İtalya aşırı sıcaklara gardını aldı

Dünya Haberleri —

  • Günlerdir aşırı sıcakların etkisi altında olan Güney Avrupa ülkeleri bugünden itibaren sıcaklığın daha da yükseleceğini görecek. Meteorolojik tahminler birkaç gün içinde kimi bölgelerde 48 derece sıcaklığın yaşanacağına işaret ediyor. 

Charon adı verilen ikinci bir sıcak hava dalgasının bölgeyi etkisi altına almasıyla birlikte İtalya, İspanya ve Yunanistan'da sıcaklık 40 derecenin üstünde seyredecek. 

İtalya dev bir pizza fırını gibi

İngiltere merkezli Science Media Centre tarafından derlenen bilim insanlarının açıklamalarına göre, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası İtalya ve civarındaki ülkeleri "dev bir pizza fırınına" dönüştürdü.

University College London'da küresel değişim bilimi kürsüsü başkanı olan Simon Lewis, "bu daha başlangıç" uyarısında bulunarak, bu yaz yaşanan aşırı hava olaylarının, gezegenin sanayi öncesi seviyelerin 1,2 derece üzerinde ısınmasıyla gerçekleştiğine dikkat çekti. Bu oran bilim insanlarının toplumdan altında kalmasını istedikleri 1,5 derecelik eşiğin hala altında. 

Orman yangınları yayılıyor

İspanya’dan sonra Yunanistan’da da aşırı sıcaklar nedeniyle orman yangınları baş gösterdi. Atina'nın yaklaşık 45 km kuzeybatısındaki Dervenohoria şehri ve Saronida ve Loutraki kırsalındaki yangınlar yayılarak sürüyor. 

İsviçre’de de uzun yıllardan sonra bir yerleşim yeri orman yangınları nedeniyle boşaltıldı. İsviçre polisi Valais kantonundaki Ried-Morel köyünü orman yangınları nedeniyle tahliye etti. 

Gece dahi hava sıcaklığı 30 derece

Aşırı sıcakların etkisiyle geceleri dahi serin bir alan bulmak zor. İtalya, Yunanistan ve İspanya’da gece sıcaklıkları da birçok merkezde 30 derece civarında

seyrediyor. 

Turizm sezonunun en yoğun günlerinde yaşanan sıcaklıklar turistleri de oldukça zor durumda bıraktı. Roma ve Atina’da birçok açık hava müzesi günün en sıcak saatlerinde kapılarını kapattı. 

 Turizm daha serin ülkelere yönelebilir

Aşırı sıcakların son yıllarda istikrar göstermesinin ardından uzmanlar turist alışkanlıklarının da önümüzdeki dönemde değişeceğini öngörüyor. 

Uzmanlar, Güney Avrupa'da yükselen yaz sıcaklıklarının turist alışkanlıklarında kalıcı bir değişime yol açabileceğini, daha fazla gezginin aşırı sıcaklardan kaçınmak için daha serin yerleri seçeceğini ya da tatillerini ilkbahar veya sonbaharda yapacağını tahmin ediyor.

Avrupa Seyahat Komisyonu (ETC) verileri, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İrlanda ve Bulgaristan gibi destinasyonlara olan ilginin arttığını gösteriyor. 

 Aşırı sıcaklar Kırım-Kongo hastalığını Avrupa’da yayabilir

Avrupa’da yaşanan aşırı sıcakların Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kıtada yayılmasına neden olabileceği bildirildi. 

Kene kaynaklı bir virüsün neden olduğu bir hastalık olan Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından "salgın potansiyeli nedeniyle en büyük halk sağlığı riskini oluşturduğu" kabul edilen dokuz "öncelikli hastalıktan" biri olarak sınıflandırılıyor.

Virüsü taşıyan kenelerin iklim değişikliği nedeniyle daha uzun ve daha kuru yazlarla birlikte Avrupa'ya doğru hareket edebileceğinden endişe ediliyor.   ROMA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.