İzabela için yürüdüler

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadınların tüm çabalarına ve eylemlerine rağmen çıkarılan kürtaj yasası can aldı. 22 haftalık hamile kadın İzabela için fetüsün ölüm beklendi. Fetüs öldü, İzabela da öldü.


Polonya’da hamileliğinin 22 haftasında hayatını kaybeden 30 yaşındaki İzabela için ailesi, avukatları ve kadın hakları savunucusu birçok örgüt açıklama yaptı. Açıklamada, İzabela’nın yılın başından bu yana yürürlükte olan kürtaj karşıtı yasanın "ilk kurbanı" olduğunu belirtildi.

Cenin ölmesini beklediler

Eyül ayında hayatını kaybeden İzabela’nın ölümün yayılması ardından kadınların tepsi sürüyor. Cumartesi günü Varşova’dan Gdansk kentine kadar her yerde kadınlar alanlara çıkan kadınlar Izabella için mum yaktı. 

On binlerce kişinin katıldığı eylemlerde kürtajı yasaklayan hükümet protesto edildi. Varşova’daki eylem, Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından desteklenen mahkeme binası önünde gerçekleşti. Kadınlar mevcut yasanın kadınları öldürdüğünü belirterek tepkilerini dile getirdi.

Konuya ilişkin tiwitter üzerinden açıklama yapan İzabela’nın aile avukatı Jolata Budzowska, "Doktorlar ceninin ölmesini bekledi. Fetüs öldü, hasta öldü. Septik şok" dedi.

PİS iktidarı kürtajı yasakladı

Aşırı muhafazakar ve kadın haklarını kısıtlayan politikalarıyla bilinen PiS iktidarı Anayasa Mahkemesi kararıyla kürtaj yasağı getirmişti. Bu kararla birlikte trizomi 21 dahil fetüste görülen hastalık durumunda dahi kürtaj yasak.
 
Yurt dışına gidiyorlar

38 milyon nüfuslu Polonya’da karar öncesi yıllık en fazla 2 bin civarında kürtaj gerçekleştirilebiliyordu. Ülkede merdiven altı denilen yöntemlere veya yurtdışına giderek kürtaja başvuran kadınların sayısının ise 200 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

JINNEWS 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.