İzmir Barosu seçime hazır

İzmir Barosu Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Masası'ndan sorumlu Gamze Şimşek

İzmir Barosu Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Masası'ndan sorumlu Gamze Şimşek

  • Sandık güvenliği için hazır olduklarını söyleyen İzmir Barosu Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Masası'ndan sorumlu Gamze Şimşek, seçim günü her okula bir avukat görevlendirerek, kentin her yerinde olacaklarını söyledi.  

Siyasi partilerin yanı sıra barolar, Oy ve Ötesi gibi sivil oluşumlar aylar öncesinden sandık güvenliği ve oyların doğru sayılması konusunda çalışmalara başladı. Her sandığa bir kişi görevlendirme ve sandıklarda yaşanacak sorunlara karşı eğitimler gibi çeşitli çalışmalarla seçime hazırlanan kurumlar, seçmenin iradesinin sandıktan çıkması için yoğun çaba harcıyor. İzmir Barosu da yaklaşık bir yıldır her türlü ihtimale karşı seçim güvenliği için eğitim verdi. 18 grup halinde yüzlerce avukata eğitim veren İzmir Barosu, 14 Mayıs'ta sandıkları korumaya hazır. Bu kapsamda oluşturulan Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Masası ile seçim günü görevlendirilecek olan avukatlar sahada olacak. İzmir'de bin 600 civarı okulda yaklaşık 10 bin sandık kurulacak. Baro her okula bir avukat atayacak. Ayrıca mobil ekiplerden oluşacak avukatlar da sürekli ilçeleri gezecek. Seçime hazır olan İzmir Barosu, Muğla, Isparta, Çanakkale ve deprem bölgesindeki meslektaşlarına da online eğitim verdi.  

Bu seçim çok önemli

İzmir Barosu Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Masası'ndan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gamze Şimşek, MA'dan Semra Turan'a konuştu. Her seçimin önemli ve değerli olduğunu söyleyen Şimşek, "Öyle bir noktaya geldik ki çok önem arz ediyor. Seçim güvenliği için çalışma yürüten meslektaşlarımız, gazeteciler, herkes haksız, gözaltı ve tutuklamaların mağduru oluyor. Şu an öyle bir yerdeyiz. O yüzden bu seçim çok önemli" dedi. 

YSK'ye güven yok

Yargının bağımsızlığının sadece kağıt üzerinde kaldığını söyleyen Şimşek, "Bunu sokaktan geçen her vatandaş da biliyor. Çünkü bu ülkede kimsenin adalete güveni kalmadı. Bu ülkede oyun başladıktan sonra oyunun kuralları değişebiliyor. Bunu hepimiz daha önceki seçimlerde gördük, yaşadık. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 'Mühürsüz oyları geçerli olabilir' kararını seçim başladıktan sonra alabiliyor. YSK'nin kararlarına ne kadar güveniliyor? Orası da tartışmalı konular. O yüzden bu seçimi hukukçular açısından da korunması gereken bir hukuk değeri olarak görüyoruz" şeklinde konuştu

Erkenden harekete geçildi

Seçim güvenliği için çok erkenden harekete geçtiklerini vurgulayan Şimşek, şunları paylaştı: "Haziran 2022'den bu yana hazırlık yapıyoruz. Anlık ve erken seçim olma ihtimaline karşı hazırlıklarımızı çoktan başlattık. Şu ana kadar 18 grup eğitim gerçekleştirdik, seçimin son haftasına kadar da eğitimlerimiz sürecek. Sandıklarda görev almak isteyen her avukata eğitim sağlayacak şekilde bir program yaptık. Biz kendi eğitimlerimizin çoğunu tamamladığımız için diğer barolarımızla da iletişim halindeydik. Tekirdağ, Muğla ve Çanakkale barolarına eğitimlere gittik. Isparta ve Aydın'a da gideceğiz. Deprem bölgesindeki barolarla da görüşüp online eğitimler yaptık. Yapılan eğitimlerde birçok meslektaşımız katıldı. Sadece eğitim ile değil, seçim gününde de tüm barolarımızla talep doğrultusunda açığız. Yaşanılacak sorunlara karşı iletişim halinde olacağız." 

Avukatlar ne yapacak

Şimşek, verdikleri eğitimlerde seçim günü tüm sürecin hukuka uygun şekilde geçmesinin amaçlandığı belirtilerek, "Meslektaşlarımız, sandık kurulları, müşahitler ile diğer görevliler ve seçmenlerden gelen hukuki sorulara çözüm üretmesini kolaylaştıracak. Bu kapsamda seçim günü görevlilerin yapması gerekenler, seçim yasakları, zarf ve oyların sayımı, tutanakların düzenlenmesi, şikayet ve itirazlar ile seçim suçları üzerinde ayrıntılı bir şekilde duracaktır" dedi.

Bin 600’e yakın okulun olduğunu aktaran Şimşek, şöyle konuştu: "Her okula bir avukat görevlendireceğiz. Seçmen yaşanacak olan her hangi bir hukuki sorunda ya da destek istediğinde avukatlara rahatlıkla ulaşabilecek. İlgili telefon numaralarını daha sonra paylaşacağız. Seçim günü 05.30'da mesaiye başlayacağız. Yine ilçelerde mobil ekiplerimiz olacak. Seçim günü İzmir'in her yerinde olacağız."  

Tüm seçmenler sandığa 

Şimşek, herkesin rahatlıkla oy kullanması için şunları söyledi: "Bağımsız bir yargı, hukukun toplumda güven vermesi ve adalet istiyoruz. O yüzden bu seçimin güvenli bir şekilde geçmesine çok ihtiyacımız var. Meslektaşlarımız görev almaya hazırlar. Buda demek oluyor ki seçmen okula adımını attığı gibi kendisini güvende hissedecek. O yüzden tüm seçmenler hukukçulara güvenerek oylarını rahatlıkla kullanabilirler. İradelerinin sandığa yansıması için oy kullansınlar."   İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.