‘Jin jiyan azadî’ tişörtünden men

Kadın Haberleri —

Shohreh Bayat

Shohreh Bayat

  • Dünya Satranç Şampiyonası'nda hakemlik yapan İranlı satranç oyuncusu Shohreh Bayat’ı üzerinde ‘Women Life Freedom’, (Jin jiyan azadî) yazılı tişört giydiği için hakemlikten men edildiğini duyurdu.

Dünya Satranç Şampiyonası’nda hakemlik yapan İranlı satranç oyuncusu Shohreh Bayat’ı, üzerine ‘Jin, jiyan, azadî’ (Women Life Freedom) yazılı tişört giymekten Dünya Satranç Federasyonu tarafından hakemlik yapmaktan men edildi.

İranlı Shohreh Bayat, dün dijital medya hesabı üzerinden Dünya Satranç Federasyonu'nun dünya şampiyonasında hakemlik yapmasının engellediğini duyurdu.

Son turnuvalarda yarışma salonuna Ukrayna bayrağının simgesi olan mavi ve sarı kıyafetlerle girdiğini belirten Shohreh Bayat, Dünya Satranç Federasyonu Başkanı’nın bunu “uygunsuz” olarak değerlendirdiğini ifade etti. Shohreh Bayat, üzerinde ‘Jin, jiyan, azadî" yazılı tişört giydiği için Dünya Satranç Şampiyonası'nda hakemlik yapmaktan men edildiğini de belirtti.

 

 

Shohreh Bayat kimdir?

Shohreh Bayat, İranlı satranç oyuncusu ve hakemi. 2020 Kadınlar Dünya Satranç Şampiyonası'nın baş hakemliğini yaptı. Shohreh Bayat, aynı zamanda Dünya Satranç Federasyonu'nun uluslararası hakemler listesinde yer almaktadır.

1987 yılında İran'ın Gilan Eyaleti'nin Reşt şehrinde doğan Shohreh Bayat’ın, baba tarafından Yahudi olan büyükannesi II. Dünya Savaşı sırasında Azerbaycan SSC'nin başkenti Bakü'den İran'a göç etti. 1998'de satrançta 12 yaş altı İranlı kızlar şampiyonu oldu. Doğal kaynaklar mühendisliği alanında yüksek lisans yapan Shohreh Bayat, Asya kıtasının A Kategorideki ilk kadın uluslararası satranç hakemi olarak 2020 Kadınlar Dünya Satranç Şampiyonası sırasında, İran’da zorunlu olan çador giymemiş vaziyette fotoğrafları çekildi. Shohreh Bayat’ın daha önce başkanlığını yaptığı İran Satranç Federasyonu, 24 saat içinde özür dilemeden İran'a dönmesi halinde güvenliğinin garanti edilemeyeceğini duyurdu. Shohreh Bayat, “Güvenliğinden emin olamadığı ve hicap giymeyi zorunlu kılan yasaların kadın düşmanlığı olduğuna inandığı" için özür dilemeyi reddetti. Daha önce Cebelitarık'taki bir satranç turnuvası için İngiliz vizesi alan Shohreh Bayat, Birleşik Krallık'a girme vizesi olmayan eşini İran'da bırakıp Birleşik Krallık'a sığınma talebinde bulundu. 5 Mart 2021'de Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından farklı ülkelerden 20 kadın ile birlikte Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'ne layık görüldü.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.