‘Jin jiyan azadî', hepimize güç veriyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadın Sığınakları ve Danışma/Dayanışma Merkezleri Kurultayı’nın 25'incisine katılan örgütlü kadınlar, 25 Kasım dolayısıyla tüm kadınlara sokağa çıkarak haklarını savunma ve mücadele çağrısında bulundu.

Kadın Sığınakları ve Danışma/Dayanışma Merkezleri Kurultayı’nın 25’incisi için birçok kentten Amed’e giden örgütlü kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla çağrıda bulundu. 

Güç veren bir slogan 

Erkek-devlet şiddetine karşı alanlarda olacaklarını duyuran kadınlardan Mor Çatı Vakfı Kadın Sığınağı gönüllüsü Açelya Uçan, şiddete karşı kadın mücadelesinin sürdüğünü kaydetti. Kadınların özgür ve eşit bir yaşamı hak ettiğini dile getiren Uçan, “Benim dileğim 25 Kasım’ın anlamın unutacak günler yaşamak. Benim küçük bir kızım var geçen sene 25 Kasım’da doğdu. Bugün de doğmasının bir anlamı var elbette ama bir yandan da şunu hayal etmeden duramıyorum, umuyorum ilerde 25 Kasım’ı sadece kızımın doğum günü olarak hatırlarım” dedi.

Kürt kadınlarının “Jin jiyan azadî” sloganını bu yıl da alanlarda haykıracaklarını vurgulayan Uçan şunları kaydetti: “Jin jiyan azadî, hepimizin sözünü ifade ediyor. Türkiye’deki kadın hareketinin bir parçası olduğumdan bu yana hele ki anlamını öğrendikten sonra çok sahiplenerek attığım ve en sevdiğim sloganlardan biri oldu. Çünkü tam da biraz önce söylediğim gibi ‘varız, yaşamak ve özgür olmak istiyoruz’ bütün bunları da karşıladığı içinde hepimizi güçlendiriyor. Bu yüzden gelenlere ya da tek tek evlerinde gelemeyenler için biliyoruz ki bütün kadınlar kendi yaşamları için mücadele ediyor.” Uçan son alarak, “Kadınlar ne yapıyorlarsa yapmaya devam etsinler ve dayanışmanın olduğunu bilsinler” diyerek tüm hemcinslerini alanlara çağırdı.

Bu ülkede cins kırımı var

Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği üyesi Şahide Ağaoğlu, “Şiddetin kaynağın kaynağı erkek egemen kültürdür. Bütün uygulamaların devlet şiddetiyle olduğunu hele de bölgede duyduklarımızla bunun çok daha yoğun yaşandığını biliyoruz. Bu ülkede cins kırımı var. Bunun için hepimize çok iş düşüyor. ‘Yasalara dokunma uygula’ diyoruz. Çünkü yasalar dokunduğu an çok daha geriye götürme gibi bir dertleri var. Ama yaşam haktır ve Diyarbakır’ın sözü olsun ‘Jin jiyan azadî’ diyoruz” diye konuştu.

Aile değil, kadınız

“Kadın mücadelesi ve kadın kazanımlarıyla yapılan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırıldığı bir ülkede mücadele etmeye devam ediyoruz” diyen Kadın Savunma Ağı’ndan Çağla Akdere, kadın hareketine yönelik saldırılara dikkat çekti.

İran’da Jîna Amînî ile başlayan direnişe de değinen Akdere, İran’da yükselen kadın direnişinden ilham aldıklarını söyleyerek şöyle dedi: “Kadınların önderliğinde başlayan ve bütün halka yayılan bir hak isyanı var. Aslında en büyük korkularından biri de bu. Türkiye bakımından da şundan vazgeçmeyeceğiz yıllardır söylediğimiz AKP-MHP iktidarından öncede söylediğimiz sonra da söyleyeceğimiz bugün de yarında söylemeye devam edeceğimiz haklarımızı alana kadar söylemeye devam edeceğimiz şeyler var. Biz aile değil kadınız, aile dediğimiz kurum şiddetin içerisinde beslendiği örgütlendiği bir yer. Devletin reisiyle aile içerisindeki reisin işbirliği ve ittifakından bahsediyoruz. Ama biz ‘aile değil kadınız’ demeye devam edeceğiz. Herkesin özgürce yaşadığı bir ülke kurulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Şili’den İran’a, İran’dan Latin Amerika’ya kadar her yerde gördüğümüz bir mücadele var ve sadece Türkiye’de sınırlanmadığını bilmekte bize güç veren ve daha çok büyüten bir şey.” Son alarak Akdere kadınlara 25 Kasım günü sokaklara çıkmaya, direnmeye çağırdı.

EYLEM AKDAĞ / MA-AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.