‘Jin, Jiyan, Azadî’’nin sesi oldular

Kadın Haberleri —

Jin, Jiyan, Azadî

Jin, Jiyan, Azadî

  • Rojhilatê Kurdistan’daki ‘Jin, Jiyan, Azadî’ eylemlerinin sesini tüm dünyaya duyurup, direniş dalgasında yer aldılar. Kadın gazeteciler, hiçbir gücün baskısına boyun eğmeyerek her yerde hakikatin sesi olacağı mesajını veriyor.

Jîna Eminî’nin katledilmesinin ardından Rojhilatê Kurdistan ve İran’da başlayan ‘Jin, Jiyan, Azadî’ isyanı tüm dünyaya yayıldı. İran rejimi kadınların sesini duyuran gazetecileri bir bir hedef aldı. Kadın gazeteci isyanın başladığı ilk günden bu yana rejimin hedefi olmya devam ediyor. 

Şehit Rustem Cudi Mülteci Kampındaki (Mexmur) kadın gazeteciler, meslektaşlarının üzerindeki baskıya ilişkin Rojnews’ten Jiyan Pîran’a konuştu. 

 

Avaşîn Hêlîn

 

Direnişin sesi oldular

Erkek egemen sisteminin tarih boyunca direnişçi kadınları hedef aldığını belirten Avaşîn Hêlîn, “Dinci rejimlere karşı ‘bizim de irademiz var ve özgür irademizle örgütleniyoruz’ diyerek mücadele eden kadınlar bu cinsiyetçi rejimler tarafından katlediliyor” dedi.

Dün İran bugün KDP ve TC

‘Jin, Jiyan, Azadî’ eylemlerinin tüm dünyadaki direnişçi kadınların direniş çizgisi haline geldiğini ve İran’daki kadın gazetecilerin de direniş dalgasındaki yerini aldığını belirten Avaşîn Hêlîn, şöyle devam etti:

“İran rejiminin yaptığı katliamları dünyaya duyuran kadın gazeteciler işkence, tutuklamada dahil her türlü şiddetle karşı karşıya kaldı. Ancak baskı ve şiddet politikaları kadın gazetecileri yıldıramadı. Kadın gazeteciler, bugün hala bu baskı ve şiddet cenderesinde işlerini yapmak için büyük mücadele veriyor. Doğu Kürdistan’daki direnişçi kadınların rengi ve sesi oldular.”

Avaşîn Hêlîn, İran rejiminin gazetecilere dönük politikasını bugün Başûr ve Bakurê Kurdistan’da Türk devleti ve KDP’nin yürüttüğüne dikkat çekerek, Rojnews Arapça servisi editörü Süleyman Ahmet KDP’li güçler tarafından kaçırılmasını örnek verdi.

 

 

Gurbet Tallî

Toplumu teslim alma yolu kadınlar

“Egemen devletlerin Kürdistan başta olmak üzere Ortadoğu’daki saldırılarının ilk hedefinde kadınlar yer alıyor” diyen Gurbet Tallî ise saldırılarda toplumun temel dinamik gücü olan gençler ve kadınların tutuklanıp, katledildiğini kaydetti.

İktidarların gerçek yüzünü dünyaya aktaran kadın gazetecilerin sürekli hedef alındığının altını çizen Gurbet Tallî, “İran’da tutuklanan, katledilen kadın gazetecileri yaşadıkları bu gerçeği tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. İran rejimi kadın şahsında toplumu teslim almak istiyor. kadınlar bunun farkına vardıkları için hakları için mücadele ediyor” ifadelerini kullandı. MEXMÛR

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.