Jîna’nın mezarına ikinci saldırı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Jîna Amînî’nin mezarının ikinci defa saldırıya uğradığını abisi Aşkan Amînî sosyal medya hesabından duyurdu. Aşkan Amînî ne kadar kırsalarda tamir edeceklerini söyleyip, “bakalım önce kim yorulacak” dedi. 

Tahran’da götürüldüğü karakolda katledilmesi ardından özgülük arayışında sembolleşen Jîna Amînî’nin mezarı ikinci defa saldırıya uğradı. Rojhilatê Kurdistan’ın Saqiz kentinde gerçekleşen saldırı sonrası mezarın fotolarını Jîna’nın abisi Aşkan Amînî Instagram hesabından paylaştı.   
2022 yılının 16 Eylül’ünde gözaltında katledilen ve İran tarihinde 1979’dan sonraki en büyük kitle gösterilerinin başlangıç noktası olan olay İran otoritelerince birinci dereceden tehlike olarak görülmeye devam ediyor. Gösterilerde silah kullanan, absürt suçlamalarla göstericileri idam eden İran devletinin paramiliter güçleri de sembol isimler ve mezar taşları ile çatışıyor. 

Bu ikinci saldırı
İkinci defa saldırıya uğrayan kabrin cam muhafazası kırıldı. Saldırının tekrarlıyor olması dikkatlerin devlet yanlısı Besic güçlerine çevrilmesine sebep oldu. Amînî'nin ağabeyi Aşkan Amînî, bunun son aylardaki ikinci saldırı olduğunu Instagram'da paylaştı. Doğrudan kimseyi suçlamayan Aşkan, "Mezar taşının camı bile onları rahatsız ediyor" diye yazdı ve "Kaç kere kırarlarsa kırsınlar biz tamir edeceğiz. Bakalım önce kim yorulacak" diyerek provokasyonlara meydan okudu.

Kaynakçı bile tehdit edildi
İran devleti suçlular hakkında araştırma yapmakla kalmıyor, mağdurları da izole etmeye çalışıyor. Jîna’nın babası da, yetkililerin yerel bir kaynakçıyı tehdit ettiğini ve bu şekilde mezarın üzerine koruyucu bir saçak takılmasının engellediğini söyledi. Ailenin avukatı Saleh Nirbakht ise mezarın "geçmişte bu tür tatsız eylemleriyle tanınan" kişiler tarafından tahrip edildiğini söyledi. SAQİZ  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.