Kadın buluşmaları ve grevler gündemde

Kadın Haberleri —

.

.

  • İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin ardından yoğun bir çalışma temposu başlatan EŞİK, bir yandan 584 vekilin karnesini hazırlarken diğer yandan büyük kadın buluşmalarını ve grevleri gündemine aldı. 

SEMRA TURAN
MA/İZMİR

AKP’li Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 20 Mart gecesi feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nden kadınlar vazgeçmiyor. Günden güne yayılan tepkileri ülkenin dört bir tarafını sararken, kadına yönelik saldırılar da dur durak bilmeden devam ediyor. Günde en az 3 kadının katledildiği Türkiye’de cins kırımı yaşandığını her defasında vurgulayan Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun (EŞİK) Türk Meclisi’ni göreve çağıran çalışmaları da sürüyor. EŞİK gönüllüsü Tülin Kesiktaş platformun çalışmalarını ve kadınların gündemini değerlendirdi. 

AKP/MHP’den davetiyeye ret

Kesiktaş, kadın cinayetlerine karşı Meclis’i göreve çağıran çalışmalarının sürdüğünü belirtti. AKP ve MHP’nin gönderdikleri davetleri kabul etmediğini aktaran Kesiktaş, bunun dışındaki tüm siyasi parti temsilcileriyle görüştüklerini dile getirdi. Yaptıkları görüşmelerde ise kadınlara ve kazanımlarına yönelik saldırıların Meclis’te ele alınıp, çözüm için adım atılmasını istediklerini ifade eden Kesiktaş, görüşmelerden olumlu dönüşler aldıklarını söyledi. 

Vekillerde farkındalık arttı

Muhalefet partileri ile seslerini duyuran bir noktada buluştuklarını kaydeden Kesiktaş, “Görüşmelerden sonra milletvekillerinin farkındalık düzeyinin arttığını gördük. Çalışmalarımız kapsamında Meclis İzleme Raporları’nı her ay yayınlıyoruz. Hangi partinin kadınlar konusunda duyarlı ve etkili olduğunu kayıt altına alıyoruz. Bu çalışmayla sorunlarımız her ay biraz daha fazla Meclis’te gündeme getiriliyor. Bu durum bir süre sonra kadın politikalarını belirlemede büyük katkı sağlayacaktır” dedi. 
 
Milletvekilleri markajda

EŞİK olarak saldırılara karşı 81 kentte toplantılar gerçekleştireceklerini belirten Kesiktaş, yerelin gündemini Meclis’e taşıyacaklarını vurguladı. Şimdiye kadar Meclis’e dair genel bir çalışma yürüttüklerini sözlerine ekleyen Kesiktaş, “Bundan sonra yerellerden oluşan bir izleme çalışması yapacağız. Her bölgenin kadın örgütlenmesi kent vekillerini yakın markaja alacak. Her kadın bir milletvekilinin karnesini çıkaracak. Yani Meclis’te bulunan 584 milletvekili yakın markaja alınacak. Milletvekillerinin kadınlar için ne kadar çalıştığını, kadın haklarını ne kadar savunduğunu takip edeceğiz. Meclis’in daha aktif hale gelmesini, milletvekillerinin sorumluluklarının daha fazla olması gerektiğini anlatacağız” diye belirtti. 
 
Karneleri seçimde verilecek

Bu çalışmanın aynı zamanda seçime de bir hazırlık olduğunu ifade eden Kesiktaş, “Milletvekillerinin çalışmasına göre karne oluşturulacak. Seçimde bu karnenin karşılığı olacak. Sadece siyasi partilerin kadın milletvekili göstermesinin yeterli olmadığını, yerel yönetimlerde eşit temsiliyete ne kadar uyulduğu görülecek. Yapılacak çalışmalar sonucunda kim ne kadar haklarımıza sahip çıkmış bunu göreceğiz. Kendi irademizle seçtiğimiz milletvekillerinin neler yaptığını görmek istiyoruz. Bu yüzden takipte olacağız. Bizi yok sayan, haklarımızı savunmayan, temsil etmeyenlerin karnesini seçimde vereceğiz” ifadelerini kullandı. 
 
10’uncu yılda rapor

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının şiddet faillerini nasıl cesaretlendirdiğine dair bir çalışma hazırlığı içerisinde oldukları bilgisini de paylaşan Kesiktaş, şunları aktardı: “Feshedildikten sonra neler oldu, kaç kadın öldürüldü, hangi yöntemlerle öldürüldü, karakola giden kadınlar tedbir kararı alabildi mi? Şiddete maruz kalan kadınlar hastanede rapor alabiliyor mu? Bunları takip ediyoruz. Bu çalışmanın detaylarını İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yılı olan 11 Mayıs’ta kamuoyuna deklere edeceğiz. Rapor geniş katılımlı bir basın toplantısıyla açıklanacak.” 
 
Büyük buluşmalar, grevler

Fesih kararından sonra gündeme getirilen büyük kadın buluşmaları ve grevlerin olup olmayacağına ilişkin ise Kesiktaş, şunları söyledi: “Pandemi şartlarına göre bakacağız, böyle çalışmalar gündemimizde var. Önümüzdeki günlerde konuşup netleştireceğiz. Bu süreçte daha çok dijital ortamda buluşmaya başladık. Büyük kadın buluşmalarına çok ihtiyacımız olduğunu gördük. Buluşmalarla birbirimizi yüreklendiriyor, güçlendiriyoruz, artık durmak yok. Daha ileriye koşmak için mücadele edeceğiz.”
 
Ok yaydan çıkmıştır 

Saldırıların neyi ifade ettiğini ve buna karşı kadınların nasıl cevap verdiğini Kesiktaş, şu sözlerle özetledi: “Erkekler tarafından uydurulmuş rollere artık ‘dur’ diyoruz. Haklarımızın peşindeyiz. Bizleri artık aile içerisine, toplumsal cinsiyet rollerine hapsedemeyecekler. Kadını sadece ‘anne’ kimliği ya da ‘evinin kadını’ kimliğine sığdıramayacaklar. Gelinen süreçte ok yaydan çıkmıştır. Kadınları belirli kalıplara sığdırarak, baskılayamazlar. Artık global mücadele söz konusu. Bütün dünya kadınları da bunun farkında. Dayanışmamız ve mücadelemiz sınırları aşıyor. Kadınlar olarak birbirimizi global anlamda bilinçlendiriyor, destekliyor ve yan yana olduğumuz gösteriyoruz. Eril iktidarlar bunun farkında oldukları için bu kadar çok saldırıyorlar. Yıllardır eril iktidar evdeki erillikten başlayıp ülke yönetimine kadar bu zihniyeti yaymaya çalışıyordu. Ancak bunu artık yapamıyorlar. Tahtları sallanıyor. İktidarı kaptırmak istemiyorlar. Ancak bu çabalar da nafile, başaramayacaklar. Dediğim gibi ok yaydan çıkmıştır. Eşitlik için sonuna kadar mücadele edeceğiz.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.