Kadın direnişi İran’ı sarsıyor

Forum Haberleri —

.

.

  • Dün Zeynep Celaliyan etrafında oluşturulan yaşam zinciri bugün Jîna Amînî’nin aziz hatırası şahsında İran rejimine karşı büyük bir öfkeye dönüştü. 

ZANA DENİZ
Kürt kadını Jîna Amînî’nin İran rejimi tarafından katledilmesi ardından Rojhilatê Kurdistan’dan İran geneline yayılan protesto gösterilerinde kadın ve gençlerin ortaya koyduğu irade hiç kuşkusuz İran’da dengelerin ilerleyen günlerde daha fazla değişeceğine işaret ediyor.

Elbette ki İran’da atılan ve aslında bütün dünyada kadını anlatan en iyi sloganlarından bir tanesi “jin jiyan azadî” sloganıdır. Bu sloganın çıkış noktası özgür Kürdistan dağları ve kadın özgürlük mücadelesi olsa da bu slogan kadınların erkek egemen zihniyete karşı verdiği en net yanıttır. Bugün İran ve Rojhilat sokaklarında yankılanan bu slogan İran hükümetini ve Ayetullah Ali Hamaney’in tahtını sarsmış durumda.

Rojhilat ve İran’da gerçekleştirilen eylemelerde on binler alanlarda kendi renkleri ve tarzlarıyla baskıya karşı özgürlük talep ediyor. 

Korkmuyoruz, korkutamazsınız
Rojhilat halkının katledilen Jîna Amînî’nin öfkesi olup bir kıvılcıma dönüşmesini hazmedemeyen İran rejim güçleri halka karşı şiddetin dozajını yükseltti. Bütün baskı ve saldırılara karşı sokağa çıkan İran ve Rojhilat halkı sistemin yaydığı korku duvarlarını bir bir yıkmaya başladı. Her yer eylem alanına çevrilirken, İran’da kadını köle olmaya zorlamak için kurulan “ahlak polisleri” istedikleri gibi ellerini kollarını sallayarak gezemeyeceklerini görmüş oldular. 

“Jin jiyan azadi” sloganı etrafında kitleselleşen bu eylemler İran rejimini oldukça korkutmuş olacak ki, rejim gerçekleştirilen eylemlere saldırmak için her türlü paramiliter gücü de kullanmaya başladı. Şehitler ve yaralılar ile yüzlerce tutuklamaya rağmen Rojhilat ve İran halkı sokakları terk etmiyor.

Gerçekleştirilen eylemlerin en önünde genç kadınların olması dikkat çekicidir. Yıllardır İran rejimi tarafından ortaya çıkan baskıyı en fazla hisseden genç kadınlar, sistemin yıkılmasını ve eskisi gibi yönetilmek istemediklerini eylemlere katılarak gösteriyorlar. 

Jîna’nın öfkesi
İran rejiminin kadın katliamından ötürü sicili temiz değil. Birçok Kürt kadını halen İran rejim zindanlarında direnişlerini sürdürüyorlar. Bu kadınlardan bir tanesi yıllardır zindanda olan ve ölüm cezasına çarptırılan Zeynep Celaliyan’dır. Zeynep Celaliyan için gerçekleştirilen uluslararası eylemler neticesinde ölüm cezası ertelendi.

Dün Zeynep Celaliyan etrafında oluşturulan yaşam zinciri bugün Jîna Amînî’nin aziz hatırası şahsında İran rejimine karşı büyük bir öfkeye dönüştü. Elbette bu öfke binlerce yıldır erkek egemen zihniyete karşı verilen özgür kadını yaratma mücadelesinin sonucudur. 

Bugün İran sokaklarını dolduran on binlerce kadınlı erkekli Kürt halkı ve onun dostları özgürlük zamanın geldiğini müjdeliyor. Bir yanı müjde olan gerçeğin başka bir tarafı karanlık. Başûre Kurdistan hükümeti, çıkar ilişkileri gereği susmayı tercih ediyor. Fakat Rojhilat’ta ortaya çıkan hareket Başûre Kurdistan’ı teğet geçmeyecek. Halkın öfkesi işgalcilerle işbirliği yapanları da vuracak.

Rojava kadın devrimi özgürlüğe susamış kadının neler yapabileceğini en bariz şekliyle bizlere gösterdi. Rojava devriminde ortaya çıkan ruhu bugün Rojhilat ve İran şahsında daha fazla büyütmek ezilen emekçi halkların en büyük sorumluluğudur.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.