Kadın gündeminden kısa kısa...

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadınlar Londra'da atölye çalışması yaptı, Köln'de katledilen kadın ve çocuğu için eylem düzenledi. Fransa'da aile içi şiddet arttı. Başûrê Kurdistan'da en çok Dihok'ta kadınlar katledildi.

Kadınlar deneyimlerini paylaştı

Londra Kadın Dayanışma Platformu (LKDP) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla ‘Kadına şiddete hayır’ atölye çalışması yapıldı. Atölye çalışmasında, ‘Kadına karşı şiddetin türleri’, ‘Şiddetin kadın ve çocuklar üzerindeki etkisi’, ‘Kadın şiddet gördüğü zaman neden ayrılmıyor ve nedenleri’, ‘Şiddet döngüsü nedir?’ ‘Kadın şiddet gördüğü zaman ne yapmalı ve nereye başvurmalı?’ gibi konular üzerinde duruldu. Atölye çalışmasında kadınlar kendi deneyimlerini anlattı.

ANF / LONDRA

 

Fransa’da ev içi şiddet arttı

Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 2020 yılında ev içi şiddet en az yüzde 10 arttı.

İçişleri Bakanlığı’nın jandarma ve polis servislerine yansıyan şikayetlerden oluşturduğu bilançoya göre, 2020 yılında yüzde 87’si kadın olmak üzere 159 bin 400 kişi ev içi şiddete maruz kaldı. Bilançoya göre ev içi şiddet 2019 yılına göre yüzde 10 arttı. Ev içi şiddete ilişkin bu veriler kadın katliamlarını içermiyor.

2020’de 102 kadın eşleri veya eski eşleri tarafından katledildi. Fiziki olarak şiddete maruz kalan kadınlar kasıtlı olarak iş göremez hale getirildi. 5400’ü kadın olmak üzere toplamda 5500 kişi geçen yıl tecavüz veya cinsel saldırıya uğradığı önünde yetkili kurumlara şikayette bulundu.

ANF / LONDRA

Köln’de katledilen kadın ve çocuğu için eylem

Almanya’nın Köln kentinde Sosyalist Kadınlar Birliği  (SKB) ve Zora’nın çağrısı ile birkaç gün önce Niehl nehrinde ölü bulunan Türkiyeli göçmen kadın ve oğlu için eylem yapıldı. Eyleme Avrupa Kadın Dayanışması (AKD) bileşenlerinden Kadın Gözü, Yeni Kadın ve DİDF’li kadınlar da katıldı. Kadınlar genç anne ve çocuğu için mumlar yaktı ve karanfiller bıraktı.

Geçtiğimiz hafta, boşandığı eski eşi tarafından katledilen 24 yaşındaki genç kadının cesedi, Niehl Limanı’nda, 4 yaşındaki oğlunun cesedi de 15 km. uzaklıktaki Worringen’de bulunmuştu.

ANF / KÖLN

 

Faili bulun!

Kuzey-Doğu Suriye’nin Şehba Kantonu’na bağlı Kefer Naya köyünde bir bebek 13 Kasım’da kimliği belirsiz kişi tarafından kaçırıldıktan sonra tecavüze uğradı. 20 aylık olan bebeğin saat 15.00 sıralarında kaçırıldığını aktaran ninesi, “Çocuklar köy girişinde tanımadıkları biriyle karşılaştıklarını, karşılaştıkları bu kişinin para teklif ederek onları ailelerinin yanına götüreceklerini söylediğini, ancak çocukların bunu reddetmeleri üzerine torunumu kaçırdığını söylediler” dedi.

Durumu ağır olan bebeğin Halep hastanesine sevk edildiğini anlatan ninesi çocuğun tedavinin devam ettiğini belirtti. Nine konuşmasında faillerin bulunup cezalandırılması için çağrıda bulundu. Olayın duyulması üzerine Kuzey-Doğu Suriye’de tepkiler yükseldi. Bölgede halk alanlara çıkarak suçluların cezalandırılmasını istedi.

ANHA / ŞEHBA

Kadın kırımında Dihok ilk sırada

Başûrê Kurdistan’da “Kürdistan Bölgesi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü”, 2021 yılının son 9 aylık kadına yönelik şiddet verilerini açıkladı. Açıklamaya göre 9 ayda Başûrê Kurdistan Bölgesi’nde 16 kadın katledildi, 45 kadının ise intihara sürüklendi. 5 yakma olayı ile 108 tecavüz vakası kayda geçildi. Kadınlar, kendilerine yönelik şiddete karşı bin 48 şikayette bulundu.

Kadın katliamlarının yüzde 62’sini oluşturan Dihok’ta 10 kadın, yüzde 18,7’si oluşturan Hewlêr’de 3 kadın, yüzde 12,5’i Silemanî’de 2 kadın ve yüzde 6.2’si Raperin’de bir kadın katledildi.

Verilere göre, 45 intihar vakasından 24’ü Dihok’ta kaydedildi. Hewlêr’de 13, Silemanî’de 6, Soran’da 1 ve Raperin 1 kadın intihara sürüklendi.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Örgütü’nün 25 Kasım’da 11 aylık sonuçları açıklaması bekleniyor.

JINNEWS

 

Müslüme’nin dedesi tutuklandı 

Mersin’nin Gülnar ilçesinde 10 Kasım günü saat 17:00 sıralarında kaybolun 2 buçuk yaşındaki Müslüme Yağan’ın cansız bedenine 10 gün sonra ulaşıldı. Olaya ilişkin yürütülen soruşturmada dedesi Hasan Yağal tutuklandı.
 
Cenazesi dağın tepesinde bulundu

Çadır kurdukları sırada  evlerinin önünde kaybolan ve arama çalışmalarının 10’uncu gününde çadıra 7 kilometre mesafede 500 metre yüksekliğindeki bir dağın tepesinde bulunan Müslüme’nin cenazesi otopsi işlemlerinin ardından Karaman’da toprağa verilmişti.
 
Aile fertleri gözaltına alındı

Müslüme’nin cenazesinin bulunmasının ardından, 19 Kasım tarihinde şüpheli olarak gözaltına alınan aile üyelerinden babası Mehmet Yağal, annesi Selvi Yağal ile dedesi Hasan Yağal, nine ve kardeşlerinin de bulunduğu 8 kişi, 4 günlük gözaltının ardından dün akşam Gülnar Adliyesi'ne sevk edildi.
 
Dedesi Hasan Yağal tutuklandı

Şüphelilerden dede Hasan Yağal tutuklanırken, ailenin diğer fertleri, savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Konuya ilişkin olarak her hangi bir ayrıntı verilmedi.

MA/ MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.