Kadın hareketi belediyelerle ortaklaşmalı

Kadın Haberleri —

Newroz Ünverdi ve Elif Baysal

Newroz Ünverdi ve Elif Baysal

  • Belediyelerin kadınlar için daha bütüncül politikalar üretmesi gerektiğini söyleyen Kadın Zamanı Derneği’nden Newroz Ünverdi, “Kadın hareketi belediyelerle ortaklaşmalı. Güvenli kentler inşa edilmeli, toplumsal cinsiyet eşitliğini yansıtan belediyecilik oluşturulmalı ve kentler buna göre inşa edilmeli” dedi.
  • Kadın mücadelesinin seçimi de aşan hattıyla kendi politikasını sürdüreceğini belirten Kırkyama Kadın Dayanışması'ndan Elif Baysal ise şunları ekledi: “Bu kazanımlar Kürt kadın hareketinin istikrarlı direnişiyle ortaya konuldu ev halkın AKP-MHP’ye sandıkta verdiği cevap moral oldu.”

AKP-MHP ittifakının ağır yenilgi aldığı 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçları tartışılmaya devam ediyor. Kadın mücadelesi ve kazanımlarını hedef alan iktidar, bu yenilginin karşısında ise Wan’da olduğu gibi kimi yerlerde halk iradesini gasp etmeye çalıştı. Ancak iktidarın bu girişimleri halkın direnişi sonucu, başarıya ulaşmadı ve ikinci bir yenilgiyi sağladı.

Seçim sonuçlarının ortaya çıkardığı tablonun kadınlar açısından hareket alanını genişlettiğini belirten Kırkyama Kadın Dayanışması’ndan Elif Baysal, seçim sonuçlarının önemli ölçüde moral yarattığını vurguladı.

Mücadelemiz seçimi aştı

“Halkın AKP-MHP faşizmine sandıkta verdiği cevap tabi ki pek çok kesime moral oldu. Kadın mücadelesi açısından da bu seçim sonuçları, belediyelerdeki muhataplarımızla kuracağımız diyaloğun daha rahat gelişeceği bir dönemin kapılarını aralayabilir. Ama kadın mücadelesi seçimi de aşan politik hattıyla, kendi politikasını sürdürecek. Herhangi bir yere eklenmeden veya temposunu, ritmini bu politik hatta göre belirleyen bir mücadelemiz olduğu için, sorunlarımızı her koşulda ve her alanda söylemeye devam edeceğiz.”

Kadınların her alanda olduğu gibi belediyelerde, mecliste ve yönetimde sözünü söyleyebiliyor olmasının hem karma siyaseti hem kadın mücadelesini besleyen kazanımlardan biri olduğuna dikkat çeken Baysal, “Tabi ki bu kazanım uzun yıllardır Kürt kadın hareketinin istikrarlı direnişiyle ortaya koyulan bir kazanım. Hareket alanlarımızın hepsini uzun mücadele pratiklerimizle ve istikrarlı direnişlerimizle kazanıyoruz” diye konuştu.

Şiddetle cesareti kıramazlar

Wan başta olmak üzere birçok yerde iktidarın çeşitli yöntemlerle halk iradesini gasp etme girişimlerine değinen Baysal, “Bunları iktidarın polis şiddetiyle, çeşitli gözaltı tutuklamalarla bu direnişi kırmaya, direnişteki cesareti ve öfkeyi kırmaya yönelik hamleleri olarak okumak mümkün. Geçtiğimiz günlerde de kadınlar olarak bu direnişi İstanbul’da halaylarla selamladı. Mazbatası verilmeyen diğer belediyelere karşı ses çıkarmak için bir araya gelmek üzere buluşmuştuk. Ancak polis şiddetiyle gözaltına alındık. Ama ne göz altılarla ne şiddetle ne de tutuklamalarla halkın iradesini yok sayamayacaklar, tüm bu direnişlere gölge düşürmeleri mümkün olmayacak” diye belirtti.

Halklar, rejimden vazgeçti

31 Mart yerel seçimlerinin kadın hareketi açısından bir kazanım olduğunu belirten Kadın Zamanı Derneği’nden Newroz Ünverdi ise AKP-MHP iktidarının varoluşunu kadın hareketi ve mücadelesinin aleyhine politikalar üreterek yürüttüğünü söyledi.

“Kendini tamamen bunun üzerinden var ettiği için kaybetmesi, halkın onlardan vazgeçmesi anlamına geliyor. Bu aynı zamanda hem Türkiye hem Kürdistan halkları için bu halkın demokrasiye, eşitliğe, adalete ve kadın haklarına sahip çıkan bir yönetim biçimine duyduğu özlemi ve umudu da çok net gösteriyor.”

Wan, irade gaspına cevaptı

İktidarın Wan başta olmak üzere iradeye yönelik saldırılarını 2016 sürecinden başlayarak değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Ünverdi, şöyle devam etti: “AKP-MHP iktidarı ve yereldeki temsilcileri için gasp etmek bir kültür haline geldi. Ve halkın iradesini, taleplerini, kendi için istediği yöneticileri hiçe sayarak iradesini gasp etti. Kayyum benzeri bir politikayla il seçim kurulu Abdullah Zeydan’ın başkanlığını kabul etmedi. Ama Wan’daki halk bu irade gaspına çok güzel bir cevap verdi; sokaktaki direnişin nasıl kazanımla sonuçlanacağını bize çok net gösterdi.”

Yeni yol birlikte örülmeli

Ünverdi, yerel yönetimlerin kadın mücadelesi açısından anlamlı olduğuna dikkat çekti ve ekledi: “Önemli olan belediyeleri kazandıktan sonraki süreci birlikte örmek. Bu noktada kadın dernekleri olarak belediyelerden kadın cinayetlerine dair daha bütüncül politikalar üretmelerini, daha güvenli kentler inşa edilmesini, toplumsal cinsiyet eşitliğini yansıtan belediyeciliğin oluşturulması ve kentlerin buna göre inşa edilmesini bekliyoruz. Bütün bu karar verme süreçlerine, mekanizmalarına aslında kadınların da dahil olması, söz kurması ve bu karar verme mekanizmalarında yer alması bu süreci hızlandıracaktır. Bundan sonraki süreçlerde hem kadın hareketi hem eşit temsiliyeti uygulayan belediyeler hem de diğer belediyeler için de ortaklaşmak çok önemli; bizim de bundan sonraki sürecimiz bu ortaklık yollarını açmak ve kentleri kadınlar için yaşanılabilir hale getirmek olacaktır.” MA/İSTANBUL

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.