Kadın katilleri 409. maddeye sarılıyor

Kadın Haberleri —

İntisar Meyali

İntisar Meyali

  • Irak’ta erkekler, 409. maddeye dayanarak ‘namus temizleme’ adı altında kadınları katletmeye devam ediyor.

Irak’ta bir erkek bir kadını “namus” gerekçesiyle rahatlıkla katledebilir. Çünkü yasa “namus temizlemeye” izin veriyor. “Namus”nu temizleyen erkek en fazla 3 yıl hapis yatıyor. 

Irak Ceza Yasası’nın 409. maddesi, kadın cinayetlerini ‘namus’ yönünden gerçekleşip gerçekleşmediğini ele alır. Şayet katil zanlısı ‘namusu temizlemek’ için bir kadını katletmişse sadece 3 yıl hapisle cezalandırılıyor.

Katil 409. maddeden yargılanacak

En son 1 Şubat 2023’te Irak’ın Divaniye kentinde blogger Teybe Leli isimli kadın babası tarafından katledildi. Teybe’yi katleden babanın 409. madde çerçevesinde yargılanacağı öğrenildi. Olayın duyulması üzerine sanal medya ağlarından tepki gelirken, konuya ilişkin açıklama yapan kadın aktivistler ise mevcut yasanın bir an önce değiştirilmesini ve kadına yönelik şiddetle mücadele yasasının çıkarılmasını talep etti.

Katiller korunmaya alınıyor

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Iraklı Kadınlar Birliği Başkanı İntisar Meyali, “Kadın cinayetleri ne yazık ki yasal zemine kavuşturulan ‘namusu temizleme’ adı altında gerçekleştiriliyor. Katil zanlıları bu yasayla koruma altına alınıyor” dedi.

Kadınların taleplerine kulak verilmiyor

409. maddenin kadın katliamlarının önünü açtığını dile getiren Meyali, geçmişte olduğu gibi şimdi de bu yasanın iptal edilmesinin talep edildiğini belirterek, “Ancak siyasi iktidar bu talebe kulak vermiyor” diye konuştu.

Kadın, katilin namusu sayılıyor

Kadın Özgürlük Örgütü Üyesi Roza Hemid ise yaptığı değerlendirmede şöyle dedi: “Namus temizleme cinayetleri yasal desteklerle gerçekleştiriliyor. Bir erkek bir kadını katlettiğinde o kadın, katil erkeğin namusu sayılıyor ve bu sayede katil zanlısı 3 veya 6 ay cezaevinde kalıyor ve ardından serbest bırakılıyor.”

Yasa katilleri koruyor

Avukat Ali Cerisi de yaşanan soruna ilişkin şunları dile getirdi:“Irak’ta kadınların ‘namusu temizleme’ adı altında öldürülmeleri devam ediyor. Bu nedenle özellikle kadın örgütleri 409. maddenin iptal edilmesini ediyor. Bu madde büyük bir boşluk yaratıyor ve kadın katillerinin korunması yönünde kullanılıyor.”

ROJNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.