Kadın sanatçılar güvenli ortam istiyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran sinema sektöründe kadına yönelik artan taciz, tecavüz ve şiddet nedeniyle 800 sinemacı ve tiyatrocu kadının başlatmış olduğu imza kampanyası devam ediyor. İmza metnini şimdiye kadar 30 bin kişi imzaladı.

İran’da 800 sinemacı ve tiyatrocu kadının başlatmış olduğu taciz, tecavüz ve şiddet kampanyası devam ediyor. Sinema sektöründe yaşanan taciz, tecavüz ve şiddete karşı başlatılan kampanya özellikle 2020’nin yazından itibaren İran'da “Me Too” hareketinin oluşmasından sonra güç kazandı. 

İmza kampanyasının talepleri

İmza kampanyasının amacı, sektörde işlenen taciz, tecavüz, şiddet suçlarına karşı bağımsız komitelerin oluşturulması, yeni kanun maddelerinin hazırlanması ve sektöre ilişkin özel bir yönetmeliğin hayata geçirilmesi.

Kadınlar güvenli ortam istiyor

İran’dan ve ülke dışından çok sayıda kişi tarafından imzalanan metinde şu ifadeler yer aldı:

“Kadınların çalışma haklarını ve ücretlerini rehin alarak, kadınların çalışma konumunu tehdit ederek cinsel şiddet, istenmeyen fiziksel temas, cinsel eylemde ısrar ve zorlama, fiziksel şiddet ve tecavüz sistematik şekilde yapılıyor. İran sinemasında kadınların cinsel şiddete maruz kalması ‘ağır ve yaygın’ olarak devam ediyor ve görmezden geliniyor ama bu olaydan sonra ilk kez yaşananlara karşı toplu bir haykırışın söz konusu olduğu bariz… Bizim fikir ve karar alma alanımız çok sınırlı. Zorbalık, şiddet ve cinsel şantajdan uzak, güvenli bir ortamda çalışmayı hiç şüphesiz en temel insan hakkımız olarak görüyoruz ve istiyoruz.”

800 sinemacı ve tiyatrocu kadının imzaya açtığı metni imzalayanların sayısı 30 bini aştı.

NÛJINHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.