Kadın temsili yüzde 33'e çıkarılacak

Kadın Haberleri —

Hindistan

Hindistan

  • Hindistan'da parlamentonun alt kanadı ve eyalet meclislerinde 2029'dan itibaren sandalyelerin yüzde 33'ünün kadınlara ayrılmasını öngören yasa tasarısı meclisten geçti. Tasarı hakkındaki tartışmalar 1996'dan beri sürüyordu.

Hindistan Parlamentosu'nun üst kanadındaki milletvekilleri perşembe günü, dönüm noktası niteliğindeki yasanın alt meclis tarafından onaylanmasından bir gün sonra, alt meclis ve eyalet meclislerinde kadınlar için yüzde 33 oranında sandalye ayrılmasını öngören yasa tasarısına nihai onayı verdi. 11 saat süren tartışmaların ardından parlamentonun üst kanadındaki 200'den fazla milletvekili toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeyi amaçlayan Nari Shakti VandanAdhiniyam (Hintçe 'Kadın Gücünü Selamlama Yasası') lehinde oy kullandı. Tasarı, alt mecliste ve eyalet meclislerinde kadın milletvekillerine yüzde 33 oranında sandalye ayrılması garantisi veriyor.

2029'da yürürlüğe girecek

Ancak mevzuat Mayıs 2024'te yapılacak genel seçimler sırasında uygulanmayacak. İçişleri Bakanı Amit Shah yasanın muhtemelen 2029 yılında yürürlüğe gireceğini söyledi.

Karar hemen uygulansın

Muhalefet milletvekilleri tasarıyı desteklemekle birlikte derhal uygulanmasını talep ederken, Kongre Partisi liderleri de ezilen gruplara sandalye sağlanması için kast sayımı yapılmasını istedi.

Hindistan'daki 950 milyon kayıtlı seçmenin neredeyse yarısını kadınlar oluşturuyor ancak kadınların siyasete katılımı tarihsel olarak düşük seviyede kaldı. Hükümet rakamlarına göre son ulusal seçimlerden sonra Hindistan'ın 788 milletvekilinden sadece 104'ü ya da yüzde 13'ten biraz fazlası kadındı. YENİ DELHİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.