Kadına şiddete fren!

Kadın Haberleri —

Rojbin Bor

Rojbin Bor

  • Kadınların en çok fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı yerler toplu taşıma araçları ve duraklar. Star Kadın Derneği, “Şiddeti frenliyoruz” projesiyle 50 şoföre toplumsal cinsiyet eğitimi vererek bu alanda öncü rol oluyor.

NUDA KOÇAK/WAN

Kadının hayat verdiği her alanın yok edilmeye çalışıldığı Kurdistan ve Türkiye’de kadın kurumlarının varlığının önemi günbegün daha iyi anlaşılıyor. 2015 yılından bu yana politik sömürge aracı olarak kullanılan KHK’larla kadın kurumları kapatılarak yerine erkek tahakkümündeki kadın yapılanmalarını yaratıldı ve bu yapılara yönetimlerine erkekleri atandı.

Wan da söz konusu kayyum saldırılarından nasibini alan kentlerden biri oldu. Fakat 2020’de açılan Star Kadın Derneği, şoförlerin eğitilmesinden tutalım, mülteci kadınlara dayanışma ve öz savunma atölyelerine kadar kadınları her türlü şiddete karşı koruyor.

Star Kadın Derneği yöneticilerinden Rojbin Bor’la kadın kurumlarının önemi, yaptıkları çalışmalar, karşılaştıkları zorluklar ve hedefleri üzerine konuştuk.

Kadının hakkını arayacağı kurum yok

Kadınların destek gördükleri kurumların kapatılmasının ardından hem aile hem de toplumsa şiddete karşı hakkını arayacakları bir alanın kalmadığına işaret eden Bor, bunun için Ocak 2020’de Star Kadın Derneği’ni kurduklarını belirtti.

Mülteci kadınlarla dayanışma

Wan’ın transit bölge olma özelliğini göz önünde bulundurduğumuzda özellikle İran ve Afgan mülteci kadınların varlığı gözümüze çarpıyor. Yoğun göçün yaşadığını şehirde kadınların hem kadın hem de mülteci olmasından dolayı yaşadığı zorluklar derneğin dikkatini çekiyor.

Dernek bu kapsamda yaklaşık onlarca mülteci kadına toplumsal cinsiyet, hak arama yolları ve İngilizce eğitimi veriyor. Buradaki temel amacın kendi yurtlarından ayrılmak zorunda kalan kadınlarla bir dayanışma ağı oluşturmak olduğunu ifade eden Bor, “Mülteci kadınların yaşadıkları travmaları adeta iliklerimize kadar hissederek yanlarında durmaya, onlara gücümüzün yettiği oranda destek sunmaya çalıştık, bu bizi çok mutlu ve huzurlu kıldı” dedi.

‘Şiddeti frenliyoruz’

Kadınların en çok fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı alanlardan birisi de toplu taşıma araçları ve duraklar. Bor, alandaki şiddeti önlemek için Van Şoförler ve Otomobilciler Odası’yla ortak bir projeye imza attıklarını belirtti.

Bor, “Şiddeti frenliyoruz” adlı projenin detaylarını şöyle anlattı: “Eğitimlere başlangıç noktaları olarak da havaalanı, otogar ve hastane duraklarını seçtik. Şoförler, kendilerinin ve kadınların toplu taşıma araçlarında şiddete maruz kalmaları durumunda ne yapacakları ve nereye başvuracakları konusunda bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtti. Yaklaşık 50 şoförle toplumsal cinsiyet eğitimi, kadınlara karşı gerçekleşen her türlü olumsuz yaklaşıma karşı nasıl hareket edilmesi gerektiğine ilişkin yöntem ve yönlendirmeleri içeren eğitimler düzenledik” dedi.

703 kadına öz savunma eğitimi

Kadınlar için öz savunma atölyeleri düzenledikleri bilgisini veren Bor, 3 yıl içinde 703 kadının başvurusunu aldıklarını söyledi. Öte yandan, yılın ilk 6 ayında şiddet gören 28 kadının derneğe başvurdu, bu süreçte 7 kadın katledildi ve 2 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Yürüttükleri çalışmalar sonucunda 129 kadını sığınma evine yerleştirmede önayak olduklarını ifade eden Bor, ayrıca iktidarın kadın politikasını şöyle değerlendirdi: “İktidarın kadın mücadelesine karşı bir tahammülsüzlüğü var. Bu tahammülsüzlük özellikle Kürt kadınlarına karşı geliştiriliyor. Bu nedenle çalışmalarımız sistematik olarak kriminalize edilmekte ve alanımız daraltılmakta. Neredeyse her faaliyetimiz ‘örgüt üyeliği’ kapsamında değerlendiriliyor, yargı tacizine maruz kalıyoruz.

Kadınlara çağrı

Kadınları, haklarını ve kimliğini nasıl koruyacağına ilişkin bilgilendirmeye devam edeceklerini aktaran Rojbin Bor, Star Kadın Derneği’nin tüm kadınlar için bir stargeh (sığınak) olduğunu, kadınların bu derneği kendi kurumları olarak görmesi ve sahiplenmesi çağrısı yaptı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.