Kadına şiddette Türkiye lider

Kadın Haberleri —

.

.

  • Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ,2019 yılında G20 ülkeleri de dahil olmak üzere OECD işbirliği halinde olan ülkelerde kadına yönelik şiddetin verilerini açıkladı. Verilere göre Türkiye lider çıktı.

Kalkındığı ve geliştirdiği iddia edilen, yaşam standartları yüksek olan ülkeler dahil olmak üzere, G20 ve Avrupa ülkeleri içerisinde kadına yönelik şiddet oranını verilerle açıklayan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye’deki şiddete dikkat çekti.

OECD 2019 yılı verilerine göre, Türkiye’de kadına şiddet oranı yüzde 38. Neredeyse her 10 kadından 4’ü erkeklerin şiddetine uğruyor.

Şiddette Türkiye ilk sırayı kaptırmadı

Euronews’in OECD verilerine dayandırarak geçtiği haberde,  kadına yönelik erkek şiddeti dünyadaki en büyük sorunlardan biri. OECD verileri ise, “hayatlarından en az bir kere eşi veya sevgilisinin fiziksel ve/veya cinsel şiddetine maruz kalan kadınların oranını” gösteriyor.

Resmi verilere göre, gerek Avrupa ve OECD ülkeleri gerekse de G20 üyeleri arasında kadına şiddetin en yüksek olduğu ülke Türkiye.

Kanada sondan birinci

Kadına yönelik şiddette Türkiye’nin ardından yüzde 37 ile Kolombiya gelirken, peşi sıra Kosta Rika geliyor. ABD ise yüzde 36 ile 4.’cü sırada yer alıyor. Listenin son üç ülkesi yüzde 10’luk oranla İsviçre, yüzde 7’lik oranla Şili geliyor. Listenin en son sırasında ise yüzde 2’lik oranla Kanada yer alıyor.

ABD ve Yeni Zelanda

OECD verilerinde dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden ABD’de kadınların yüzde 36’sının ömürlerinden en az bir kere erkeklerin fiziksel ve/veya cinsel şiddetine uğraması tespiti dikkat çekerken, hayat standardının oldukça yüksek olduğu Yeni Zelanda’da kadına yönelik şiddetin yüzde 35 olması şaşırtıcı bulundu.

Avrupa’da da eril zihniyet hakim

Kadına yönelik şiddette Türkiye zirvede yer almasına rağmen birçok Avrupa ülkesinde de kadına yönelik şiddet oranı bir hayli yüksek. Letonya ve Danimarka’da kadına şiddet oranı yüzde 32’yi bulurken, Finlandiya’da yüzde 30 ve İngiltere’de yüzde 29. Kadına şiddet oranı diğer ülkelerde ise şöyle: İsveç yüzde 28, Norveç yüzde 27, Hollanda yüzde 25, Belçika yüzde 24, Almanya yüzde 22, İtalya ve Yunanistan yüzde 19, Japonya yüzde 15 ve Meksika yüzde 14.

Diğer ülkelerin durumu

Avrupa ve OECD ülkeleri ile G20 ülkeleri dışında dünya genelinde kadına yönelik şiddetin en yüksek olduğu ülkelerin başında yüzde 85 oranla Pakistan, yüzde 78 oranla Senegal, yüzde 67 oranla Yemen ve yüzde 61 oranla Afganistan geliyor.

Türkiye’de kadın katliamı

Gelişimi ülkeler arasında olduğun iddia eden Türkiye’de bianet’in tuttuğu kadına yönelik şiddet çetelesine göre 2021 en az 339 kadın ve 34 çocuk katledildi. Erkekler 96 kadına tecavüz etti, 772 kadını da fuhuşa zorladı. 424 kadın cinsel tacize uğrarken, 208 çocuk tecavüze uğradı. Kayda geçen verilere göre ise en az 793 kadın şiddet gördü, yaralandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre ise, 2021 yılında 280 kadın katledildi, 217 de şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. 

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emriyle bir gece yarısı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen Türkiye’de kadına yönelik şiddet aralıksız bir şekilde yükselirken, siyasette varlık gösteren kadınlar, AKP-MHP faşist iktidarının hedef oldu. 2022 yılının başından bu yana siyasette varlık gösteren onlarca Kürt kadın siyasetçileri tutuklandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.