Şiddete karşı 12 maddelik yönetmelik

Kadın Haberleri —

Zeluxe Reşîd

Zeluxe Reşîd

  • Efrîn Bölgesi Kadın Komitesi üyesi Zelûxe Reşîd, kadınların şiddete karşı korunması merkezinin 12 maddeden oluşan bir yönetmelik hazırladığını söyledi. Özerk Yönetim tarafından onaylanan yönetmenliğe göre kadınlara her tür destek sunulacak.

HÊLÎN ASMÎN/JINNEWS 

Rojava Devrim’inden sonra kurulan Kuzey-Doğu Suriye Kadın Komitesi, kadınların şiddete karşı korunması için bir merkez kurdu. Kadınların bilinçlenmesi, eğitilmesi yönünde önemli bir işleve sahip olan bu merkezde yapılan çalışmalar sonucunda bir yönetmelik hazırlandı. Geçtiğimiz günlerde onaylanan yönetmeliğe göre kadınlar çalışmalarını sürdürüyor. 

Merkeze kabul yönetmelik ile belirleniyor

Onaylanan yönetmeliğe ilişkin Efrîn Bölgesi Kadın Komitesi üyesi Zelûxe Reşîd yaptığı değerlendirmede, amaçlarının kadınları şiddete karşı korumak olduğunu söyledi. “Genelde Ortadoğu toplumlarında, özelde ise Suriye’de kadına yönelik şiddet ve işkencenin ne kadar yoğun olduğunu biliyoruz” diyen Reşîd, Suriye’de 10 yıldır şiddetli bir savaşın yaşandığına dikkat çekerek, savaşta yasaların nasıl ihlal edildiğini anlattı. Kadınların şiddete karşı korunması merkezinin bu hak ihlalleri ve yaşanan yoğun şiddetten kaynaklı bir ihtiyaç olarak kurulduğunu belirten Reşîd, merkez için 12 maddeden oluşan bir yönetmelik hazırladıklarını söyledi. Reşîd yönetmelik ile merkeze kabul edilecek kadınların durumunun belirlendiğini kaydetti.
 
Çocuklar için de yer oluşturulmalı

Yönetmelikteki maddelere ilişkin değerlendirmede bulunan  Zelûxe Reşîd şöyle devam etti:“Yönetmelikte merkezin prensip, koşul ve şartları belirlenmiş. Şiddete uğrayan kadınların durumları üzerinde duruluyor. Bu noktaların hepsi tartışıldı. Daha çok kadın kurumlarından görüşler alındı ve bu temelde yönetmelik hazırlandı. Yaşamları tehlike altında olan kadınlar, merkeze kabul edildikten sonra yönetmeliğin maddelerine göre durumları takip ediliyor. Sorunlarının çözülmesi için bu yöntem izleniyor. Yine fuhuşa sürüklenen kadınların psikolojik olarak düzelmeleri için bazı farklı projeler hazırlanıyor. Buralarda çocuklar için de yer yapılmalı. Çünkü gelen bazı kadınların çocukları var. Yönetmelik önceden resmi değildi ama şimdi resmi.”

Korumanın yanı sıra psikolojik destek de sunuluyor

Kadına yönelik şiddeti önleme merkezlerinin önemine değinen Reşîd, “Bu merkezlerdeki amacımız kadınların yanında ne kadar durabiliriz ne kadar destek verebiliriz yönünde. Çünkü ne yazık ki, kadına destek sunan yerler yok. Bu yüzden de çaresizlikten intihara sürükleniyorlar. Bazen de daha farklı büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Bu yüzden de bu merkezlerin varlığı çok önemli” dedi. Merkeze gelen kadınlara her açıdan yardımcı olduklarını belirten Reşîd, yürüttükleri çalışmaları anlattı: “Psikolojik olarak desteğe ihtiyaçları varsa yardımcı oluyoruz. Yine kadınlara eğitimler veriyoruz. Psikoloji ve sosyoloji üzerine eğitimlerimiz sürüyor. Tüm bunlar kadınların tekrar kendi normal yaşamlarına dönmeleri için yapılıyor. Bazı kadınların dava süreçleri takip ediliyor ve yardımcı oluyoruz. Bu kadınlar kimsesiz kaldıkları için daha fazla yardıma ihtiyaçları var. Her zaman kadınlara daha iyi bir yaşam imkanı oluşturmak ve onlara yardım etmek için çabalıyoruz.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.