Kadının rengiyle medeni kanun hazırlığı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Toplumsal Adalet Kadın Meclisi üyesi Newroz Esed yürüttükleri çalışmaları anlattı. 2022 yılı planlamasını da açıklayan Esed, kadın rengile Medeni Kanun Taslağı hazırlamak üzere bir komisyon kurulacağını duyurdu.

EBÎR MUHEMED / NÛJINHA

Kuzey-Doğu Suriye’de 2015 yılında kurulan Toplumsal Adalet Kadın Meclisi, birçok önemli çalışmaya imza attı. Yalnızca 2021 yılında 106 kadını ölümün eşiğinden çekip alan meclis, kadınların yaşadığı her tür soruna çözüm arıyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Toplumsal Adalet Kadın Meclisi üyesi Newroz Esed, şimdiye kadar ‘Kadın Evleri’, ‘Uzlaştırma Komitesi’ ile Adalet Divan’ı arasında ilişki kurulması üzerine çalışma yürüttüklerini belirtti.

Meclisin ilk konferansında Kuzey-Doğu Suriye’nin tamamında Toplumsal Adalet Kadın Meclisi kurulması kararı aldılarını belirten Esed, salgın hastalık nedeniyle 3. konferanslarını gecikmeli yaptıklarını dile getirdi.

2021 yılında gerçekleştirdikleri konferansın olumlu geçtiğini belirten Esed, yürütülen tartışmalar ve alınan kararlar doğrultusunda 2022 yılına daha güçlü girildiğini ifade etti.

.
Newroz Esed

Akademik eğitimlere ağırlık verildi

2021 yılında yaptıkları çalışmalara değinen Newroz Esed şöyle dedi: “2021 yılında adalet konusunda çalışma yapan üyelerin güçlendirilmesi için özerk akademik eğitimlere ağırlık verdik. Ayrıca pratik alanda eğitimlerin daha da güçlendirilmesi ve deneyimlerin pratikleşmesi için bazı üyeleri Kadın Evlerine, Uzlaştırma Komitesi’ne ve Adalet Divanı’na dağıttık. Ayrıca Kongra Star ile birlikte adalet dışında özerklik konusunda eğitimlerin yapılmasını istedik. Seminerler ile hem meclisimizi hem de sistemimizi tanıttık. Avrupa ülkelerinden çok sayıda heyet bizleri ziyaret ederek, meclisimizi tanımak ve kendi ülkelerinde de model olarak kullanmak istedi.”

106 kadın ölümden kurtarıldı

Tüm zorluklara rağmen meclis olarak 106 kadını ölümden kurtardıklarını vurgulayan Newroz Esed, “Toplumsal Adalet Kadın Meclisi’ne 2021 yılında gelen sorunların geçen yıllara göre daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Ancak öldürme olayları ise önceki yıla göre daha fazlaydı. Birçok kadın ‘namus’ adı altında öldürüldü. Yine intihar vakaları da geçtiğimiz yıllara göre daha fazlaydı. Toplum içinde bir bilinçlenme oluştuğundan kaynaklı çok eşlilik bu yıl daha düşüktü. Yaklaşık 106 kadını ölümden kurtardık. Mücadele etmezsek öldürme olayları artabilir” diye konuştu. Esed, 2021 yılında meclis eğitimlerine ağırlık verdiklerini de dile getirdi.

Kadınlar 2022’ye iddialı giriyor 

2022 yılında gerçekleştirecekleri çalışmaların planlamasını da açıklayan Newroz Esed alınan kararları sıraladı: 

  • “Bilgilerin daha hızlı ulaşması ve kötü bir olay yaşanmadan önce sorunların çözülmesi için komün örgütlülüğü üzerine çalışma yapılacak.
  • Kamplarda çok eşlilik, çocuk yaşta evlendirme ile uyuşturucu maddenin zararları üzerine bilinçlendirme kampanyaları yürütülecek.
  • Toplumsal Adalet Kadın Meclisi'ne özel olarak adalet kurumlarının çalışmalarına ve kadına karşı işlenen suçları açıklayacak bir internet sitesi kurulacak.
  • Kadına yönelik şiddetle mücadele eden tüm kadın kurum ve kuruluşlarını içeren bir kadın platformu oluşturulacak.
  • Kadın Yönetimi ve Cizre Bölgesi Kadın Koordinasyonu ile birlikte Cizre bölgesindeki kadınların korunması ve geçici sığınma evlerinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.
  • Uzlaştırma Komisyonu, adalet ofisleri, adalet kurumu ve Dûra Kadın üyeleri için sağlık sigortasının çıkarılması için çaba göstereceğiz.
  • Dûra Kadın ve Uzlaşma Komitesi’nde yer alan kadınların ekonomik özgürlüklerini elde etmeleri ve bu anlamda güçlendirilmeleri için ekonomi projeleri geliştirilecek.
  • Kadın hakları yasaları, şiddetin her türlüsü ve kadınla ilgili uluslararası sözleşmeler üzerine atölyeler yapılmaya devam edilecek.
  • Kadın rengiyle bir medeni kanun taslağı hazırlamak üzere komisyon kurulacak.”
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.