Kadınlar 56 gün ücretsiz çalışacak!

Kadın Haberleri —

Fransa işçi eylemleri

Fransa işçi eylemleri

  • Fransa’da erkeklerle aynı işi yaptıkları halde erkeklerden daha düşük maaş aldıklarını söyleyen kadınlar yıl sonuna kadar ‘ücretsiz’ çalışacak.

Fransa’da kadınlar ve erkekler arasındaki ücret eşitsizliğine dikkat çekmek için yapılan araştırmaya göre kadınların 2 ay ücretsiz çalışacağı hesaplandı. Feminist hareketi Les Glorieuses’e göre, erkeklere kıyasla ücret eşitsizlikleri nedeniyle, kadınlar 6 Kasım Pazartesi gününden itibaren yıl sonuna kadar ücretsiz çalışma hareketi başlattı.

Les Glorieuses sitesi her yıl, kadın işçilerin, erkek işçilere göre daha az maaş alması nedeniyle ücretsiz çalışmış gibi sayılacağı tarihi tespit ediyor. Maaş eşitsizliğinin sona ermesi için öneriler sunuldu.

Eşit ücret talebi

Yapılan açıklamada şirketlere, kamu sübvansiyonlarına ve vergi avantajlarına erişimin, kadın ve erkek işçilerin maaş eşitliği şartına bağlanması istendi.

Sitenin sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan paylaşımda da şu ifadelere yer verildi: "Fransa'da bugün (6 Kasım) kadınlar yıl sonuna kadar ücretsiz çalışmaya başlıyor. Tam olarak 56 gün, yani erkeklerin maaş almaya devam edeceği gün sayısı kadar."

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, sosyal medyadan ücret eşitsizliğine dair yaptığı paylaşımda, “Ben halledeceğim” dedi.

Kadın işçiler daha az kazanıyor

Çoğunluğu kadınlardan oluşan düşük ücretli meslek gruplarının maaşlarının artırılması da talep edilen bültende, doğum izinlerinin zorunlu ve iki ebeveyn için de eşit olması çağrısı yapıldı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Fransa’da 2021’de kadın işçiler, erkek işçilerden yüzde 15,4 daha az kazanıyordu.PARİS

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.