Kadınlar dinin sömürülmesini engelleyecek

Kadın Haberleri —

2. Mezopotamya Dinler ve İnançlar Kongresi

2. Mezopotamya Dinler ve İnançlar Kongresi

  • Mezopotamya Dinler ve İnançlar Kongresi, farklı din ve inançların kadını nasıl ele aldığını tartıştı. Konferansa özel katılımın sağlayan kadınlar ise ‘Kadının toplumun tümü’ olduğu konusunda hemfikir.

Demokratik İslam Kongresi, Kuzey-Doğu Suriye’nin Hesekê Kantonu’nda 2’nci Mezopotamya Dinler ve İnançlar Kongresi’ni gerçekleştirdi.

"Dinlerin kardeşliği ile insani değerleri yükseltiyoruz" sloganıyla 9 Temmuz’da gerçekleştirilen konferansın ilk gününde, kardeşlikte din ve mezheplerin rolü, kardeşlik bağlarının güçlenmesinde kadının rolü, kadınları din merkezlerinde karşılaştığı zorluklar, geleneklerin etkisi gibi birçok konu masaya yatırıldı. İkinci gününde ise dinin toplumsal sorunları çözmedeki rolü ve kadınların bu süreçlerdeki katılımı ele alındı.

Mezopotamya Forumu'nun Kuzey-Doğu Suriye'deki Şii mezhebinden Aliya Al-Musa, Jinha’dan Delal Remezan’a değerlendirmelerde bulundu.

Kadınların özel katılımı

Konferansta kadın ve gençliğin rolünün tartışıldığını kaydeden Aliya Al-Musa, aynı zamanda kadınların özel bir katılımının söz konusu olduğuna işaret etti.

Rojava içinde ve dışındaki tüm din ve inançların konferansa katıldığı bilgisi veren Musa, “Amacımız mezhepler ve unsurların halkların kardeşliği esasına göre bir arada yaşamasıdır. Örneğin İslam dini kadınların ve çocukların öldürülmesini yasaklamıştır. Bu anlamıyla dinin sömürülmesine engel olunması gerekiyor” sözleriyle bu programı düzenleme amaçlarına değiniyor.

‘Kadın toplumun tümüdür’

Dinin Ortadoğu'daki etkisine inanarak konferansa katıldığını belirten kadın hakları aktivisti Rehab İbrahim ise farklı inançlar hakkında bilgi sahibi olduklarını ekliyor.

Konferansta farklı dinler ve inançların kadınları nasıl bir perspektifle ele alındığının tartışılmasının kendisini etkilediği belirten İbrahim, kadının toplumun yarısı değil tümü olduğunun altını çizdi. HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.