Kadınlar ihtiyaçlarını bile ifade edemiyor

Kadın Haberleri —

Raife Camcı

Raife Camcı

  • Depremin vurduğu illerde kadın ve çocukların yeme-içme ve barınma ihtiyacının dışında en temel ihtiyacın ped iç çamaşırı, mama, biberon olduğunu belirten Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Raife Camcı, cinsiyetçi yapıdan kaynaklı kadınların ihtiyaçlarını dahi dile getiremediğini söyledi.

Mereş merkezli deprem ardından 11 kentte yaşanan yıkım bu yılki 8 Mart etkinliklerininde değişime yol açtı. Yaklaşan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), “Kadın Dayanışması Yaşatır” sloganıyla bir kampanya başlattı. TJA, kampanya kapsamında 8 Mart etkinliklerinin yanında, deprem bölgelerindeki kadınların da temel ihtiyaçlarını gidermeyi ve kadınlarla güçlü bağlar kurarak dayanışmayı amaçlıyorlar. Kampanya kapsamında bir ihtiyaç listesi çıkarılarak, dayanışma içinde toplanan ürünler depremzede kadınlara dağıtılacak.

Depremin ilk günden bu yana deprem bölgelerinde çalıma yürüten Rosa Kadın Derneği kadınların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Rosa Kadın Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi Raife Camcı yürüttükleri çalışmaları anlattı. Camcı, yaşanan travmaların en az sancıyla atlatılması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. 

Sorunlara büyük

Rant, ihmalkârlık ve kapitalizmin yarattığı travmayı halkın çok acı bir şeklide yaşadığını belirten Raife Camcı, “Hasar tahminimizden çok daha büyük, bu hasar karşısında bizlerde halkın ve kadınların yanında olmak için alanda çalışmalar yürütüyoruz. Tahmin ettiğimiz gibi kadın ve çocukların bu depremde yaşadıkları sorunlar daha büyük. Biz de bu sorunlar karşısında dayanışma için kadın ve çocuk kurumları ile bir araya gelerek kentlere gittik. Kurduğumuz koordinasyon merkezi ile birlikte sahada kadın ve çocuk alanında çalışmalar yürüttük. Dün itibariyle Semsûr’a (Adıyaman) geldik, burada yaptığımız ilk iş gruplar oluşturarak mahallelere gitmek oldu. Mahallelerde saha çalışması yürüterek kadın ve çocukların temel ihtiyaçlarını ve yine yaşadığı sıkıntılara dair gözlemlerde bulunduk.”

Toplumsal cinsiyetçilik ağır

Kadınların ihtiyaçlarını dile getirmekte zorlandıklarını ifade eden Raife Camcı, “Bu illerde bir yılla yakın bir süre sistematik olarak çalışma yürütülmesi gerekiyor. Biz de kadın örgütleri olarak bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. İhtiyaçların yanı sıra çok ciddi psikolojik travmalar da yaşanıyor. Biz saha çalışması yaparken kadın arkadaşlarla yine çocuklarla sohbet etmek temas etmenin bile onlara çok iyi geldiğini görüyoruz. Bu noktada bu travmaların hızlı ve sancısız bir şekilde atlatılması için psikolojik desteğin yürütülmesi gerekiyor. Yine kadın arkadaşlar ihtiyaçlarını ifade etme noktasında sıkıntı yaşıyorlar bu da toplumsal cinsiyetin meydana getirdiği ikinci cins sıkıntısı. Biz kadın arkadaşlarla sohbet edip ihtiyaçlarını sorarken zaman zaman araya erkekler girip müdahalelerde bulunabiliyorlardı” dedi.

İhtiyaçlar sürekli

“Yaşamı yeniden örebilecek, toplumu yeniden ayağa kaldırabilecek cesaretli alan kadın ve çocuk alanıdır” tespitini yapan Camcı, cesur ve güçlü kadının yeniden inşa da büyük rolü oynayacağını belirterek son olarak şunlar kaydetti: “Kadın güçlü ve cesur olduğunda aslında çocuğu, toplumu da beraberinde ayağa kaldırabilir. Bu noktada çalışmalarımız her alanda devam edecek. Adıyaman’da çoğu mahalleyi gezdik neredeyse ayakta kalan bina yok. İnsanlar yaşanan sıkıntılar nedeniyle hem temiz suya hem de temiz tuvalete ulaşamıyor. Bizler bir defaya mahsus burada değiliz. Bizlerin gidiş gelişleri devam edecek. Depremin etkilediği 10 il ile temaslarımız devam edecek. Yine yardımlarda bulunacağız, şu an en temel ihtiyaçlar ped, iç çamaşırı, mama, biberon ve çadır.”

MEDİNE MAMEDOĞLU / NÛJINHA-SEMSÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.