Kobanê’de DAİŞ çetelerine karşı YPG ve YPJ gerillalarının öncülüğünde verilen direniş 37. güne girerken Avrupa’da da sahiplenme eylemleri ve yardım çalışmaları sürüyor. Bu eylem ve yardım çalışmalarında Kürt kadınların büyük bir çabası göze çarpıyor.
Paris’te Pazarcık-Elbistanlılar Evi’nde yapılan dayanışma etkinliğinde toplanan 2 bin Euro, Kobanê’ye gönderilmek üzere Kürt yardım kurumu Heyva Sor a Kurdistanê yetkililerine teslim edildi. Dayanışma amacıyla Kadın Komisyonu tarafından bir kahvaltı hazırlandı. Etkinlikte konuşan komisyon sözcülerinden Zeliha Yıldız ve Döne Nesanir tarafından yapılan açıklamada şu hususlara dikkat çekildi: “Kobanê direnişi insanlığın onurudur. Orada  insanlık için savaşanlara bin selam olsun. Bizler Avrupa’da yaşayan Maraşlılar olarak Rojava halkıyla her zaman dayanışma içinde olmalıyız” dedi. Kobanê için organize edilen kahvaltıda 2 bin Euro gelir elde edilerek, bu gelir Paris Hevya Sor yetkililerine teslim edildi.

Dortmund’da toplantı

Öte yandan Dortmund’da Kobanê halkıyla dayanışma toplantısı yapıldı. Toplantıya yüzden fazla kadın katıldı. Dortmund Göçmen Kadınlar Birliği adına Gülizar Genç “Bir halk katlediliyor. İnsanlık katlediliyor, İnsanlığın geleceği için en ön saflarda DAİŞ çetelerine karşı mücadele eden Kobanê halkının yanında olmak bir insanlık onurudur” diyerek katılımcıları saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşundan sonra Kobanê’de yaşanan dramı anlatan bir kısa film gösterimiyle başladı.
Film gösterimi esnasında duygusal anlar yaşandı. Göçmen Kadınlar Birliği adına Pelin Şener ve Bahar Atçı’nın sunumunu yaptığı toplantıda kadınlar karşılıklı görüşlerini aktardı. 
Kadınlar yaptıkları konuşmalarda Kobanê’yi sahiplenmenin bir vicdan meselesi olduğunu, oradaki direnişin sahiplenilmesi için kadınlar olarak Avrupa’da daha fazla insanlara ulaşılması gerektiğini dile getirdi. Çocukların bu savaşta aç susuz kaldıkları ve öldüklerine işaret eden konuşmacılar, bir kadının, bir annenin yapılan kampanyalara duyarsız kalamayacağı vurgulandı.

Söz alan kadınlar yardım çalışmalarında ev ev dolaştıklarını, temizliğe giden kadınların kampanyaya gündeliklerini vererek katıldıklarına dikkat çekti.

Y.ÖZGÜR POLİTİKA/PARİS-DORTMUND




‘Her an Kobanê’yi yaşıyoruz’


Dortmund’da yapılan dayanışma toplantısında konuşan bazı kadınların görüşleri şöyle:
Bahar: Çocuklar sınırlarda aç, susuz, çıplak. Bizler anneyiz, duyarsız kalamayız dedik ve kampanya başlattık. Kobanê ile dayanışmak insan olmanın bir gerekliliğidir diyerek, ev ev dolaştık. Temizliğe giden kadınlar kendi gündeliklerini verirken, çocuklar da kumbaralarını açtı.
 Sevgi: Kendim Türk’üm ama yanıbaşımda komşum katlediliyor; hiçbir insan dayanamaz bu zulme. Vicdanların öldüğü bir dönemi yaşıyoruz. Dünyanın gözü önünde bir soykırım var. Kobanê buraya çok uzak ama biz burada her an Kobanê’yi yaşıyoruz. Çocuğum kumbarasındaki paranın az oluşuna üzüldü; “Daha çok göndermem gerekiyor” diyor. İnsanlığın katledildiği bir dönemde, bizler Kobanêli kadınlarla birlikte insanlığı yaşatacağız.
Nurten: Kobanê’de yaşanan vahşeti kamuoyuna duyurmak zorundayız. Her yer bizim için Kobanê olmalı. Parlamentoların önüne yürümeliyiz.
Kobanê’de Türkmenler, Kürtler, Araplar, Süryaniler ortak değerler üzerinden hareket ediyorlar. IŞİD barbarlığına karşı yüreklerinden başka herhangi bir silahları yok. AKP durmadan IŞİD’e silah yardımı yaparken, Kobanê halkı sınır boylarından aç susuz yaşıyor. Kadınlar yemeklerini Kobanêli çocuklar için pişirmişti. O akşam satılan yemeğin geliri ile birlikte 5000 Euro gönderilmek üzere toplandı.