Kadınlar: Öfkemizden korkun!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de kadınlar tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. “Öfkemizden korkun” diyen kadınlar, alanlara çıkmaya hazırlanıyor. 

Kadınlar için hayati önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nin Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla feshedilmesine kadınlar sert tepki gösterdi. Gerek sosyal medya hesaplarından gerekse yazılı açıklamalarla tepkilerini dile getiren kadınlar, akşam saatlerine doğru da alanlara çıkmaya hazırlanıyor. “Kazanımlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” diyen kadınlar, AKP-MHP erkek ittifakının kadınlar nezdinde feshedildiğini kaydetti. Birçok kadın kurumu ve örgütünün sözleşmenin feshedilmesine ilişkin yaptığı açıklamaları toparladık. 
 
Son sözü kadınlar söyleyecek
Türk Tabipler Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu: Tüm krizlerde olduğu gibi patriyarkal kapitalist sistem, pandemiyi de kadınlara karşı fırsata çevirmeye devam etti. Pandeminin ilk gününden itibaren tüm dünyada kadınlara yönelik baskı, denetim politikaları ve kadına yönelik şiddet artarak devam etti. Son olarak 2011 yılında imzalanan, 2014 yılında TBMM onayıyla yürürlüğe giren ve ‘İstanbul Sözleşmesi’ ismiyle anılan ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin dün gece Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedildiği açıklandı. Tek adam rejiminin aldığı bu karar kadınlara yönelik saldırının yanı sıra, sözleşmenin feshedilme şekliyle de demokrasi için kara bir leke olarak tarih sayfalarına yazılacaktır. Biz yaşamayı ve yaşatmayı görev edinmiş kadın hekimler olarak başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kazanımlarımızdan geri adım atmayacağımızı, hukuksuz kararların geri alınması için ve sözleşmenin uygulanması için mücadelemize devam edeceğimizi bir kere daha bildiriyoruz. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır! Son sözü kadınlar söyleyecek!
 
'Erkek ittifakı kadınlar nezdinde feshedilmiştir
 
HDP Kadın Meclisi: AKP-MHP erkek ittifakı kadınlar nezdinde feshedilmiştir! Günde en az 3 kadının katledildiği, yaşamın her alanında şiddetin her türlüsüne maruz kaldığı bir süreçte, Türkiye’nin, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile darbe yaparak kadına yönelik şiddeti önlemede devlete sorumluluk yükleyen İstanbul Sözleşmesi'nden imzasını çekti. AKP ve MHP erkek ittifakı, bu kararla bir kez daha kadın düşmanlığını tescillemiş oldu. Meclis’te tüm partilerin ortak kararı ile 2011 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi’ni ortadan kaldırmak eril tahakkümcülüğün bir darbesidir. Tek adam rejiminin ilk adımlarından biri olarak kadın kazanımlarını gasp eden iktidar, bu kararname ile; kadına yönelik şiddetin önünü açmaktadır. Kadın katliamlarını meşrulaştırmaktadır. Mülteci ve göçmen kadınların yaşam hakkını gasp etmektedir. Kadın erkek eşitliğini reddetmektedir. 
 
Asla vazgeçmeyeceğiz 
Kadınları yaşamın her alanından dışlayarak ev içine hapsetmektedir. Kadına yönelik her türlü şiddeti, mobingi, eşitsizliği onaylamakta ve kadına yönelik şiddet uygulayan erkeği korumaktadır. Kadın özgürlük mücadelesine ve kazanımlarına darbe yapmaktadır! Kadın mücadelesi ve kadın dayanışmasından aldığımız güçle buradan tek adam hep adam rejimine sesleniyoruz; Kadın kazanımlarımızdan ve haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek isteyenlere karşı 8 Mart’tan aldığımız coşku ve umut ile bir kez daha sesimizi en güçlü şekilde Newroz alanlarından yükselteceğiz. Partimize yönelik saldırılara karşı olduğu gibi İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçemeyeceğimizi Newroz alanlarından haykıracağız. Haklarımızı ve kazanımlarımızı bir kararname ile ortadan kaldırmak isteyen AKP-MHP erkek ittifakı kadınlar nezdinde feshedilmiştir!
 
Öfkemizden korkun
Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: İstanbul Sözleşmesi gerçekten uygulansaydı, bugün yüzlerce kadın hayatta olabilirdi. Kadına yönelik şiddet cins kırımı halini almışken, bu kararı kabul etmediğimizi daha güçlü haykıracağımızı belirtiyoruz. İstanbul Sözleşmesi; kadına yönelik şiddeti bir insan hakkı ihlali olarak tanımlar, şiddeti ortadan kaldırmayı ve kadınları korumayı amaçlar, kadına yönelik şiddetin ortadan kalkması için devletlerin kapsamlı ve bütüncül politikalar geliştirmesi gerektiğini söyler, devletlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini hem yasalarında hem de toplumsal yaşamda hayata geçirmesi gerektiğini belirtir. Bu sözleşmenin nesinden, bu maddelerin hangisinden korktunuz? Öfkemizden siz korkun. Bugün meydanlarda olacağız ve herkesi alanlara bekliyoruz. 
 
Bu arada alanlara çıkacak olan kadınlar kent kent eylem yerlerini ve saatlerini paylaştı: 
 
*Ankara: 17.30 Çankaya Belediyesi önü 
 
*Adana: 17.00 Atatürk Parkı
 
*Antalya: 17.30 Attalos Meydanı
 
*Eskişehir: 14.00 Kanatlı AVM önü 
 
*Hatay: 17.00 Köprübaşı 
 
*İstanbul: 17.00 Kadıköy Beşiktaş İskelesi Önü 
 
*İzmir: 16.00 Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi Önü 
 
*Mersin: 18.00 Kushimato Meydanı
 
*Bursa: Fomara 17.30
İSTANBUL/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.