Kadınlar ‘tekstil cehennemi’nde ayakta!

Kadın Haberleri —

Bangladeş'te tekstil işçileri eylemi /Foto: @amnestysasia

Bangladeş'te tekstil işçileri eylemi /Foto: @amnestysasia

  • Dünyanın ‘tekstil cehennemi’ olarak adlandırılan ve 55 milyar dolarlık yıllık ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 85'ini tekstilden elde eden Güney Asya ülkesi Bangladeş'te, maaşlarına zam talep eden on binlerce tekstil işçisi ayaklandı. 

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu tekstil işçilerinin farklı kentlerdeki eylemleri hafta başından beri devam ederken, önceki gün polis eylemcilere saldırdı. Öte yandan, ocak ayındaki seçimler öncesinde Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in istifa etmesi talebiyle geçen hafta yapılan büyük protesto sonrasında da yaklaşık 8 bin muhalifin gözaltına alındığı açıklandı.

300 fabrikada üretim durdu 

Kadınların öncülük ettiği tekstil işçileri, maaşlarının üç katına çıkarılması için hafta başında eylem başlatmış, yaklaşık 300 fabrikada üretim durmuştu. İşçiler ile polis arasındaki çatışma ise bu fabrikalardan bazılarının protestoya rağmen üretime yeniden başlamasıyla çıktı.

Kadınlar üç katı maaş istiyor

3 bin 500 tekstil fabrikası, Levi's, Zara ve H&M gibi dünyanın en çok satış yapan markalarının tedarikçileri arasında yer alıyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 4 milyon tekstil işçisinin aylık asgari ücreti, 8 bin 300 taka (75 dolar) civarında. Sendikalı işçiler ise aylık asgari ücretin 23 bin takaya (209 dolar) yükseltilmesini talep ediyordu.

23 bin takalık asgari ücret, Asya Taban Ücret İttifakı tarafından gıda, barınma, sağlık, ulaşım, eğitim ve diğer temel ihtiyaçları dikkate alarak hesaplandı. İttifak, talep edilen artışın ülkedeki ekonomik koşullar karşısında yine de yeterli olmadığı şerhini de düştü.

Sadece yüzde 25 zam yapıldı

Ancak fabrika sahiplerini temsil eden Bangladeş Giyim İmalatçıları ve İhracatçıları Derneği (BGMEA), aylık asgari ücrete sadece yüzde 25 oranında zam yapılarak talep edilen 208 dolar yerine 90 dolara çıkarılmasını önerince işçiler greve gitti.  DAKKA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.