Türk polisinin engellemelerine rağmen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında İstiklal Caddesi'nde yürüyen binlerce kadın, "Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” diye haykırdı. Kadınlar, polis saldırısında sloganlarıyla karşılık verdi.
İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Taksim’de bulunan Tünel Meydanı’nda bir araya gelerek İstiklal Caddesi’nde yürüdü.
Binlerce kadın yürüyüş boyunca, “Kadınları değil cinayetleri önle”, “Savaşa değil sığınağa bütçe”, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” ve “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları atarak, alkış ve zılgıtlarla ses çıkardı. Sloganların eksik olmadığı yürüyüş, İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Kumbaracı Yokuşu önünde son buldu.
Kadınlar burada Kürtçe ve Türkçe basın açıklaması yaptı. Açıklamanın Kürtçesini Şenay Kumu, Türkçesini ise İrem Gerkuş okudu.
Bir kişi bile
Katledilen kadınların isimlerinin yazıldığı açıklamada, “Sosyal medya etiketleri arasında bir kadının adını daha görmekten korkar olduk. Çünkü bu ya o kadının hayatta olmadığı ya da korkunç bir şiddete uğramasına rağmen adalet bulamadığı anlamına geliyor. Artık yeter! 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok diyoruz” denildi.
Yasa uygulanmıyor
Her gün kadınların katledildiğine yer verilen açıklamada, şunlar belirtildi: “Kadınlar her gün, boşanmak istedikleri için, ‘hayır’ dedikleri için öldürülüyor. Kadınlar, her gün, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulanmadığı için öldürülüyor. Kadınlar, her gün, ‘Başka karakola git’, ‘Bu şikâyetten bir şey çıkmaz, sen en iyisi vazgeç’, ‘Sığınakta yer yok’ diyen kolluk kuvvetleri görevlerini yapmadıkları için, yeterli sığınak ve danışma merkezi açmaya da bütçe ayrılmadığı için şiddete mahkûm ediliyor ve öldürülüyor. Kadınlar, her gün, savcılar şiddet uygulayan erkekleri değil kadınların yaşam tarzlarını yargılamayı seçtiği için, mahkemeler erkekleri aklamanın sayısız yolunu bulduğu için öldürülüyor. Kadınlar, her gün, 15 yaşından küçük çocukların evlendirilmesinde beis görmeyen bir zihniyet altında, cinsel şiddete uğruyor.”
Kadınlar savaşın sınırında
“Kadınlar her gün, cinsiyet kimliğine, cinsel ve romantik yönelimine duyulan nefretten, bedenlerinin ve aşklarının sığdırılmaya çalışıldığı kalıplardan, transfobi ve homofobinin türlü şekillerinden ötürü şiddete maruz bırakılıyor ve öldürülüyor” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Kadınlar, her gün, özellikle krizin getirdiği artan işsizlik ve güvencesizlikle, aile içindeki şiddetten uzaklaşacak geçim kaynağı ve gelecek güvencesi olmadığı için erkek şiddetine mahkûm ediliyor. Kadınlar, her gün, savaşın ve sınırların gölgesinde, Türkçe konuşmadıkları için veya göçmen oldukları için, doğdukları yerden ötürü şiddete uğruyor; şiddete maruz bırakıldıklarında yasal haklarını arayamadıkları için öldürülüyor.
Katledilince haber oluyor
Gündelik erkek şiddeti ile devletin tüm mekanizmalarının kurduğu suç ittifakı tarafından kadınlar, her gün, işte böyle öldürülüyor. Cinayete varmadan da bizler şiddet veya baskı altında, belirsizlik içinde, her açıdan sömürülerek, yarınımızın ne olacağını bilmeden nefes almak zorunda bırakılıyoruz. Ancak kadınlar sadece öldürüldüklerinde haber oluyor. Biz ise kadınların isimlerinin ölümleriyle değil yaşamlarıyla, yaşadıkları şiddetle değil gerçekleştirdikleri hayalleriyle haber olduğu bir dünya için buradayız.
Umudumuz birlikteliğimizden
Umudumuz birbirimizde. Umudumuz birlikteliğimizden aldığımız güçte, kadın dayanışmasında. Umudumuz her gün şiddetten uzak bir hayat için her bir nefesimizle verdiğimiz ortak mücadelede. Bundan daha ferah, daha özgür, daha eşit, kimsenin kimliğinden ötürü şiddete uğramayacağı bambaşka hayatlar hayal ederek el ele veriyoruz. Bunu biz yapmazsak kimse bizim için yapmayacak, biliyoruz. Hep birlikte sesleniyoruz.”
Yürüyüşe saldırı
Açıklama sonrası İstiklal Caddesi'ndeki yürüyüşlerine devam etmek isteyen kadınların önü polisler tarafından kesildi. Polis barikatı önünde bir süre bekleyişini sürdüren kadınlara polis plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı. Kadınlar ise polis saldırısına sloganlarla tepki gösterdi.
Polis saldırısı sırasında polis tarafından gözaltına alınmak istenen bir kadın, kadın dayanışması ile kurtarıldı.
İSTANBUL
Sakarya kadın sesiyle inledi
Sakarya Caddesi’ne yürüyen binlerce kadın, savaşa, eşitsizliğe, sömürüye ve AKP politikalarına karşı örgütlü mücadele çağrısında bulundu.
Ankara’da kadınlar, Ankara Kadın Platformu öncülüğünde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Sakarya Caddesi’nde binlerce kadının katılımıyla eylem gerçekleştirdi. Çankaya Belediyesi önünde “Erkek devlet şiddetine karşı isyanımızla sokaktayız. Yaşamak istiyoruz” pankartı arkasında bir araya gelen kadınlar polisin engellemesine karşı “Polis defol sokaklar bizimdir” sloganı ile Sakarya Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüş sırasında “Şiddete karşı sokaktayız”, “Aile’niz kadınları öldürüyor”, “Şiddete, yoksulluğa, sömürüye son iş ekmek özgürlük istiyoruz”, “Sokakları terk etmeyeceğiz”, “Kadınlar artık susmayacaklar”, “Vardık varız var olacağız”, “Jin nâ tirsin hesabê di pirsin” dövizleri taşındı.
Türkçe açıklamayı okuyan Hande Köse, “Sözde ‘mağdur erkekler’ yaratarak nafaka hakkımıza saldıran, doğayı sermaye sahiplerinin ellerine bırakan, ucuz, güvencesiz, esnek çalışma şartlarıyla ve işsizlikle emeğimizi sömüren AKP iktidarına, ‘Kadına yönelik şiddet abartılıyor’ diyen bakanına karşı bugün, 25 Kasım'da sokaklardayız” dedi.
Açıklama sonrası kadınlardan oluşan müzik grubu sahne aldı. Eylem sloganlarla son buldu.
25 Kasım bildirisine tutuklama
Esenyurt'ta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'ne dikkat çekmek için bildiri dağıtan 6'sı kadın 7 kişi tutuklandı.
Esenyurt'ta bulunan Cumhuriyet Meydanı'nda önceki gün bildiri dağıtan 6'sı kadın 7 kişi gözaltına alınmıştı. Kıraç Polis Merkezi'ne götürülen 7 kişi ifadelerinin ardından savcılık talebiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanmaya sevk edildi. Mahkeme ise bildirilerde yer alan “erkek-devlet şiddeti” sözcüklerini gerekçe göstererek 7 kişiyi “devleti aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek” gerekçesiyle tutukladı.
Tutuklanan 7 kişinin isimleri ise şöyle: Ayfer Yılmaz, Muzaffer İpek, Türkan Sünbül, Elvan Uçar, Mürvet Kesen, Zübeyde Ağırbaş ve Maynur Yılmaz.