Kadınları hayata bağlıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Ruanda soykırımından sağ kurtulan, daha sonra memleketi Kongo’da onu kaçıran ve yıllarca köle olarak kullanan çetelerin şiddet, işkence ve tecavüzüne uğrayan Sabuni Francoise Chikunda, Uganda’da sığındığı mülteci kampında kendisi gibi başka kadınların hayatına dokunuyor. Francoise, bu yılki Nansen Mülteci Ödülü’ne layık görüldü.

Aktivist Sabuni Francoise Chikunda, Uganda’daki 133 bin mülteciye ev sahipliği yapan Nakivale mülteci kampına geldiği üç yılda birçok hayata dokundu. 49 yaşındaki Francoise, cinsel saldırıdan ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetten kurtulup kampa sığınan yüzlerce kadın için bir danışman ve bir sırdaş. Kimi korkunç toplu tecavüzlere uğramış, kimi ailelerinin hayatta olup olmadığını bile bilmiyor.
Francoise, “Yaşadıkları şeyleri unutmalarına yardım etmek istiyorum, böylece yeni bir hayata başlayabilirler” diyor.

Soykırımdan kurtuldu, çeteler esir aldı

Francoise’in kendisi de 1994 Ruanda soykırımı sırasında vahşi saldırıdan sağ kurtuldu. Daha sonra memleketi Kongo’da onu kaçıran ve yıllarca köle olarak ellerinde tutan silahlı çetelerin şiddet, işkence ve tecavüzüne uğradı. “Çok şey yaşadım. Evimi, ailemi, işimi... her şeyi kaybettim. Birkaç kez tecavüze uğradım. Eşim ve dört çocuğum öldürüldü” diyor.

Topluluk lideri haline geldi

Uganda’ya kaçmayı başardı ve burada geçirdiği travmaya rağmen, iyimser kişiliği ve hayata olumlu bakışı sayesinde bir topluluk lideri, gönüllü bir öğretmen ve bir danışman haline geldi.
Kadınlara bağımsız olmayı öğretiyor, çocuklara İngilizce öğretiyor. “Öğretmeyi seviyorum, bu benim hobim. Ayrıca beni meşgul ediyor. Ne kadar çok öğretirsem, o kadar rahat hissediyorum” diyor. “

Kadınlara faaliyet alanları açtı

İlkin 10 kadını kendi evinde ağırladı. Birlikte deneyimlerini paylaştılar, acılarını hafiflettiler, sonra hayatlarını yeniden şekillendirmek için atmaları gereken adımlara odaklandılar.
2018’de Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü (UNHCR) tarafından desteklenen Kabazana Kadın Merkezi’ni kurdu. Kurulduğu günden bu yana terzilikten aşçılığa, el sanatlarından kuaförlüğe ve tarıma kadar çeşitli gelir getirici faaliyetlerde binden fazla kadın eğitim aldı. Kampta daha fazla kadını çalışma hayatına katmak için ek fon, terzilik malzemeleri ve alan almak istiyor.

Nansen Ödülü’ne layık görüldü

Sabuni Francoise Chikunda, yorulmak bilmeyen aktivizmi nedeniyle, zorla yerlerinden edilmiş veya vatansız insanları desteklemek için her yıl düzenlenen prestijli bir ödül olan UNHCR’nin Nansen Mülteci Ödülü’ne layık görüldü.
Bu tecavüzden kurtulanları güçlendirmeye çalışan Afrikalı Francoise yanında, İran’daki mülteci çocukları sokaklardan alıp eğitime sokmayı amaçlayan topluluk temelli bir girişim olan Gençlik Girişimi Fonu projesinin ortak kurucusu Afgan mülteci Rozma Ghafouri, Ukrayna’dan Doğu Donbas’ın Kadın, Gençlik, Engelli Aileleri Derneği kurucu ortağı olan insan hakları aktivisti Tetiana Barantsova ile Ürdün’den We Love Reading projesini kuran moleküler hücre biyolojisi profesörü Dr. Rana Dajani de ödüle layık görüldü. Rajani, mülteci kampları da dahil olmak üzere her topluluktaki çocuklar için kitap ve okumayı erişilebilir kılmayı hedefliyor.
Ödül, 5 Ekim’de sanal bir törenle takdim edilecek.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.