Kadınları Yeşil Sol temsil edebilir

Kadın Haberleri —

Meryem Ceritli

Meryem Ceritli

  • Kadın olmanın tüm zorluklarını yaşayan Yeşil Sol Parti Semsûr (Adıyaman) adaylarından Meryem Ceritli, “Kadınlar, seslerinin Meclis’te daha güçlü çıkması için Yeşil Sol Parti'ye oy vermeli. Kadınları en iyi temsil edecek parti Yeşil Sol Parti'dir.” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bêhiştî (Besni) İlçe Eşbaşkanı Meryem Ceritli, Yeşil Sol Parti Semsûr adaylarından. 1984'te Semsûr’ün Bêhiştî ilçesine bağlı Dikêvnî köyünde 8 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelen Ceritli, doğduğu topraklarda milletvekilli adayı olarak seçim çalışmalarını sürdürüyor. Bêhiştî’deki evinde MA'dan Mahmut Altıntaş'a konuşan Ceritli, daha çocuk yaşta birçok zorluğa göğüs germek zorunda kaldığını söyledi. Anne ve babasını kaybetmesinin ardından sinir hastalığına yakalandığını, uzun süre tedavi gördüğünü aktaran Ceritli, tedavi sürecinden sonra evlendiğini ve oğlu daha doğmadan terk edildiğini söyledi. Ev temizliği ve çeşitli işlerde çalışarak ayakları üzerinde durduğunu ifade eden Ceritli, “El etek öpmeden kendi ayaklarım üzerinde durmaya çalıştım. Ben evlere temizliğe giderken, oğlum dört yaşındaydı. Çok zor koşullarda oğlumu büyüttüm” dedi.

Kadına baskıyı kabullenmedim

Yaşadığı toplumsal baskılar karşısında "Sürekli bir başkaldırı içerisindeydim" diyen Ceritli, şöyle devam etti: “Kadınlar üzerindeki toplumsal baskıların yoğun olduğu bir ilde ve ailede büyüdüm. Bir kadın olarak bu toplumsal baskılara karşı ilk başkaldırımı aileme karşı yaptım. Kadınların üzerindeki baskıyı kabullenmedim. Daha sonra da hep bu baskılarla karşı karşıya kaldım. Özellikle bir kadının tek başına yaşaması toplum tarafından bir baskı oluşturuyor. Özellikle çalıştığım işlerde hep emek sömürüsüyle karşılaştım. Bu baskılara boyun eğmedim. Boyun eğmememin nedeni de partinin bana kazandırmış olduğu kadın bilinciydi.”

Mücadeleyle tanışınca değişti

Ailesinin Kürt siyasi hareketiyle tanıştıktan sonra değiştiğine işaret eden Ceritli, şunları söyledi: “Ev geçindirmek zorunda olduğum için parti içerisinde aktif çalışamadım. Özellikle Özgür Halk dergisinde okuduğum bir gerillanın hikayesi beni çok etkiledi. O gerillanın hikayesi biraz bizim ailenin de hikayesi gibiydi. Gerillanın babası, sürekli evde eşi ve çocuklarına şiddet uyguluyormuş, ancak partiyle tanıştıktan sonra değişmiş. Bu hikaye beni daha çok partiye bağladı.”

Daha aktif görev aldı

Oğlunun büyümesiyle birlikte partide görev aldığını belirten Ceritli, 2022’de Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) üye olduğunu, ardından da Bêhiştî İlçe Eşbaşkanı olarak partide görev aldığını söyledi. Yeşil Sol Parti'nin teklifi üzerine emekçi kadınların sesini Meclis’e taşımak için aday olduğunu kaydeden Ceritli, “Bir kadın olarak yaşadığım sorun ve sıkıntılar, kadınlar üzerindeki toplumsal baskılar ve partinin kadınlara bakışı beni çok etkiledi. Oğlum da artık büyüdüğü için partide görev alma zamanımın geldiğini düşündüm. En sonda partiden doğru milletvekilli adayı olmam için teklif geldi, ben de kabul ettim. Daha sonra da durumu aileme aktardım, ailem de bana destek oldu” dedi.

Temsil edecek partidir

Semsûr’ün birçok ilçe ve köyünde seçim çalışmalarını sürdürdüklerini, halkın yoğun ilgisiyle karşılaştıklarına dile getiren Ceritli, şunları ekledi: “Özelikle kadın seçmenler bir kadının Semsûr’den aday olmasından çok mutlu oldu. Meclis’e girersem, başta tek başına ayakta durmuş emekçi kadınlar olmak üzere, tüm kadınların sesi olacağım. Semsûr halkı, özellikle kadınlar, seslerinin Meclis’te daha güçlü çıkması için Yeşil Sol Parti'ye oy versinler, çünkü kadınları en iyi temsil edecek parti Yeşil Sol Parti'dir.” ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.