Kadınların ekolojik çöküntüye çözümü var

Kadın Haberleri —

.

.

  • UNEP’nin Dünya Şampiyonlar ödülünün tamamını kadınlar kazandı. Kadınlara, İlham ve Eylem, Politika Liderliği, Girişimci Vizyon, Bilim ve Yenilik alanında çevreye katkıları, savunmaları, harekete geçme ve geçirmeler noktasında ödül verildi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı-UNEP’in Global 500 Onur Listesi’nin bir devamı olarak 2005 yılında kurulan Dünya Şampiyonlar ödülünün tamamını kadınlar aldı.

Geçtiğimiz hafta BM Dünya Şampiyonları ödüllerinin Karayip merkezli bir başbakan, bir bilim insanı, bir grup yerli kadın ve bir girişimci kadının kazandığı açıklandı.

UNEP, tamamı kadınlardan oluşan Şampiyonlar, insanlar ve gezegen adına cesur eylemleri ilerletmedeki etkileri ve liderlikleri nedeniyle seçildi.

Ajans yaptığı açıklamada, "Bu Dünya Şampiyonları, ekosistemin korunması ve restorasyonu da dahil olmak üzere zamanımızın en büyük çevresel zorluklarını aşmak için ilham veriyor, savunuyor, harekete geçiyor ve harekete geçiyor" dedi.

Ekolojik çöküşü önlemek elimizde

Dünyanın Şampiyonları ödülü, BM'nin en yüksek çevre ödülüdür. BM, bu yılki ödül sahiplerini dört kategoride tanımladı: İlham ve Eylem, Politika Liderliği, Girişimci Vizyon, Bilim ve Yenilik.

2021 ödülleri için UNEP, dünyanın her yerinden rekor sayıda adaylık aldı. Ajansın İcra Direktörü Inger Andersen, kazananların profillerinin, “Hepimizin katkıda bulunabileceğini gösterdiğini” söyledi. “Doğa için yapılan her hareket önemlidir. İnsanlığın tüm yelpazesi hem küresel bir sorumluluğa hem de derin bir fırsata sahiptir” dedi.

Inger Andersen, ”Bu yılın Şampiyonları sadece bize ilham vermekle kalmayıp aynı zamanda iklim değişikliğini sınırlamak ve ekolojik çöküşü önlemek için elimizde çözümler, bilgi ve teknoloji olduğunu hatırlatan kadınlar" diye konuştu.

Dünya Şampiyonlar ödülünü alan kadınlar

Barbados Başbakanı Mia Mottley, küresel güneyden gelen sürdürülebilir bir dünya için “güçlü sesi” nedeniyle Politika Liderliği kategorisinde onurlandırıldı ve Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletlerinin savunmasızlığı konusunda sürekli olarak alarm verdi.

Mia Mottley

UNEP, Başbakanı, BM Ekosistem Restorasyonu On Yılı Eylem Planı üzerinde anlaşmaya varan ilk bölge olan Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde iklim eylemi için “itici güç” olarak nitelendiriyor.

Liderliği altında Barbados, 2030 yılına kadar fosil yakıtsız bir elektrik ve ulaşım sektörünü taahhüt eden iddialı yenilenebilir enerji hedeflerini benimsedi.

Aynı zamanda ülke, ormanlardan şehirlere, kıyı şeridine ve okyanusa kadar çok sayıda koruma ve restorasyon projesini hayata geçiriyor. Ayrıca Antimikrobiyal Direnç Konusunda Tek Sağlık Küresel Liderler Grubuna eş başkanlık ediyor.

Melanezya’nın Deniz Kadınları

Papua Yeni Gine ve Solomon Adaları'ndan Melanezya'nın Deniz Kadınları İlham ve Eylem kategorisinde ödüle layık görüldü. Grup, yerel kadınları deniz bilimi ve teknolojisini kullanarak dünyanın en çok tehlike altındaki resiflerinden bazıları üzerindeki yaygın mercan ağartmasının etkilerini izlemeleri ve değerlendirmeleri için eğitiyor.

Gladys Kalema-Zikusoka

Ugandalı Gladys Kalema-Zikusoka, Bilim ve İnovasyon kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. Uganda Yaban Hayatı Kurumu'nun ilk yaban hayatı veterineriydi ve primatlar ve zoonotik hastalıklar konusunda dünya çapında tanınan bir otoritedir.

Conservation Through Public Health'in (CTPH) CEO'su ve kurucusu olarak, üç entegre stratejik programın uygulanmasına öncülük ediyor.

Maria Kolesnikova

Son olarak Kırgız Cumhuriyeti'nden Maria Kolesnikova Girişimci Vizyon kategorisinde ödüle layık görüldü. Çevre aktivisti, gençlik savunucusu ve Orta Asya'daki hava kalitesini izlemek ve iyileştirmek için çalışan bir kuruluş olan MoveGreen'in başkanıdır.

Kolesnikova'nın yönetimindeki organizasyon, Kırgızistan'ın en büyük iki şehri Bişkek ve Oş'tan her 20 dakikada bir PM2.5 ve PM10 dahil olmak üzere havadaki nitrojen dioksit kirleticilerin konsantrasyonu hakkında veri toplayan AQ.kg adlı bir uygulama geliştirdi.

Ekosistem Restorasyonu

Bu yılki ödüller, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için son tarihe denk gelen 2030'a kadar sürecek olan BM Ekosistem Restorasyonu On Yılı'nı vurguluyor.

UNEP'e göre, dünya, karasal ve sucul ekosistemlerin bozulmasını durdurarak ve tersine çevirerek, nesli tükenmekte olan bir milyon türün kaybını önleyebilir.

Bilim insanları, öncelikli alanlardaki ekosistemlerin yalnızca yüzde 15'ini restore etmenin ve habitatları iyileştirmenin yok oluşları yüzde 60 oranında azaltabileceğini söylüyor.

Dünya Şampiyonları Ödülü

Birleşmiş Milletler Çevre Programı-UNEP, Dünya Şampiyonları ödülü, kamu ve özel sektörde olağanüstü çevre liderlerini tanıma üzerine yılda bir verilen bir ödüldür. 2005 yılında kurulmuştur. Tipik olarak, yılda beş ila yedi ödüllü seçilir. Ödül alan her kişi bir ödül törenine davet edilir, bir ödül alır, bir kabul konuşması yapılır ve bir basın toplantısına katılır. Dünya Şampiyonlarına hiçbir mali ödül verilmez.

Kaynak: news.un.org/en

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.