Hızlı bir gidişleri olacak

Kadın Haberleri —

HÜDA KAYA

HÜDA KAYA

  • HDP Milletvekili Hüda Kaya, kadınların eylem ve etkinliklerde artan polis şiddetini değerlendirdi. Şiddetin iktidarın politikalarından bağımsız olmadığını belirten Kaya, “Kadınların azmi, cesareti ve mücadelesiyle çok daha hızlı bir gidişleri olacak” dedi.

MARTA SÖMEK /JINNEWS
 
Türkiye’de iktidarın sürdürdüğü kadın karşıtı politikalar, erkek şiddetini, ırkçılığı, cinsiyetçiliği ve erkeğin kadına yönelik her tür saldırısını besliyor. Bu politikadan en fazla da polis yararlanıyor. Kadınları sokakta sürüklemekten, sistematik işkenceye kadar her tür şiddete başvuran polise iktidar ve yargı sahip çıkıyor.

İstanbul’da kadınların her eylem ve etkinliğinde yer alan HDP milletvekili Hüda Kaya, iktidarın politikalarıyla bağlantılı olarak artan polis şiddetini Jinnews’e değerlendirdi.

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle yapılacak olan ‘Barış Miting’nin yasaklanmasını protesto eden kadınlara yönelik polis saldırısında, “Hepiniz yargılanacaksınız” diye haykıran Hüda Kaya, kadına yönelik şiddetin yeni olmadığını belirtti.

Toplumda özellikle son yıllarda çok derin, travmatik toplumsal olaylar, katliamlar, saldırılar ve siyasal linçler yaşandığını hatırlatan Kaya, tüm bu travmatik virajlarda korku ve zincirleri kıranların başta HDP’liler olmak üzere kadınlar olduğunu söyledi.

Kadınların gücü yadsınamaz

Kaya şöyle devam etti: “Yıllardır yaşadığımız 8 Martlara, 25 Kasımlara, eylemlere, mitinglere, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili yaşatılanlara bakınız, Türkiye’de gündemi belirlemede kadın gücümüzün etkisi yadsınamaz. Genel anlamda tüm tabana ve Kürt halkına yönelik kolektif ve bütünsel bir saldırı hep var oldu. Fakat kadınların olduğu yerlerde, eylemlerde kadınların daha aktif görünür olduğu durumlarda ve ağırlıklı olarak yapılan kadın eylemlerinde yine her zaman kadınlar hedefte.”  
 
Bu iktidar kadının mücadelesiyle gidecek

Hüda Kaya, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü haftasında Galatasaray Meydanı’nda maruz kaldıkları saldırıları örnek vererek, ‘güvenlik güçlerinin’, “Türkiye’de AKP iktidarının eril zihniyetinin ve şiddet severliğinin” yarattığı politikalardan cesaret alarak şiddet uyguladığını dile getirdi. Kaya, polisin bu denli nefretini yansıtmasının sebebi, “bu iktidarın, İçişleri Bakanı’nın bizzat kendisidir” dedi.

AKP iktidarının kadınların mücadelesiyle gideceğini söyleyen Hüda Kaya, İçişleri bakanının bir konuşmasını örnek vererek, “‘Ben bir bakanım ama bugüne kadar bir içişleri genelgesi okumuş değilim’ diyen bir bakanın yönetimindeki güvenlik güçlerinden ne bekleyebilirsiniz? Sürekli saldırı, öfke, ayrıştırma ve toplumun belli kesimlerini özellikle hedef haline getirerek ‘potansiyel terörist’ ve ‘düşman’ olarak tanıtıyor, anlatıyor ve eğitimler veriyorlar. Sokakta biz bu insanlarla karşılaştığımızda da en ileri derecede nefretlerini ve şiddetlerini bizlere, öncelikli olarak kadınlara yansıtıyorlar” diye konuştu. 

Zalimler yok olana dek mücadele

İktidarın her türlü imkanı elinde bulundurmasına rağmen seviyenin yerlerde olduğunu kaydeden Kaya şöyle devam etti: “Bittiler, tükendiler. Çürüttüler her şeyi ama kendileri de çürüdüler, her şeyi tüketiyorlar ama kendileri çoktan tükenmiş durumda ve gerçekten kadınların azmi, cesareti ve mücadelesiyle çok daha hızlı bir gidişleri olacak.”

Kadınların hiçbir zaman baş eğmediğinin ve pes etmediğinin altını çizen Kaya, İstanbul Sözleşmesi yürürlükten kalkmadan önce ve sonrasında da hiçbir şekilde meydanlardan çekilmediklerini vurgulayarak, “Vardık, var olmaya devam edeceğiz; ta ki bu kötüleri, zalimleri yok edinceye, def edinceye kadar mücadelemiz sürecek” dedi.
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.