Mısır’ın Mübarek’in devrilmesinde ana üs olarak kullanılan Tahrir Meydanı, bu kez Müslümanlarla Hıristiyanların çatışmasına sahne oldu. Ülkenin güneyindeki Asvan kentinde bir kilisenin ateşe verilmesini protesto eden Hıristiyanlar, Tahrir Meydanı’na giderek gösteri düzenledi. Yaklaşık 2 bin kişilik Kıpti Hıristiyan, askeri cuntadan ibadethanelerinin korunması için önlemler alınması yönünde çağrıda bulundu. Daha sonra seslerini daha gür duyurmak için devlet televizyon binasının önüne giden Hıristiyanlara ateş açıldı. Makineli tüfeklerle açılan ateş sonucu onlarca Hıristiyan yaşamını yitirdi.
Devlet televizyonu ise, olaylardan Hıristiyanları sorumlu tuttu. Devlet televizyonu, Kahire’deki çatışmaların televizyon binası önünde Kıptilerin askerlere ateş açması ve taşla saldırması sonucu başladığını bildirdi. Mısır medyasına göre olaylarda en az 3 asker yaşamını yitirdi.
Mısır’daki kanlı çatışmaların ardından Mısır devlet televizyonunun telefon ile bağlandığı Başbakan İsam Şeref, Kahire’de meydana gelen çatışmaların Hıristiyan-Müslüman çatışması olmadığını, ülkeyi parçalamaya yönelik bir plan olduğunu söyledi. “Olayın arkasındaki gizli elleri keseceklerini” kaydeden Başbakan, Mısırlılardan birlik olup ülkeyi bölmeye çalışanlara fırsat vermemelerini istedi. Olaylar sonrası, Bakanlar Kurulu acil olarak toplanmaya karar verdi. Toplantıda Tahrir Meydanı ve çevresindeki caddelerde gece saat 02.00 ile sabah saat 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı kararı alındı. Ancak özel On televizyonu birçok protestocunun Abdul Menem Riyad ve Tahrir Meydanı’nda kaldığını ve sokağa çıkma yasağına uymadıklarını iddia etti.

Kıptiler, Mısır’daki en büyük Hrıstiyan topluluk. 80 milyonluk nüfusun yüzde 10’unu Kıpti Hristiyanlar oluşturuyor. 500 bin kadar Kıpti de farklı ülkelerde yaşıyor. Bunların 6 bin kadarının da Almanya’da bulunduğu tahmin ediliyor.

KAHİRE