Kahramanları anlamak, kendimizi tanımak
Forum Haberleri —
- Çağımızın sorunu bilmemek değil, bilmenin ruhsuzlaşmasıdır. Anlamak, yeniden anlamak şimdi mümkünlerin en mümkünü olmak zorundadır. Çünkü öyle an’lar vardır ki anlamak-anlamamak bir özgürlük sorunudur.
- Şimdi Zagroslarda yaşanan bir kahramanlık çağıdır ve yeryüzünün kalbi orada dünyanın derinlerine iniyor tünellerle. Bu topraklar ki ilk buğdayı eken tanrıçanın toprağıdır; derine, en derinlere inenin yeryüzüne nasıl filiz sürdüğünü bilenin evlatlarıyız. Şimdi, hepimiz Zagros kahramanlık çağını ve bu kahramanlık ile ilişkimizi yeniden anlayarak düşünmek ve kurmak zorundayız.
Deniz Ezda STARA
Yurdum bir yangın
Ve de amansız kuşatılmış
Ufuklar
Ve dargın sular başındayım
Kavgalar ve kuyular ağzındayım
Gerillayım, ben varım burada
Meydan da benim, Şah da benim, ferman da benim
Hey canım, ben varım burada
Dost da benim, mert de benim, yenilmez de benim.
Kurdistan’da gerilla bir halkın yok edilmek istendiği bir durumda "İnsanın başarabileceği en iyi şey kahramanca bir hayattır’’ eylemi ve kişiliğidir. Aynı zaman da gerçeği azaltılanların, eksiltilenlerin, tanınamayanların kendi gerçeğine doğru koşusu ve kendini tanıma ısrarıdır gerilla. Bundan başka yaşam ve eylem kendi olmaktan çıkmak, gerçeğini kaybetmek ve bozunuma uğramaktır. En insani eylemin kahramanlık gerektirdiği bir gerçeğin sahibiyiz. En normal ve olağan şeyin en olağanüstü biçimde yaşanmak zorunda kaldığı bir gerçektir bu.
"Özgür bir halk olacaksınız. İşte o zaman kendinizi tanıyacaksınız’’ diyor Réber Apo. Bu tespit kendini tanıma konusundaki bilmeleri yeniden gözden geçirecek bir şüphe yaratmayı amaçlıyor. Özgür olmadan kendimizi tanıyamayacağımızı belirtiyor; o halde özgürleşme sürecine dair kendini tanımalarımız yarım, kusurlu ve eksiktir. Özgürleşme mücadelesi kendini tanımak isteyen insanın kendine kavuşma isteğidir. Var olan şimdiki biz özgürleşmeye çalışan biziz, gerçek tanımımıza ulaşmak istiyoruz ve gerçek bizi tanımak yolundayız. Kendimizi tanımak istiyorsak özgür olmak zorundayız. Ancak özgürleşme sürecini kendini tanımaya denk eylemler ile geliştirenler bize gerçek kim olduğumuzu gösterirler, bizi bize tanıtırlar. İşte onlar da kahramanlardır.
15 Ağustos ve Egit’leşme her şeyden önce özgür bireyin toplumu ile kurduğu tanımlanma ilişkisidir. Kendini görmek ve tanımak, kendini bilmek ve anlamak, kendini düşünmek ve konuşmak, kendi olmak konularında kişilik gösterenleridirler. En önemlisi de bu ilişkinin kahramanın toplumu ile kurduğu en acı ilişki biçimi olmasıdır. Bu anlamda kahramanlar ile kurduğumuz ilişki önce ahlaki olarak kendine bakmak, kendini görmek ve tanımak ilişkisi olmak zorundadır. Bu nedenle ilk görevimiz kahramanı anlamak ve kendimizi tanımaktır.