Kalabilen Efrînliler de evleri için kira ödüyor

  • Türk devleti tarafından işgal edilen Efrîn’de, Efrînlilerin nüfusu daha önce yüzde 95 iken, işgalden sonra yüzde 23’e düştü. Çetelerin merkezi haline getirilen kentte kalan Efrînliler, kendi evlerinde çetelere kira ödemek zorunda bırakılıyor.

Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü verilerine göre; bu yıl aralarında 22 kız çocuğu ve 50 kadın olmak üzere 487 kişi kaçırıldı ve 15 kız çocuğu ve 12 kadının da bulunduğu 43 kişi katledildi.

Efrîn’in işgalinden bu yana çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlı 8 binden fazla kişi kaçırıldı. Rai, Ezaz, Bab, Cerablus ve İdlib hapishanelerinde tutulan esirler, Türkiye hapishanelerinde yapmadıkları suçlardan yargılanıyor. Türk devleti Efrîn’de işlediği suçlarla uluslararası kanunları ihlal ediyor. Binden fazla kişinin akıbeti hala bilinmiyor.

Örgüt, Askeri Polis Hapishanelerinde 70 kadına tecavüz edildiğini açıkladı. Uluslararası Araştırma Komitesi, 2020’nin Eylül ayında yayınladığı raporunda hapishanelerde kadınlara dönük psikolojik, fiziksel şiddet ve tecavüz suçlarının işlendiğini doğruladı.

Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo, “Çeteler bu yıl sahipleri Efrîn’de olan 250 eve el koyup birbirine sattı. Evleri el konulan ev sahipleri ise kirada oturmak zorunda kaldı. Çeteler Efrîn’in Tirindê köyünde 10 eve el koydu ve keyfi  bir şekilde evleri satıp kiraya verdi. Halk bir şey yapamıyor” dedi. “Mazlum haklarını geri getirme” adı altında kurulan sözde komiteye değinen İbrahim Şêxo “Sözde çeteler tarafından malları el konulanların eşyalarını almak amacıyla kurulan komite yalnızca şekilsel olarak var. Çünkü bu komite de çetelere bağlıdır” diye konuştu.

İbrahim Şêxo, ENKS ve Bağımsız Kürtler Derneği’nin Türk devletinin suçlarını meşrulaştırma kapsamında Efrîn’e geri dönme çağrıları ve propagandaları sonucu Efrîn’e dönenlerin hepsinin çeteler tarafından kaçırılarak, ailelerine serbest bırakılmaları karşısında 5-10 bin dolar arasında fidye dayatması yapıldığını aktardı. İbrahim Şêxo, kaçırılan 15 Kürt’ün fidye karşılığında serbest bırakıldığını hatırlattı.

Çetelerin mallarını geri vermek için köylülerden haraç aldığını kaydeden İbrahim Şêxo, şöyle devam etti: “10 gün önce Mihemed Weqfi Murad adında bir yurttaş Şehba’dan Efrîn’in Cindirês ilçesine bağlı olan köyü Kefer Sefrê’ye gitti. Ancak köye ulaşınca çeteler tarafından kaçırıldı. Çeteler Mihemed Weqfi Murad’ı serbest bırakma karşılığında 100 bin dolar fidye istedi. Mihemed Weqfi Murad bu nedenle hem evini hem de verdiği paraları kaybetti.”

Hatay valisi yönetiyor

Dünya kamuoyunun da Türk devletinin tarafını tuttuğunu ve işgal edilen Efrîn’de yaşananları, Türk devleti tarafından sömürge evlerinin yapılmasını ve demografik yapıyı değiştirme politikalarını çarpıttığını kaydeden İbrahim Şêxo, “Hatay Valisi, Türkiye’nin bir bölgesini yönetir gibi Efrîn’i yönetiyor. Halkın evlerine dönmesini engellemek için cinayetlere teşvik ediyorlar. Ancak Türk devletinin ajanları ve çeteleri bunun aksini iddia ediyor” şeklinde konuştu.   ŞEHBA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.