Kamplar Êzîdîler için yaşanmaz oldu

Forum Haberleri —

Dihok mülteci kampları. FOTO: AMMAR AZİZ

Dihok mülteci kampları. FOTO: AMMAR AZİZ

  • Dihok'ta  yerinden edilmişlerin Êzîdîlerin yerleştirildiği kamplara BM yadımlarının son bulması ardından ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelerin yaşam şartları kötüleşti. İstatistiklere göre uluslararası örgütlerin yüzde 70'i kamplardan çekildi.

AMMAR AZİZ

Dihok vilayet yönetimi yetkilileri, parlamenter ve Bağdat'taki Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi temsilcilerinin ortak gerçekleştirdikleri toplantılara rağmen iç göçe maruz kalan Êzîdîlerin hayatlarında bir iyileşme yok. Irak hükümetine dönük baskının sonuç alacağını düşünen Federe Kürdistan Bölgesi kendi başına bir iyileştirmeye gitmiyor.

Yardımlar ve dağıtım durdu
Bir kaç gün önce gerçekleştirilen son toplantı hakkında KirkukNow’a konuşan Irak Parlamentosu İslam Birliği Fraksiyonu üyesi Ömer Koçer, durumun vahametine dikkat çekti. Bir dönem BM tarafından yapılan yardımların sorunları çözmüş olduğuna dikkat çeken Ömer Koçer; “Birçok örgütün geri çekilmesi ve yardımların dağıtılmamasın ardından mültecilerin durumu kötüleşti. Şimdiye kadar durum çok iyiydi. Bütün meseleler halledilmişti. Şimdi Irak hükümetinin Dihok vilayetindeki mültecilere yönelik ihmalini ayrıntılı olarak tartıştık” dedi. 
Koçar, tarım alanlarının göçmenler için kamp alanı olarak tahsis edildiğini ancak buna dönük de bir tazminat alınmadığını ekledi. İslam İşbirliği üyesi Koçer; “Tüm şikâyet ve öneriler bir mektupla Irak hükümetine iletilecek... Her şeyden önce mültecilerin durumunun iyileştirilmesi için acil yardım sağlamaya çalışacağız” diyerek Federal Kürdistan Bölgesi yetkililerinin Irak Merkezi Hükümetinden beklentili olduklarını açıkladı.

Çözüm Bağdat’taymış!
Duhok Göç ve Kriz Müdahale Ofisi Müdürü Diyan Far ise krizin aşılması için çözüm gücü olarak Bağdat’ı gördüklerini belirtti. Diyan Far, bir mesajın da Federal Hükümete olduğunun altını çizerek; “Federal hükümete Dihok'taki mültecileri görmezden gelmeyi bırakması için baskı yapmayı amaçlıyoruz” dedi. 
Diyan Far, “Mültecilere yardım yapan örgütlerin yaklaşık yüzde 70'inin sözleşmelerinin süresi doldu. Bağdat bize yardım etmezse mültecilerin durumu çok zor ve kötü olacak... Çözüm sadece Bağdat'ta. Bazıları Ukrayna'daki savaş nedeniyle Avrupa'ya taşındı, diğerleri ise Irak hükümetinin mali durumunun iyi olduğunu söyledi” dedi.
Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre, 1.1 milyon mültecinin 600 binden fazlası şu anda Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki kamplarda yaşıyor. Bu göçmen yerleşiminde Dihok vilayeti en çok göçmen alan yer olarak ilk sırada. Ninova dışında diğer Irak illerindeki tüm kamplar kapatıldı. 
Geçen hafta yayınlanan bir araştırmaya göre, mülteciler, Irak hükümetinin dağıttığı kupona göre dağıtılan gıdaları, gıdanın süresinin dolduğunu söyleyerek isteksizce tüketirken, son aylık erzak ise bu yıl mayıs ayında pirinç, üç kutu yağ, üç torba un, salça, fasulye, sarımsak, pirinç, şeker ve çay dağıtıldı.DİHOK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.