Dünya kamuoyu Rojava Devrimi’nde kadınları YPJ ile tanımış olsa da, Kürt kadınları siyasi ve toplumsal alanda da adım adım devrimi inşa ederek, yeni başarılara imza atıyor. Toplumsal alanda büyük değişim yaratan kadınlar, bir yandan kadın kurumlarıyla öz savunmasını oluştururken, diğer yandan hukuksal alanda kadın kanunları ile erkek şiddetine karşı yaptırım gücü oluşturdu.

Kadınların sorunlarına çözüm arayan kurumlardan biri de Efrîn kantonundaki Kadın Vakfı. Efrîn Kantonu’nda kadınlar yaşadıkları toplumsal sorunlara karşı Özgür Kadın Vakfı’na başvuru yapıyor. Vakıf çözebileceği sorunları kendi işleyişi çerçevesinde ele alırken, farklı kurumların muhatap olduğu konuları ise kadın yasalarının güvencesinde ilgili kurumlara taşıyor. Vakıf, aşama aşama şiddet, erken evlilik, çok eşlilik ve ekonomik sorunlara karşı çözüm gücü oluyor. 


Amaç, kadını güçlendirmek

Çalışmaları hakkında bilgi veren Özgür Kadın Vakfı yöneticisi Hemîde Mihemed, sorunların kaynağının iktidar zihniyeti olduğunu ve buna karşın eğitimi esas aldıklarını belirtti. Mihemed, “Toplum içinde ezilen kadınlar, haklarından mahrum bırakılıyor. Bu nedenle Kadın Merkezi’nin öncelikli görevi kadınlara sahip çıkmak ve onları güçlendirmek. Biz bütün merkezlerimizde kadın eğitimini esas alıyoruz ve kadın davalarının çözümü üzerinde duruyoruz. Zaten Efrîn Kantonu’ndaki kadın kurumlarıyla iletişimimiz var ve her davayı ve olayı takip ediyor, çözüm için raporlarımızı gönderiyoruz” dedi.

 

Her soruna ilgili kurumlarla çözüm

2015 yılında birçok sorunu ele aldıklarını ve kadın örgütleriyle ortak bir çalışma yürüttüklerini belirten Mihemed çalışmaları hakkında şu detayları paylaştı: ‘’Kadın Vakfı olarak 2015 yılında 10 davayı kurulan komünlere gönderdik, 12 davayı ise Mabate, Reco, Mîdenkê ve Şeran ilçesindeki Kadın Evi merkezlerine aktardık. Kadın Asayiş birimine bağlı 13 dava, Barış Kurulu’nda ise 8 dava vardı. Diğerleri gibi onlarca davayı da Belediye Özerk Yönetimi Teşrin Meclisi, mahkeme, Sara Kadın Merkezi gibi kurumlara dağıttık. Böylelikle her merkezin kadınların durumunu ele almasını ve çözüm konusunda çalışmalarını sağladık.”

 

Kendi projelerini geliştiriyorlar

Kadınların bilinçlenmesi için sıradışı zengin yöntemlerle eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Hemîde Mihemed farklı çözüm yöntemleri aradıklarını dile getiriyor. Mihemed, “Kadın davalarını en çok gönderdiğimiz yerler Barış Kurulu ve komünlerdir. Fakat daha ağır sorunlar olduğunda davalarının çözümü için raporlarımızı Asayiş ve mahkemeye gönderiyoruz. Devrim öncesi kadınlar iktidar zulmü ve gerici kültür nedeniyle kendi sorunlarını çözemiyorlardı. Ama Rojava Devrimi’yle kadınlar özerk kurumlarını örgütledi. Kendi projelerini geliştirdi. Bu çalışmalarla kadınların iktidar kültürünü aşarak mücadele yöntemlerini görmeleri ve özgür topluma doğru ilerlemelerini sağlayacağız. Elbette bütün sorunlar çözülmüş değil. Ancak kadın kanunları kadının savunma kalkanıdır” diyor.  


 JİNHA/EFRÎN