Kapitalist sömürüye karşı binler buluştu

Dünya Haberleri —

Stutgartt'ta 1 Mayıs kutlandı

Stutgartt'ta 1 Mayıs kutlandı

  • Avrupa ülkelerinde on binlerce kişi kapitalist sistemin emek sömürüsüne karşı alanlardaydı. Devletlerin koronavirüs ile mücadele politikası protesto edilirken “kendimizi kurtarmak için sistemi değiştirmeliyiz" denildi.

 

Almanya’nın başkenti Berlin’de sol grupların geleneksel hale getirdiği "Devrimci Yürüyüş" bu yıl göçmen ve enternasyonalist gruplardan oluşan bir ittifak ile kutlandı. 30 bin kişinin katıldığı yürüyüşte hükümetin göçmenlere yönelik tutumu, kriminalizasyon siyaseti ve işçi sınıfına uygulanan politikalar protesto edildi. Yürüyüş polislerin provokasyonu sonucu çatışmalara dönüştü ve yollarda ateşler yakılarak yollar kapatıldı. Polis, bazı kişileri gözaltına aldı.

Alman Sendikalar Konfederasyonu'nun (DGB) eylem çağrısı üzerine Frankfurt'ta Opera Meydanı'ndaki 1 Mayıs mitingine çok sayıda kişi katıldı.

Hamburg'ta da polis, 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen anarşist gruplara saldırdı, 40'dan fazla kişiyi gözaltına aldı. Ülkenin Leipzig, Nürnberg, Erfurt kentlerinde de büyük kutlamalar gerçekleştirildi.

Fransa’da ise salgına rağmen binlerce kişi sokağa çıktı. Başkent Paris'te 1 Mayıs kutlamasına çok sayıda sendika temsilcisi, emekli ve öğrenci  grupları katıldı. Polis ile yaşanan çatışmalarda eylemciler yolu kapattı, çöp konteynerlerini ateşe verdi. Polis, 17 kişiyi gözaltına aldı. Lyon’da ise hükümetin salgın politikasını, işsizliği protesto eden yaklaşık beş bin kişi sokağa çıktı. Çok sayıda gencin eyleme katılması dikkat çekerken, kadın hakları savunucuları ile göçmen örgütleri de yürüyüşte yer aldı. Polis eylemcilere saldırırken, 5 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

İtalya'nın Torino kentinde 1 Mayıs yürüyüşle karşılandı. Kırmızı bayraklarla yürüyen eylemciler, "Sağlık krizi, toplumsak kriz, ekolojik kriz, kendimizi kurtarmak için sistemi değiştirmeliyiz" yazılı pankart taşıdı.

İsveç’te ise başkent Stockholm'de 1 Mayıs nedeniyle düzenlenen yürüyüşte koronavirüs tedbirleri de protesto edildi. Polis, kutlamaya katılanlara saldırarak beş kişiyi gözaltına aldı. 

HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.