Karabağ’da Ermeni kalmayacak

Dünya Haberleri —

Karabağ'dan göç devam ediyor

Karabağ'dan göç devam ediyor

  • Karabağ’dan Ermenistan’a kitlesel göç tüm hızıyla sürüyor. Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a geçenlerin sayısı 85 bine yaklaştı. Tüm nüfus göç ediyor. 

Rus haber ajansı RIA Novosti Dağlık Karabağ’daki savaş ardınan yaşanan göçü duyurduğu haberinde nüfusun yüzde 70’inin göç ettiğini duyurdu. RIA Novosti’nin haberine göre, Ermenistan hükümeti bu sayının 84 bin 700'ü geçtiğini duyurdu. Dağlık Karabağ'da geçen haftaki Azerbaycan operasyonu öncesi yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyordu.

Artsakh’da Ermeni kalmayacak
Çatışmalar ardınan geçen hafta açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Dağlık Karabağ'daki Ermenilerin evlerinde kalmalarının daha iyi olacağını söylese de 40 bin ailelik yer hazırladıklarını açıklamıştı. Dün ise Azerbaycan'ı "etnik temizlikle" suçlayan Paşinyan, "önümüzdeki günlerde" Dağlık Karabağ'da hiç Ermeni kalmamasını beklediğini söyledi.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından "Paşinyan pekâlâ biliyor ki Karabağ'ın Ermeni sakinleri bölgeden kendi isteğiyle ayrılıyor" yanıtı geldi.

Peskov, ‘suçluyu söylemek zor’
Moskova, toplu göç nedeniyle Bakü'ye yönelik herhangi bir suçlamada bulunmazken, Kremin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Bu durumdan kimin suçlu olduğunu söylemek zor. Bu tip eylemler için doğrudan bir sebep yok" açıklamasında bulundu.
Taraflar arasındaki gerginliğin uzun yıllara dayandığı bölge daha önce de çatışmalar nedeniyle toplu göç ve yerinden edilmelere sahne olmuştu.

Sürekli bir göç hali
Ermeni güçlerin 1994'te Dağlık Karabağ ve çevresinde kontrolü ele geçirmesinin ardından mülteci örgütlerinin tahminine göre bölgeden yaklaşık 900 bin kişi Azerbaycan'a, 300 bin kişi de Ermenistan'a kaçtı.
Birleşmiş Milletler'e göre, 2020 yılında Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki topraklarının bir kısmını geri aldığı savaşta ise 90 bin kişi Ermenistan'a, 40 bin kişi de Azerbaycan'a geçti.
Bakü, yaşanan savaş sonrası yaptığı açıklamalarda, Dağlık Karabağ'daki Ermenilerin haklarının güvence altına alınacağını ve bölgenin entegre edileceğini açıklamıştı.
Kendini "Artsakh Cumhuriyeti" olarak adlandıran ayrılıkçı yönetimin lideri Samvel Şehrimanyan da dün imzaladığı kararnameyle "tüm devlet kurumlarının yıl sonuna kadar feshedileceğini" bildirerek "Artsakh Cumhuriyetinin varlığının 1 Ocak 2024 itibarıyla son bulacağını" duyurmuştu. MOSKOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.