Kararın hükmü yok

Kadın Haberleri —

Gülistan Atasoy

Gülistan Atasoy

  • Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde çıkarılan fezlekeyi “Biz kadınlar olarak bu kararı yok hükmünde sayıyoruz” diyen HDP Amed (Diyarbakır) İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, “Aydeniz bizim seçilmiş irademizdir” dedi.

Türk devletinin özelde Kürt kadın siyasetçi ve milletvekillerine yönelik sindirme, gözdağı verme, tutuklama, ağır cezalara çarptırma politikası sistematik olarak sürüyor. Şimdilerde gündemde olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde çıkarılan fezleke, Ekim ayında Meclis Genel Kurul’a getirilecek. Daha önce de HDP milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığı kaldırılmıştı.

Kadın vekillere sistematik saldırı

AKP-MHP iktidarının başını çektiği HDP’li kadın milletvekillerine  yönelik sistematik saldırlar yeni değil. 2016 sürecinde bu yana çok sayıda Kürt kadın siyasetçinin dokunulmazlıkları kaldırıldı. 2016 yılında, HDP’li Figen Yüksekdağ, Çağlar Demirel, Burcu Çelik, Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Besime Konca, Leyla Birlik ve Nursel Aydoğan tutuklanarak dokunulmazlıkları kaldırıldı. Daha sonraki süreçlerde ise 4 Haziran 2020 yılında Leyla Güven’in 1 Mart 2022 yılında ise Semra Güzel’in dokunulmazlığı kaldırıldı. Şimdi de Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması Ekim ayında görüşülecek.

133 kurumdan tepki

Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin tepkiler devam ederken, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Rosa Kadın Derneği öncülüğünde 133 kurum Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dönük karara tepki gösterdi. 

Gerekçe: ‘Gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet’ 

Mezopotamya Ajansı’ndan Eylem Akdağ ve Müjdat Can’a konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde Karma Komisyonda çıkan gerekçeli kararın Türkiye siyasi tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

Atasoy, “Türkiye siyasi tarihinde bir ilk yaşandı, ‘2911 sayılı yasaya muhalefetten’ Karma Komisyonda vekilliğin düşürülmesi yönünde bir karar alındı. Yani birçok ülkede hiçbir ceza yaptırımına dahil bile olmayan ‘gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet’ yasası” gerekçesiyle fezlekenin çıkarıldığını kaydetti. 

Dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki oylamanın temelinde tarihsel Kürt ve Kürt kadın düşmanlığının yattığını dile getiren Atasoy, daha önce diğer Kürt siyasetçi kadınlara yapılanın aynısının bugün Saliha Aydeniz’e yapıldığını belirtti. Atasoy, “Dolayısıyla bir yandan düşman siyasetinin yansıması ama bir yandan da AKP’nin seçim hazırlığı olduğunu biliyoruz. AKP seçimlere yaklaştıkça daha çok kutuplaştıran ve toplumu ikiye bölen ve bunu da Kürt düşmanlığı üzerinden yapan bir yerde duruyor” diye konuştu. 

Muhalefetin sessizliği sorundur 

Muhalefetin iktidarın bütün yaptırımlarına sessiz kalmasının büyük sorun olduğunu vurgulayan Atasoy şunları kaydetti: “Bu önümüzdeki sürecin demokratikleşmesi önündeki en büyük engellerden biri olarak karşımızda durmaktadır. Muhalefetin, AKP’nin her hukuksuz ve baskıcı uygulamasına, mesele Kürtlere dokunuyorsa, her seferinde sessiz kalması maalesef ki Türkiye’nin geleceği açısından da çok önemli bir sorun olarak önümüzde durmaktadır. Biz tüm çevrelere bu oylama genel kurula gelmeden önce gerçekten demokrasi, eşitlik, özgürlük diyorlarsa bunun tavrını tutumunu genel kurulda belirtmelerini bekliyoruz. Sadece Kürtlerin değil Türkiye halkların buna çok ihtiyacı vardır.” 

Saliha Aydeniz irademizdir

“Biz kadınlar olarak bu kararı yok hükmünde sayıyoruz” diye devam eden Atasoy, şöyle dedi: “Saliha Aydeniz bizim seçilmiş irademiz ve DBP Eş Genel Başkanımızdır. Tıpkı Leyla Güven, Semra Güzel ve cezaevinde tutulan tüm milletvekillerimiz gibi, bizim irademiz ve siyasetçimiz olmaya devam edecektir.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.