Katalonya Türkiye’yi kınadı: İşgal saldırılarına son ver

Dünya Haberleri —

.

.

  • Katalonya Parlamentosu Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını kınadı. Türk devletine işgal saldırılarını sonlandırma çağrısında bulunan Katalonya Parlamentosu İspanya’ya da “Türk devletinin suçlarına ortak olma” diye seslendi. 

Katalonya Parlamentosu, Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarını kınayarak BM, NATO ve AB gibi uluslararası kuruluşları harekete geçmeye çağırdı. 
İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya, geçen yıl bir ilke imza atarak Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni resmen tanıdığını açıklamıştı. Katalonya Parlamentosu, Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik devam eden saldırılarını kınadı, İspanya hükümetini de bu suça ortak olmamamaya davet etti. Katalonya Parlamentosu’nda  alınan karar, parlamento başkanı tarafından Genel Kurul’da okundu. 

66 kişiyi katletti
Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yaptığı saldırılarda sivillerin yaşamını yitirdiği belirtilen kararda, “Türk devleti Kuzey-Doğu Suriye’ye yaptığı saldırılarda siyasetçileri ve Özerk Yönetim’deki önemli isimleri özellikle hedef alıyor. Şimdiye kadar gerçekleşen 81 drone saldırısında 23’ü sivil olmak üzere 66 kişi yaşamını yitirdi. Son olarak 27 Eylül’de yapılan saldırıda Cizre bölgesi Adalet ve Ceza İşleri Dairesi eşbaşkanları Zeyneb Mihemed ve Yılmaz Şero şehit düştü” denildi.

İspanya’dan Patriot desteği!
Madrid’deki NATO zirvesi ardından Kürtlere yönelik saldırılarını arttırdığı da vurgulanan kararda, İspanya devleti ile Türkiye arasındaki ilişkilerin de endişe verici olduğu belirtildi. “2015’te alınan kararla ABD ve Almanya Türkiye’den çekilmişti. Ancak Adana [İncirlik] askeri üssünde konuşlanmış İspanya’nın Patriot füze savunma sistemi, bir uçaksavar bataryası ve 146 askeri bulunuyor” denilerek, iş birliğine son verilmesi istendi. 

Türkiye’nin suç ortağı olma
İspanya devletinin 2019 yılında Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî topraklarına saldırılarını kınadığı, Suriye topraklarında kullanılacak yeni askeri malzeme satışının yapılmayacağı yönündeki açıklaması hatırlatılan kararda, “Buna rağmen İspanya Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre, 2021 yılında Türkiye’ye 20,7 milyonluk savunma malzemesi satılmış. Bunun 17 milyonundan fazlası insansız hava uçakları, drone ve motorlar için. İki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve askeri iş birliği devam ediyor” denilerek, İspanya devletinin suç ortağı olarak insan haklarını ihlal ettiği vurgulandı.

Katliama karşı önlem alın
Katalonya Parlementosu 7 maddelik bir karar tasarısı da çıkararak Türkiye, İspanya ve uluslararası kamuoyuna çağrıda bulundu. 
* Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgesine yaptığı saldırıları kınıyor ve askeri operasyonları durdurmaya çağırıyoruz.
* Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Arap Birliği de dahil olmak üzere tüm hükümetler ve uluslararası kuruluşlar, Türkiye'nin Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgesindeki katliamlarına karşı önlemler almalıdır.
* İspanya Hükümeti, Türk devletine askeri malzeme satışını durdurmalı, Adana’daki uçaksavar ve füze bataryasını geri çekmelidir.

Rojava’yla iş birliği güçlenecek
* Katalonya Hükümeti, 1 yıl önce, 20 Ekim’de Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni tanıyan kararını güçlendirmelidir. Katalan Kalkınma İşbirliği Ajansı tarafından finanse edilen projelerle bu saldırıların mağduru olan nüfusun korunması için iş birliği geliştirmelidir.
* Kuzey-Doğu Suriye topraklarında birlikte yaşayan toplulukların çıkarlarını, haklarını ve özgürlüklerini savunmak için demokratik olarak savaşan bölge halklarının meşruiyeti savunulmalıdır.
* Kuzey-Doğu Suriye halklarının kendi kaderini tayin hakkına saygı duyan barışçıl çözümler teşvik edilmelidir.
* Parlamento, bu kararı yetkili İspanya Dışişleri Bakanlığı’na, Türkiye Büyükelçiliği’ne ve Katalonya'daki Türk Konsolosluğu’na göndermeyi taahhüt eder. 
HABER MERKEZİ


Özerk Yönetim heyeti Katalonya’daydı

Avrupa’da bir dizi diplomatik temaslarda bulunan Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Avrupa temsilcileri, Katalonya’da hükümet yetkilileri ile bir araya geldi. Heyette Özerk Yönetim Avrupa temsilcisi Ebdulkerîm Omer, Yerel Yönetimler ve Çevre Kurulu Eşbaşkanı Cîhad Omer ve Özerk Yönetim İskandinavya temsilcisi Şiyar Elî yer aldı. Geçen haftaki görüşmede Özerk Yönetim heyeti, Katalonya Hükümeti Dış İlişkiler Sorumlusu Miquel Royo, Katalonya Parlamentosu’ndan Alba Verger, Ruben Wagensberg, Carls Riera ve Aurora Maduela ile bir araya geldi. Ziyaret, Katalonya’nın Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni tanımasının yıl dönümüne denk getirildi.

Parlamento kararları uygulanacak
Özerk Yönetim Avrupa Temsilcisi Ebdulkerîm Omer, Katalonya ziyaretine dair ANHA’ya verdiği röportajda şunları söyledi: "Parlamento ve dış ilişkiler sorumlusuyla Kuzey-Doğu Suriye’deki siyasi, ekonomik, insani ve güvenlik konularını görüştük. Ayrıca Türk devletinin saldırıları, ırkçı projeleri ve bölgede gerçekleştirdiği demografik değişimi değerlendirdik. Katalan yetkililer, Kuzey-Doğu Suriye ile ilişkilerini geliştirmeye hazır olduklarını ve parlamentonun kararlarını pratiğe geçirmek için ikili ziyaretlerin yapılması gerektiğini belirtti.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.