Kato’da direnişleriyle destan yazan kadınlar

Kadın Haberleri —

.

.

  • HPG, “Raperîn, Rûken, Barîn, Avaşîn ve Zinarîn yoldaşlarımız, Kato’da destansı bir direniş sergilemiştir” açıklamasında bulunarak, 2017 yılının Nisan ayında Kato Jîrka'da şehit düşen kadın gerilları andı.

HPG Basın İrtibat Merkezi 2017 yılının Nisan ayında Kato Jîrka’da şehit düşen 5 kadın gerillanın kimlik bilgilerini açıkladı. 

HPG açıklamasında, “2017 yılının Nisan ayında işgalci Türk ordusu Beytüşşebap bölgesindeki Kato dağına yönelik kapsamlı bir operasyon başlatmıştır. Bu operasyon sürecinde işgalcilerle yaşanan çatışmalarda Raperîn, Rûken, Barîn, Avaşîn ve Zinarîn yoldaşlarımız kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır” dedi. 

Şehit düşen kadın gerillaların kimlik bilgilerini açıklayan HPG aynı zamanda kadın gerillaların yaşamına ilişkin de bilgilendirmede bulundu. 

.

Kod Adı: Raperîn Amed
Adı Soyadı: Aysel Oyunlu
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Hasret – Mahmut
Şehadet Tarihi ve Yeri: Nisan 2017 / Kato Jîrka

Raperîn Amed

Raperîn Amed’in 2004 yılında gerillaya katıldığını açıklayan HPG, Raperîn’nin Amed’in Licê ilçesinin Çemêalika köyünde dünyaya geldiğini belirterek, şunları kaydetti: PKK yoldaşlığında ve Apocu çizgide derinleşerek katılımını hep büyütmenin çabası içerisinde olmuştur. En büyük amacını PKK’nin hakiki bir militanı olma temelinde belirlemiştir. Bu esas üzerine Zap’tan Zagroslara, Qendîl’den Heftanîn’e birçok alanda yıllarca pratik faaliyetler yürütmüş ve zengin bir tecrübe edinmiştir. 

Raperîn Amed’in Şehit Beritan Akademisi’nde eğitim gördüğün açıklayan HPG, “Raperîn yoldaşımızın duruşu, pratik zekası, emekçi kişiliği, yaşamda ve savaşta sürekli olarak başarıyı temel ölçü olarak esas alması onu büyük güven duyulan bir militan haline getirmiştir. 2017 yılının bahar aylarında düşmanın Botan sahasının Beytüşşebap alanındaki Kato dağına yaptığı kapsamlı operasyon sürecinde yaşanan çatışmalarda Raperîn yoldaşımız yiğitçe bir duruş sergilemiş, işgalcilerle kahramanca çatışmış ve yoldaşlarına komutanlık yapmıştır. Günlerce süren direnişte 4 kadın yoldaşıyla birlikte şehadete ulaşmıştır” dedi.

.

Kod Adı: Rûken Gever
Adı Soyadı: Lalihan Aslan
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Şirin – Hadi
Şehadet Tarihi ve Yeri: Nisan 2017 / Kato Jîrka

Rûken Gever

Rûken Gever’e ilişkin olarak çocukluğundan itibaren yurtsever bir kültürle büyüdüğünü aktaran HPG, Gever’in güçlü bir karaktere sahip olduğunu belirtti. HGP, 2012 yılında Wan’dan gerilla saflarına katıldığını Gever’e ilişkin olarak şunları kaydetti: Türk devlet okullarında okurken başarılı bir öğrenci olmasına rağmen asimilasyoncu sistemle derin çelişkiler yaşamıştır. Kürt halkının Önderi’nin zindanda olması, özgürlük mücadelesinde şehadetlerin yaşanması Rûken yoldaşımızı derinden etkilemiş ve bir arayışa sürüklemiştir. 

PKK saflarına katıldıktan sonra Gever’in kendini yetkinleştirdiğin belirten HPG, “Garê ve Heftanîn alanlarında pratik yürütmüş, gerillacılığı öğrenmiş, savaş sanatında kendisini eğitmiştir. Suikast okulunda eğitim görüp uzman gerillacılıkta önemli bir düzey kazanmıştır. … 2015 yılında sömürgeci soykırımcı TC devletinin halkımıza ve hareketimize topyekun imha konseptini geliştirdiği bir süreçte Rûken yoldaşımız tarihi bir intikam almak için Botan sahasına geçmiştir. … Yaşamda ve savaşta aktif bir şekilde yer almış, üzerine düşen sorumlulukları başarıyla yerine getirmiştir. Devrimci Halk Savaşı’nın önemli yıllarını ifade eden 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yiğit bir YJA Star komutanı olarak rolünü oynamıştır. 

.

Kod Adı: Barîn Şîlan
Adı Soyadı: Şemsê Ali
Doğum Yeri: Kobanê
Anne – Baba Adı: Sedika – İsmail
Şehadet Tarihi ve Yeri: Nisan 2017 / Kato Jîrka

Barîn Şîlan 

Barîn Şîlan hakkında da açıklamada bulunan HPG, Şîlan’ın 2012 yılında gerilla saflarına katıldığını belirtti. Şîlan’ın, Apocu çizgide eğitim aldığını aktaran HPG şöyle devam etti: Garê’den Qendîl’e, Mexmûr-Kerkûk’ten Zap’a kadar birçok alanda pratik faaliyetler yürütmüştür. 2015 yılında Şehit Beritan Akademisi’nde eğitim görmüş, ölümsüz komutanımız Beritan yoldaş çizgisinde özgür bir Kürt kadını olarak kendisini eğitip, yetkinleştirmiştir. Pratikten aldığı güç ve eğitimden edindiği bilinçle 2016 yılında yüzünü Bakurê Kurdistan’a dönmüş ve Botan sahasına geçmiştir. … Edindiği tecrübeleri pratiğe yaratıcı bir şekilde yansıtmayı bilmiş ve kendisine verilen her görevi başarıyla yerine getirmiştir. Yoldaşlığı, içtenliği ve sınırsız yaşam sevinciyle yoldaşlarının sevgisini kazanmasını bilmiştir. 

.

Kod Adı: Avaşîn Çirav
Adı Soyadı: Serhildan Erdem
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Süreyya – Selahattin
Şehadet Tarihi ve Yeri: Nisan 2017 / Kato Jîrka

Avaşîn Çirav

HPG, Sêrt (Siirt) Dihê (Eruh) doğumlu Avaşîn Çirav için yaptığı değerlendirmede ise şunları kaydetti: Avaşîn yoldaşımız hem okula gitmiş hem de bir yandan Dihê’nin birçok yerinde yurtseverlik türküleri söylemiştir. Yüreğinden bir çağlayan gibi taşan duyguları güzel sesiyle Botan halkına ulaştırmıştır. Geleneksel toplumun ona biçtiği kalıpları aşmış, özgür ruhlu genç bir Kürt kadını olarak çabuk olgunlaşıp gelişmiştir. … 2014 yılında Botan’da gerilla saflarına katılan Avaşîn yoldaşımız Besta alanında yeni savaşçı eğitimini görür ve Kato alanına geçer. Katolar’da gerillacılığı öğrenir, savaş tecrübesi edinir ve gün be gün gelişir. 2015 yılında operasyon okulunda askeri uzmanlık eğitimi görür ve kendisini daha da yetkinleştirir. Bir süre hareketli takımlarda pratik faaliyet yürütür. İçten, samimi ve saf kişiliğiyle yaşama rengini katar, tüm yoldaşlarının sevgisini kazanır. Daha sonra tekrardan Kato alanına geçer ve burada savaş pratiğine katılır. 

.

Kod Adı: Zinarîn Arjîn
Adı Soyadı: Pelda Akdağ
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Fatma – Yusuf
Şehadet Tarihi ve Yeri: Nisan 2017 / Kato Jîrka

Zinarîn Arjîn 

Amed’in (Diyarbakır) Farqîn ilçesinde dünyaya gelen Zinarîn Arjîn’in 2015 yılında kardeşi ve kuzeni ile birlikte gerilla saflarına katıldığını aktaran HPG, aynı aileden 3 kadın gerillanın katılımının önemine değinerek, Arjîn için şunları kaydetti: Gençlik enerjisiyle dolu olan Zinarîn yoldaşımız bulunduğu her ortamın moral kaynağı olmasını bilmiştir. 2016 yılında gerçekleşen bir düşman saldırısında yaralanmış, yanı başında 5 yoldaşını şehit vermiştir. Bu saldırıdan sonra Zinarîn yoldaşımızın şehitlere olan bağlılığı, düşmana olan kin ve öfkesi inancı bilenmiştir. Yarası ağır olmasına rağmen umutlarının, inancının ve moralinin yüksek olmasıyla erkenden iyileşmiş ve pratik görevlerinin başına dönmüştür. Zinarîn yoldaşımız zor koşulların, imkansızlıkların ve her türlü düşman yöneliminin üstesinden gelebilen çok güçlü bir Apocu militan olmuştur. Yaşadıklarından büyük dersler ve tecrübe çıkarıp askeri kişiliğini geliştirmiştir. Bu temelde Besta bölgesinden Kato bölgesine geçmiştir. Burada da aynı şekilde güçlü bir katılım sergilemiş, üzerine düşen her sorumluluğu başarılı bir şekilde yerine getirmesini bilmiştir. 

Şehit düşen gerillaların aileleri başta olmak üzere Kürt kadınlarına ve yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı dileyen HPG, Kato Dağı’nda direnen kadın gerillaların mücadele çizgisinin mutlaka zafere götüreceğini kaydetti.

ANF / BEHDİNAN 
         

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.