Kayıp enternasyonalistlerin izinde

Dünya Haberleri —

  •  İspanya’da Katalan idaresinin desteğiyle gerçekleştirilen bir projeyle İç Savaş sırasında kaybolan enternasyonalistler bulunmaya çalışılıyor. Araştırmacılar 212 Alman, Avusturyalı ve Hollandalı savaşçının kimliğini tespit etti. 

İspanya İç Savaşında kaybolan 212 Alman, Avusturyalı ve Hollandalı savaşçının kimliği belirlendi. 

İspanya’da 1936-39 yılları arasında yaşanan iç savaş sırasında Komünist Enternasyonel’in çağrısıyla faşist güçlere karşı savaşırken hayatlarını kaybeden 212 Alman, Avusturyalı ve Hollandalı savaşçının kimliği açıklandı. 

İspanya hükümetinin yaptığı açıklamaya göre kimliği tespit edilenlerin 102’si Alman, 70’si Avusturyalı ve 40’ı ise Hollandalı. Yetkililer kimlikleri belirlenen 145 kişinin daha bulunduğunu ancak henüz hangi ülkelerden geldikleri konusunda bilgi verilemeyeceğini ifade etti. 

Uluslararası Tugaylara çoğu Batı Avrupa’dan olmak üzere 40 bini aşkın kişi katılmıştı. Enternasyonalistler Avrupa’da faşizmin yükseldiği bir süreçte 1930ların sonuna kadar mücadelelerini sürdürdü.  

Sovyet ve İspanya arşivlerinden faydalanıldı

Moskova’daki Rusya Devlet Soso-Politik Tarih Arşivi ve İspanya Devlet Ana Arşivi’ne giren araştırmacılar enternasyonalistlerin savaştığı bölgeler hakkında değerli bilgilere ulaştı. Enternasyonalistlerin gömülü olabileceği toplu mezarları, çatışma alanlarına göre dağıtan araştırmacılar bunun ardından ailelerle iletişime geçip DNA testleriyle cenazelere ulaşmaya çalışacak. 

Proje başkanı Alfons Aragoneses bu araştırmanın kayıp savaşçıların aileleriyle temas kurma ve gelecekte yeri tespit edilen toplu mezarlara müdahale etme fırsatı verdiği ifade etti. 

Kimlikleri tespit edilenlerin tümü, büyük ölçüde Nazi karşıtı Almanlardan oluşan Komünist bir birlik olan Thälmann Tugayı'nın bir parçasıydı. Tabur, Mart ve Eylül 1938 tarihleri arasında İspanya'nın kuzeydoğusundaki Ebro Nehri cephesinde savaşmıştı. 

Amaç mezarlarına ulaşmak

Araştırma ülkenin tarihsel hafızasına katkıda bulunmak amacıyla Katalan bölgesel hükümeti tarafından finanse ediliyor. Projenin ikinci aşamasında Büyük Britanya, İrlanda, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nden kayıp enternasyonalistlerin kimliği tespit edilmeye çalışılacak. Son aşamada ise mezarlar açılarak cenazeler aranacak.

Tarihçiler, savaş sırasında İspanya topraklarındaki çatışmalarda yaklaşık 10,000 enternasyonalistin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.  HABER MERKEZİ

Uluslararası Tugaylar

Uluslararası Tugaylar (İspanyolca: Brigadas Internacionales), İspanya İç Savaşı sırasında İkinci İspanya Cumhuriyeti'nin Halk Cephesi hükümetine yardımcı olmak üzere Komünist Enternasyonal tarafından kurulan askeri birliklerdi. 

Tugarylar 1936'dan 1938'e kadar iki yıl boyunca varlığını sürdürdü. Tüm savaş boyunca Uluslararası Tugaylarda 40,000 ila 59,000 arasında üyenin görev yaptığı ve bunların 10,000 kadarının çatışmalarda öldüğü tahmin edilmektedir. İ

Tugayın karargâhı Gran Hotel,[2] Albacete, Castilla-La Mancha'da bulunuyordu. Madrid, Jarama, Guadalajara, Brunete, Belchite, Teruel, Aragon ve Ebro savaşlarına katıldılar. Bunların çoğu yenilgiyle sonuçlandı. Varlığının son yılında Uluslararası Tugaylar, İspanyol Yabancı Lejyonu'nun bir parçası olarak İspanya Cumhuriyet Ordusu'na entegre edildi. Örgüt, 23 Eylül 1938'de İspanya Başbakanı Juan Negrín tarafından feshedildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.