Kayıpları arayan bir kadın

Toplum/Yaşam Haberleri —

Mercedes Doretti

Mercedes Doretti

  • Mercedes Doretti ömrünü savaş ve devlet şiddetinin kurbanlarını aramaya adadı. Otuzdan fazla ülkede kayıpları bulmak için kazılar yürüten Arjantin Adli Tıp Antropoloji Ekibi’ni kurdu.

2018’de Mercedes Doretti, El Salvador’da binden fazla cinayetle suçlanan subayların yargılanması için gerekli delilleri sağladı. 1992 yılından itibaren ekibi, 1981 yılının Aralık ayında meydana gelen El Mozote Katliamı’nın delilleri ortaya çıkarmaya başladı. BBC’nin hazırladığı Witness History [Tarihe Tanıklık] adlı belgeselde, yürek parçalayıcı işinin zorluklarından söz etti. 

Belgeselde Mercedes Doretti, Arjantin’deki acımasız askeri darbenin 1984 yılında son bulmasında sonra bu alanda çalışmaya başladığını belirtiyor. Ekip üyelerinin çoğunun o zamanlar öğrenci olduğunu ya da üniversiteden yeni mezun olmuş olduğunu ifade eden Doretti, ilk başta uluslararası bir örgüt kurmayı amaçlamadıklarını düşündükleri ve inandıklarıyla daha tutarlı olmak adına sadece hayır diyemediklerini ifade ediyor.

Ortaya çıkardıkları suçların siyasi suçlar olarak başladığını, siyasi durumun bir parçası olduğunu, bu nedenle delillerin yargı sürecinde gündeme gelmesini sağlamak için beklemeyi ve koşulları zorlamayı öğrendiğini vurguluyor. Yaptığı işin çoğu zaman hayal kırıklığına neden olması nedeniyle sabır gerektiğinden söz eden Doretti, sürecin tamamen kapanmadığından, belki de hiçbir zaman kapanmayacağını da ekliyor.

LONDRA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.