KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 19 Temmuz 2012’de Rojava’nın Kobanê kentinde başlayan Rojava Devrimi’nin 3. yılına girmesi vesilesiyle dün yazılı bir açıklama yaptı. Rojava’da tarihin en büyük devrimlerinden biri yaşandığı; Ortadoğu’da dış güçlerin ve bölge güçlerinin hegemonyası ve zulmü karşısında özgür ve demokratik yaşam seçeneğini temsil ettiği vurgulanan açıklamada, Ortadoğu’da barış, demokrasi ve özgür yaşamın nasıl olacağının Rojava’da somut olarak gösterildiği kaydedildi.

“Rojava Kürdistanı halkı onlarca yıldır dört parça Kürdistan’da büyük bedeller vererek katıldığı Kürdistan devrim mücadelesinin büyük ödülünü almış bulunmaktadır. Bugün Rojava Devrimi Kürdistan halkının onuru ve gururunu temsil etmektedir” denilen açıklamada, “Rojava Devrimi, Ortadoğu halklarının büyük acılar çektiği Ortadoğu kaosu ortamında bir özgürlük, demokrasi ve huzur vahası olarak halklar için çekim merkezi haline gelmiştir” diye belirtildi.

Rojava Devrimi’nden korkan güçler

Ancak Öcalan’ın özgür ve demokratik yaşam projesini kendi zihniyetleri ve siyasi düzenleri için ölüm olarak görenlerin daha ilk günden Rojava Devrimi’ne saldırdıkları kaydedilen açıklamada, şunlar hatırlatıldı: “Türk devletinin desteğinde Serêkaniyê işgal edilmek istenmiştir. Ancak Serêkaniyê halkı Türk devletinin desteğinde saldıran çeteleri püskürterek Serêkaniyê‘yi çetelerden temizlemiştir.
Serêkaniyê saldırısının püskürtülmesinden sonra da saldırılar durmamıştır. Çünkü Rojava Devrimi’nden korkan güçler bu çeteleri sürekli destekleyerek, örgütleyerek üzerine sürmüşlerdir. Rojava Devrimi’ni boğarak Kürdistan halkının dört parçada yükselen Özgürlük Mücadelesi’ni geriletmek istemişlerdir. Ancak Önder Apo’nun çizgisinde direnen Rojava halkı tüm saldırıları püskürterek Suriye’nin ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesinin temeli olma konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur. Bu devrim sadece Kürdistan’ın dört parçasındaki halkımızın değil, Arap halklarının, farklı etnik ve dinsel toplulukların da gelecek umudu haline gelmiştir.”

Kobanê direnişi kutsaldır

Rojava Devrimi’nin üçüncü yılına girerken bölge gericiliğinin ve onların maşası çetelerin Kobanê’ye ağır saldırılarda bulunmasının, Rojava Devrimi’nin Suriye ve Ortadoğu’yu demokratikleştirme korkusundan kaynaklandığı ifade edilen açıklamada, şunlar vurgulandı: “Rojava Devrimi’nin hem Kürdistan genelinde hem de tüm Ortadoğu’da yaratacağı sonuçlardan korkulmaktadır. Bu nedenle Kobane hedef alınmıştır. Çünkü devrim güçlenir ve gelişirse iki yüzyıldır Ortadoğu’ya acılar getiren kapitalist modernite ve halkların inancını kullanarak bölgede kendini güç yapmak isteyen güçler etkisiz hale gelecektir. Hem Ortadoğu’nun toplumsallığını yıkanlar, hem de bu toplumsallığı saptırıp kendi sapkın iktidar emelleri için kullanmak isteyenler kaybedecektir. Bu acıdan bu saldırılara karşı direnmek kutsal hale gelmiştir. Kobane direnişi bu nedenle tüm halkların özgür ve demokratik yaşam direnişidir.”

Özgür yaşam kararlılığı

Kobanê direnişini yürüten halkın iki yılda rüştünü ispatlayıp özgür ve demokratik yaşamı hak ettiği hatırlatılan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklamasında, “Kuşkusuz bu devrim ve direniş Kürt halkının yüz yıllık özlemi ve onlarca yıllık yürütülen büyük mücadelesinin sonucu gerçekleşmiştir. Bu nedenle çok köklü bir tarihe ve derinleşmiş bir karaktere sahiptir. Tüm saldırılara rağmen kahramanca bir direniş gösteriliyorsa bunu sağlatan da, bu devrimin arkasındaki tarih ve halkımızın çok güçlenen özgür ve demokratik yaşam kararlılığıdır” denildi.

Direnişte yer alınmalı
Rojava Devrimi’nin büyüklüğü ve sonuçlarının çok etkili olmasının saldırıları da arttırdığına dikkat çekilen açıklamada,  bu açıdan devrimin büyüklüğü ve sonuçlarının çarpıcılığı kadar büyük ve çarpıcı direnildiği belirtildi. Tüm Kürdistan halkının ve dostlarının da bu devrim içine bizzat girerek ve aktif yer alarak Kobanê’de gerçekleşen kutsal ve büyük direnişi daha da büyütmeleri gerektiği vurgulanan açıklamada, Rojava Devrimi’yle bütünleşmenin nasıl olması gerektiğinin Kuzey Kürdistan gençliğinin katılımı ortaya konulduğunun altı çizildi.  Bu duruş ve katılım süreklileşir ve dört parçaya yayılırsa düşman ne kadar saldırırsa saldırsın yenilgiye mahkum olacağına işaret edilen açıklamada, “Zaten daha şimdiden yenilmişlerdir. 14 Temmuz ruhuyla direnen Kürdistan halkı için kazanmak dışında bir seçenek yoktur. Zor koşullarda direnip başarmanın tarzını uygulayan ve sürekli kazanan Kürdistan Devrimi Rojava’da da kazanacak ve devrim düşmanlarını yenilgiye uğratacaklardır” denildi.

En büyük namus mücadelesidir

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, açıklamasını şöyle tamamladı: “Rojava Devrimi, Kürt’ün gururu ve onuru olduğu gibi, aynı zamanda namusudur da. Bugün Rojava’da tarihin en büyük namus mücadelesinden biri verilmektedir. Kobane’de başlayan 19 Temmuz Devrim kutlamalarının en güzel biçimi, Kobanê direnişinin zafer kazanıp Kürt’ün onur ve namusunun çiğnetilmeyeceğinin herkese göstermesidir. Bu vesileyle Rojava Devrimi’ni ve yaratıcılarını bir kez daha selamlıyor, Rojava Devrimi’nin başarısının tüm Ortadoğu halklarının özgür ve demokratik yaşam başarısı olacağını vurguluyor, tüm Ortadoğu halklarını ve devrimci güçlerini Rojava Devrimi’nin yanında savaşmaya çağırıyoruz.”

ANF/BEHDİNAN