Türk devletinin Xakurkê’ye yönelik işgal saldırısı devam ederken KDP de güçlerini yığmaya başladı.
Türk ordusu, Bradost’ta başlattığı işgal saldırılarını, 27 Mayıs’tan itibaren Xakurkê’yi de kapsayacak şekilde genişletti. Şekif Dağı ve Şehit Derwêş Tepesi’ne helikopter ve savaş uçaklarıyla saldırı düzenleyen Türk ordusu, özel savaş unsurlarını da indirdi. Gerillalar da ilk günden itibaren eylemlerle müdahale ederek, karadan hareketsiz bırakıyor. Bu bölgelerde bulunan Buzene, Xelîfan, Siran köylüleri, Türk ordusunun tehdidi altında; köylere giriş ve çıkışlar yasaklanmış durumda.
Xelîfan köyü tarandı
Buzene ve Xelîfan köylerin etrafı önce savaş uçaklarıyla bombalandı, daha sonra helikopterlerle bölgeye asker indirildi. Çıkan çatışmada çok sayıda asker yaralandı. Bölgedeki yaralı askerleri alamayan helikopterler, köyü rastgele kurşun yağmuruna tuttu; hayvanları otlatan 4 kişi yaralandı. Tarama sırasında çok sayıda hayvan da telef oldu.
MİT ve Parastin ortaklığı
Neçirvan Barzani’nin Federe Kürdistan Başkanlığı’na getirildiği gün KDP güçleri de Bradost bölgesine sevk edildi. Bölge askeri alana dönüştürülürken, KDP istihbaratı (Parastin) ile MİT elemanları, KDP güçlerinin korumasında, köyleri dolaşarak halkı yatıştırmaya çalıştı.
AKP’li işbirlikçiler de
Halkın tepkisinden dolayı Hewlêr, Dihok ve Amediye ilçesine kadar yoğun bir trafik var. Halkın tepkisini dindirmek için hem KDP hem de AKP’li yöneticilerin bölgeye akın etti. Neçirvan Barzani’yi kutlamak için Hewlêr’e gelen AKP’li Orhan Miroğlu ve Garip Ensarioğlu’nun da Dihok’a geldikleri ve bölge ileri gelenleriyle görüşmeye çalıştıkları iddia edildi.
AA, A Haber ve Rûdaw
KDP güçlerinin bölgeye sevk edilmesiyle birlikte özellikle Türk askeri ve KDP’lilerin olduğu bölgelere sadece AA, A Haber ve Rûdaw’a izin veriliyor. Bölgedeki haberlerin tümü bu üç yayın kuruluşu tarafından dağıtılıyor.
Askeri yetkiliye atfedilenler
Türk ordusunun Bamerni Üssü’ndeki bir askeri yetkilinin bölge halkının tepkisini yatıştırmak için “Bu işin aceleye geldiğini, zaten karadan bir operasyonun zor olduğunu ve gelen askeri güçlerin bölgede kalıcı olmadığını biliyoruz. ABD İran’a karşı böyle bir operasyona izin verince, Türkiye bir daha bu fırsat ele geçmez diye aceleyle başlattı” dediği ileri sürüldü
MA’yı arayan yurttaş
Özellikle Xakurkê’nin güneyindeki Kevirvêtê köyü yakınlarına helikopterlerle indirme yapıldı. Bölgeden MA’ya ulaşan bir yurttaş, tepki üzerine askerlerin kendilerine “Pêşmergeler de bizimle” dediğini aktardı. Tepkiler üzerine sert tartışmaların çıktığını söyleyen yurttaş, Kevirvêtê bölgesinde bahçelerin de içinde bulunduğu arazilerin ateşe verildiğini kaydetti.
Ziyaretgah yakıldı
Daha sonra Hêşimê Kanîreş ve Kevirvêtê yakınlarında bulunan bölgenin ileri gelenlerinden olduğu belirtilen bir İslam aliminin mezarının bulunduğu “Ziyaretgeh”in (Kümbet) de ateşe verildiği bildirildi. Duruma tepki gösteren aralarında yaşlı bir kadının da olduğu 4 kişinin askerler tarafından gözaltına alındığı belirtilirken, bölgeye gelen pêşmergelere teslim edildiği ve daha sonra serbest bırakıldığı iddia edildi.
Hiç mi ders çıkarılmadı?
KDP güçlerinin de Türk askerleriyle birlikte hareket ettiğini söyleyen Bradost bölgesinde Tarih öğretmenliği yaptığını belirten Simayilê Simo, sessiz kalan Federe Kürdistan Parlamentosu’na tepki göstererek, şunları söyledi: “Bildiğimiz kadar yaklaşık 5 bin pêşmerge gücü de belki daha fazla bölgeye yığmışlar, Türk askerleriyle birlikte hareket ediyorlar. Yani referandum döneminde size Kürdistan devleti kurdurtmayız diyenlerle aynı safta, kendi kardeşlerin kanını döküyorsun. Bu rezalettir. Bu büyük utançtır. Daha ne denilebilir ki, hiç mi ‘birakuji’den ders çıkarmadınız? Yazıklar olsun.” .
BEHDİNAN
Sahte zafer peşindeler
Gerilla karşısında tüm imkanlarını seferber etmesine rağmen başarı elde edemeyen İşgalci Türk devleti, yalanlarla sahte zaferler üretmenin peşine düşüyor.
HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), Türk ordusunu ve medyasının Xakurkê bölgesindeki durumla ilgili iddialarını yalandı. BİM’in eylem ve operasyonlarla ilgili dün yaptığı açıklamada şunlar yer aldı:
- Şehit Bager ve Şehit Ronya Devrimci Hamlesi kapsamında Xakurkê’de bulunan Şehit Derwêş Tepesi’ndeki Türk güçleri 3 Haziran günü saat 20.00’de sabotaj eylemiyle vuruldu; çok sayıda asker öldürüldü, ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilemedi.
- Türk ordusunun taaruz helikopterleri, 3 Haziran günü saat 23.00 ile 00.00 arasında Xakurkê bölgesine bağlı Ermuş, Şehit Botan alanı, Şekif ve Şehit Şerif tepelerinin çevresini rastgele bir şekilde bombaladı. Bu saldırılarda gerilla kaybı yaşanmadı.
Türk savunma yalanları
- Türk Savunma Bakanlığı, operasyonun başından düne kadar kadar 34 gerillanın şehit düştüğü haberlerini servis etti. Her gün yayınladıkları bilançolar, yalandır. Ellerinde bulunan tüm teknolojik imkanlarla hunharca Kürdistan topraklarına saldıran bu işgalcilerin özel savaş kapsamında yayınladığı bu haberlere itibar edilmemeli. Operasyonun başından düne kadar 2 gerilla şehit düştü. Gerilla karşısında devletin tüm imkanlarının seferber edilmesine rağmen başarı elde edemeyen işgalci devlet, bu tür yalanlarla sahte zaferler üretmenin peşine düşüyor.
- Türk savaş uçakları, 3 Haziran günü saat 22.00 ile 23.00 arasında Garê bölgesine bağlı Yekmalê köyü çevresini bombaladı. Gerilla kaybımız yaşanmadı. Yöre halkına ait bağ ve bahçelerde maddi zarar meydana geldi.