KDP’nin bir kesimi işgalin içinde

  • Güney Kürdistanlı siyasetçi Polat Bozan, KDP’den bir kesimin Türk işgal saldırısından yana olduğunu, hatta içinde yer aldığını söyledi.

 

Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’ndaki işgal saldırısıyla başlayan çatışmalar devam ediyor. Türk ordusunun zorlandığı operasyona, Federe Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani’ye bağlı Zerewanî ve Gulan güçlerinden oluşan özel birlikleri takviye edildi. Bölge halkının büyük tepki gösterdiği KDP özel birliklerinin operasyona katıldığı 5 Haziran’da yaşanan saldırıda, 5 KDP’li yaşamını yitirdi, 4’ü de yaralandı. KDP’nin saldırının sorumlusu olarak gösterdiği HPG, iddiaları yalanlayarak, bağımsız heyetlerin incelemede bulunması çağrısı yaptı. Saldırının üzerinden 11 gün geçmesine rağmen hiçbir inceleme yapılmadı. 13 Haziran’da Süleymaniye’nin Pişder beldesinin Kanî Lan köyünde sivil bir araca yönelik hava bombardımanında dört kişi katledildi. Türk ordusu, kesintisiz olarak bölgeye havadan ve karadan bombalıyor. Buna ağaçların Türkiye’ye taşınmasında olduğu gibi talan da eşlik ediyor.

'Sınır ötesi operasyon' değil

 MA’dan Erdoğan Altan’a konuşan Güney Kürdistanlı siyasetçi Polat Bozan, 1983’ten itibaren yapılan 'sınır ötesi operasyonlar’dan farklı olduğuna işaret ederek, “Şimdiye kadar yapılanlar, askeri anlamda kuşatma ya da belli bir bölgeye operasyon niteliği taşıyordu. Şimdi ise işgale dayalı ve sadece bir bölgeyle sınırlı değil" dedi. Saldırının zamanlamasına, uluslararası desteğine de dikkat çeken Bozan, şunları söyledi: "Önce PKK sedini aşmak istiyorlar. PKK’nin zayıflaması ya da herhangi bir biçimde darbe alması durumunda, bölgede soykırıma dayalı politikaların gelişeceği şimdiden bellidir. Dolayısıyla bu bir operasyon değil, işgal harekatıdır. Türkiye, Kürt soykırımı politikasının zirvesini yaşıyor.”

Düşmanı cesaretlendirenler

Saldırının, Kürtler açısından hayati önemine işaret eden Bozan, “Güney Kürdistan’da bazı partilerin gösterdiği iş birlikçi yaklaşımlar, Türkiye ile ortak hareket edip PKK’nin alanlarına yönelmeleri, bu işgalin meşruiyetine yönelik girişimlerdir. Düşmanı cesaretlendiriyor, tehlikeleri daha da derinleştiriyor” şeklinde konuştu.

KDP’nin bir kesimi

 Bozan, işgal saldırılarının adım adım Aralık 2017’den beri devam ettiğini; bu yıl üst seviyeye çıkarıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti: "Türkiye, tüm imkanları, İHA, SİHA ve ağır silahlarla rağmen 40 günden fazladır belirli noktalarda çivilenmiş, ilerleyemez durumda. İlerleyemeyeceğini gördüğü için Irak ve KDP üzerinde baskı oluşturup tüm kozlarını kullanarak, dahil etmeye çalışıyor. KDP’den bir kesimin bu işgal saldırısından yana olduğunu ve içinde yer aldığını görüyoruz.”

Benzer çıkmazdalar

KDP ve AKP’nin benzer çıkmaz içinde olduğunu savunan Bozan, şöyle konuştu: "Kürtler nezdinde itibarını yitiren, teşhir olan, ihanet çizgisinde yürüdüğünü açıkça ilan eden KDP’deki iktidar elitinin, Türklerle birlikte hareket etmeleri, Güney’de ne kadar zayıf düştüğünü, teşhir olduğunun göstergesidir. Kendi kaderini AKP-MHP’nin kaderiyle birleştiren bu kesim, çok yanılgılı bir biçimde kendilerini Türkiye politikalarına yatırmaktadır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.