KDP’nin petrol satışı denetlenecek

Dünya Haberleri —

Kerkük Petrol Havzası

Kerkük Petrol Havzası

  • Irak Petrol Bakanlığı, KDP’nin yönetiminde Güney Kürdistan’dan çıkarılan petrolün satışını denetlemek için bir komisyon kurdu.

Irak Petrol Bakanlığı adına yazılı bir açıklama yapan Irak Ulusal Petrol Şirketi Başkanı İhsan Abdulcabar, Irak Federal Mahkemesi’nin kararının uygulanması için özel bir komisyonun kurulduğunu duyurdu. Komisyonun başkanlığını ise Ulusal Petrol Şirketi Genel Müdürü Hamid Yunus yapacak. Söz konusu açıklamada Kürdistan Bölgesi ile Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın adının hiç geçmemesi ise dikkat çekti.

Mahkeme kararı uygulanıyor
Irak Petrol Bakanlığı bu komisyonu kurarak Federal Mahkeme’nin 15 Şubat’ta aldığı kararı uygulamaya koyuyor. Irak Federal Mahkemesi, Bağdat ile Hewlêr arasında yıllardır süren petrol gelirlerinin paylaşımı konusundaki tartışmalara son noktaya koyarak “Petrolün kontrolü Bağdat’ta olmalı” demişti. Kararda Hewlêr’in petrol şirketleriyle, yabancı taraflarla ve ülkelerle yaptığı tüm sözleşmeler de geçersiz sayılmıştı. Buna petrol arama, çıkarma, ihracat ve satış sözleşmeleri de dahil. Mahkeme ayrıca Bağdat’taki Petrol Bakanlığı’nın Hewlêr yönetiminin petrol ve doğalgaz şirketleriyle yaptığı tüm anlaşmaları denetlemesi gerektiğine de hükmetmişti. 16 Şubat’ta ise Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Irak Petrol Bakanlığı’nın, Federal Yüksek Mahkeme’nin kararının uygulanması ve Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol şirketlerini kontrolü konusunda görevlendirildiğini duyurmuştu.

KDP karşı çıkıyor
KDP Genel Başkanı Mesut Barzani, üst mahkemenin kararın siyasi olduğunu ve anayasaya aykırı olduğunu savunuyor. Federe Kürdistan Bölge Başkanı Neçirvan Barzani de Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarının ihlal edildiğini belirterek, kararı reddettiğini duyurmuştu. BAĞDAT 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.