Kefen bulamadınız, ev mi yapacaksınız?

Toplum/Yaşam Haberleri —

6 Şubat 2023 Depremi / Malatya - Depremzedeler

6 Şubat 2023 Depremi / Malatya - Depremzedeler

  • Depremin üzerinden 3 ayı aşkın bir zaman geçti. Malatya’nın birçok köyünde enkazların hala çoğu kaldırılmadı. Depremde evi yıkıldığı için komşusunun evini kullanmak zorunda kalan depremzede Gülfiruz Acar, “Kefen bulamayan devlet ev mi yapacak” sözleri ile tepkilerini dile getirdi.

6 Şubat’ta Maraş merkezli yaşanan depremlerde ortaya çıkan yıkımın etkileri ilk günkü gibi sürüyor. Yıkımdan dolayı ağır hasar gören yerlerden biri de Malatya’nın Argan (Akçadağ) ilçesine bağlı Ören Mahallesi. Enkazların hala çoğunun kaldırılmadığı Ören Mahallesi’nde halkın büyük çoğunluğu  kendi imkanlarıyla yaptıkları çadırların içerisinde yaşam mücadelesi veriyor. Havaların ısınmasıyla birlikte çadırların kalınmayacak durumda olması insanların yaşamlarını daha da zorlaştırırken, en fazla etkilenen de kadınlar. Mahallede yaşayan kadınlar, depremin üzerinden 3 ayı aşkın zaman geçmesine rağmen sorunların çözülmemesine ve ikinci plana atılmalarına tepkili.  

Pisliğin içerisindeyiz 

Depremin ilk günlerinde 70 kişiyle beraber evi yıkılmayan bir arkadaşının evine yerleştiklerini söyleyen depremzedelerden Leyla Demiroğlu, şu an 20 gencin kaldığı barakaya gelip yerleşmek zorunda kaldıklarını belirterek şunları söyledi: “5 aile bu barakanın içerisinde kaldık. Şimdi herkes dağıldı 4 aile kaldık. Suyumuz, yiyeceğimiz yoktu. Bunları da enkazların altında kendi imkanlarımızla aldık. Bir kış için yaptığımız yiyecekler elektrik olmadığı için çöp oldu. Kışlık bulgurlarımız, senelik buğdaylarımız, konservelerimiz hepsi gitti. Hala konservenin borcunu ödüyorum. 3 aydır tek bir şey düzelmedi. Bu gidişle de düzelmez. Devletten tek bir şey görmedik, dışarıdan geldi her şey. Şimdi de bu pisliğin içerisinde kendi kendimizi düzeltmeye çalışıyoruz” dedi.

Herkes sokakta 

Ortak tuvalet ve banyo kullanımının kadınları çok fazla zorladığını dile getiren Demiroğlu, yabancıların da gelip kullandığını dile getirdi. Demiroğlu şunları belirtti: “Kızım idrar yolundan enfeksiyon kaptı, regl oluyoruz bunun ped durumu var. Bir iki defa ped geldi artık gelmedi. Kaynanam enfeksiyon kaptı, hastaneye yatırdık geri gönderdiler. Kaynanam da herkes tuvaletini etrafa yaptığı için oradan kaptı. Şimdi kaldığımız baraka küf kokuyor, çadırlar kokuyor, evim yıkılmadı ama içi yandı evin içinde yaşanılmaz bile. Böyle idare ediyoruz. Daha biz AKP’nin tek bir şeyini görmedik. Belediye başkanını dahi görmedik. Devlet kendi koltuğunun derdine düştü, hem AKP hem CHP için diyorum. Kimse bizleri düşünmüyor. Herkes sokakta, kimsenin banyosu yok, hazır tuvalet vermişler ama köşeye atıldı alt yapı olmadan ne yapalım.” 

Kendimizi güvende hissetmiyoruz

Kendilerini güvende hissetmediklerini kaydeden Demiroğlu, “Biri dışarıda yatıyor bekliyor bizi, nasıl güvende hissedeyim. Köyümüzde binlerce yabancı var bunları tanımıyoruz. Sorduğumuz da çalışanlar diyorlar. Gece ben yattığımda eskiciler geliyor. Eskicilerin akşam burada ne işi var. Devlet bunu durdurabilir. Herkesin her şeyi dışarıda. Korkuyorum açıkçası. Tek bir özel alanımız yok, enfeksiyon kaptım doktora gidemedim. Yolda geçen gelip tuvaleti kullanıyor ama birbirimize destek olmak için ses çıkarmıyoruz. Hepimiz bir komşumuzun çamaşır makinasında eşyalarımızı yıkıyoruz.  Bir hafta on gün boyunca duş alamıyoruz gidip aldığımız da hemen çıkmak zorundayız. Geçim kaynaklarımız gitti, senede bir kaysımız vardı onunla geçiniyorduk. Hayvanlarımız vardı, onları da yok parasına verdik. Artık o verdiğim hayvanları da alamam. Bir emekli maaş var onunla zar zor geçinmeye çalışıyoruz” sözleri ile yaşadıkları zorlukları anlattı. 

Seçimden sonra hiç gelmezler

Depremde evi yıkıldığı için şu an yurt dışında olan komşusunun evini kullanmak zorunda kaldığını söyleyen depremzedelerden Gülfiruz Acar da, bu sene kendisine zor şartlarda ev yaptığını ama onun da yıkıldığını kaydetti. Acar, “Durumumuz rezillik.  3 aydır tek bir şey düzelmiş değil. Seçim için yine gelip duruyorlar ama seçimden sonra hiç gelmezler artık. Önce Kılıçdaroğlu kazanırsam 6 ayda evleri yaparım dedi şimdi bir yıl diyor. Devlet kefen bulamadı evi nasıl yapacakmış. Şu an çıkmazdayım, ne yapacağımı bilmiyorum. Kaldığım evin içi dahi inşaat. Orada da kalamadığımız için çadırda kalıyoruz. Zar-zor tırnaklarımla bir ev yaptım onun da pencerelerini takmak bile nasip olmadı” şeklinde konuştu.

Çaresizim ne yapacağımı bilmiyorum 

Bir an önce evlerin yapılması gerektiğine işaret eden Acar, “Deprem olduğu zaman vali, kaymakam geçmiş olsuna bile gelmedi. Özellikle Alevi ve Kürt köyü olduğu için gelmiyorlar. Kimliğimizden dolayı ötekileştiriliyoruz. Adıyaman’da onca şey oldu gitmediler. Şu an çok çaresizim ne yapacağımı bilmiyorum. İmkanlar olmadığı için kendi evimizi dahi yapamıyoruz. Devlet zaten yapmaz. Dediğim gibi; devlet kefen bulamamış ev mi yapacak” ifadelerini kullandı.

DİLAN BABAT - JİNNEWS/MALATYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.