Depremzedelerin konutlarına göz diktiler

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Depremin ardından evleri “az hasarlı” olarak tespit edilen AKP'lilerin kayıtları AFAD sistemi üzerinden "orta hasarlı" olarak değiştirildi. Böylece depremzedeler için yapımı devam eden konutlardan ev almalarının önü açıldı.

MUSTAFA DOĞAN/AMED

Maraş Pazarcık merkezli 6 Şubat 2022’de yaşanan deprem, 11 kentte büyük yıkım ve can kayıplarına sebep oldu. Bu kentlerden biri olan Amed'de yıkılan 6 binada 411 kişi yaşamını yitirirken, 250 kişi de enkazlardan yaralı olarak kurtarıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Mimarlar Odası ekipleri tarafından kent genelinde 194 bin 840 binada ve 618 bin 554 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Yapılan incelemelerde, 8 bin 284 evin ağır hasarlı, 12 bin 106 evin orta hasarlı, 10 bin 977 binanın ise az hasarlı olduğu tespit edildi. Evleri ağır ve orta hasarlı olan on binlerce kişi yurt, okul ve köylere sığınırken evsiz kalanlar için kent merkezindeki 10'a yakın parkta çadırlar kuruldu.

 

 

27 bin konutun yapımı sürüyor

Hükümet, depremde evleri yıkılan, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilenler için Maraş, Adıyaman, Hatay, Malatya gibi kentlerde olduğu gibi Amed'de de toplu konut yapımı kararı aldı. Alınan kararla, depremzedelerin Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılacak konutlara yerleştirilecekleri belirtildi. Konutlar, 3+1 şeklinde inşa edilip mağdur ailelere verilecek. Planlanan 27 bin konutun inşaatına Rezan ilçesinde Qerejdax eteklerinde Oğlaklı mahallesinde bulunan ve hazineye ait olan 5 bin 800 ve 400 dönümlük iki arazide başlandı.

 

 

İlk konutlar teslim edildi

Amed’de geçen yıl yapımına başlanan depremzede konutlarının ilk teslimatı 20 Şubat 2023 tarihinde yapıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın da katıldığı törende, evleri yıkılan ya da ağır hasar gören 1.423 hak sahibine yeni yapılan evler teslim edildi. Mart, Nisan, Haziran, Temmuz aylarında da 27 bin konuttan tamamlanacak olan 6 bin 40 konutun teslimi yapılacak. Konut teslimi öncelikle evleri yıkılan, ağır hasarlı ve orta hasarlı olan mülk sahiplerine yapılacak.

Evler ‘orta hasarlı’ olarak değiştirildi

Depremin ardından yıkılmış, ağır, orta ya da az hasarlı olarak tespit edilen evler AFAD tarafından kayıt altına alınarak sisteme girilmiş olmasına rağmen deprem sonrası verilerle Aralık 2023 verileri birbirini tutmuyor. AKP İl Örgütü'nün devreye girmesiyle evleri “az hasarlı” olarak kaydedilen yüze yakın AKP'linin ve bazı gazetecilerin evlerinin "orta hasarlı" olarak değiştirildiği, bu şekilde depremzedeler için inşa edilen evlerden hak sahibi olmalarının önünün açıldığı öğrenildi.

 

 

Listelerde değişiklik yapıldı

Evi az hasarlı olduğu ve AKP Amed İl Yönetiminin girişimi ile evinin AFAD kayıtlarında “orta hasarlı” olarak gösterilerek adını konut alacaklar listesine eklediğini kaydeden ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, yapılan uygulama hakkında gazetemize şunları söyledi: “Burada en fazla ağır hasarlı evler Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde oldu. Ağır ve orta hasarlı olanlar boşaltıldı. TOKİ, sadece ağır ve orta hasarlı olanlar için konut vereceği sözün verince, evleri az hasarlı olanlar da aracılar üzerinden AFAD listelerinden evlerini orta hasarlı olarak gösterdi.”

TÜGVA-TÜRGEV devrede

Vakıf ve cemaatlerin de bu konuda devrede olduğunu belirten kişi şu detayları da paylaştı: “Amed’de özellikle Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çocukları Bilal Erdoğan ve Esra Albayrak’ın yönetiminde olduğu TÜGVA (Türkiye Gençlik Vakfı), TÜRGEV (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nın Amed Şube yöneticileri, İlim Yayma Derneği ve AKP İl Başkanlığının aracılığı ile evleri az hasarlı olanların evi orta hasarlı gösterildi. Bunlar ikinci etapta orta hasarlılar için yapımı devam eden TOKİ konutlarından ev sahibi olacaklar. Benim bildiğim şu an 40’a yakın kişi var bu şekilde haksız şekilde konut alacak olan. Tüm konutlar teslim edildiğinde zaten isimlerine bakarak bunları öğrenebilirsiniz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.