Kendi toprağımızda huzur bırakmadılar

Kadın Haberleri —

.

.

  • Bêrîvanlık yapan Lütfiye Kılıç, Colemêrg’de her yere inşa edilen karakollara tepki göstererek, “Kendi toprağımızda huzur kalmadı artık” dedi.

90’lı yıllarda Bakurê Kurdistan’da Olağanüstü Hal Bölgesi ilan edilerek insansızlaştırılmaya çalışılan köyler, şimdi de AKP iktidarının, “Özel Güvenlik Bölgesi” gerekçesiyle insansızlaştırılmaya çalışılıyor. Ocak ayından bu yana Bakurê Kurdistan’ın birçok kentinde yüzlerce alan halka yasaklandı. Hakkari Valiliği, 22 Ocak'ta Colemêrg merkezi, Çelê (Çukurca), Gever (Yüksekova) ve Şemzînan (Şemdinli) ilçesindeki 12 bölgeyi “Özel Güvenlik Bölgesi" ilan etti.

“Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edilen Şemzînan’ın Dêmanê (Çatalca) köyüne bağlı Meleyan (Erdemli) mezrası İran, Irak ve Türkiye resmi sınırlarının kesiştiği bölgede. Mezranın temel geçim kaynağı Bêrîvanlık. Bêrîvanlık yaparak yaşamını sürdüren Lütfiye Kılıç, yayla yasaklarına ilişkin Jinnews’e konuştu. 


 
3 ay boyunca yaylada kalıyorduk

Çocukluğundan beri bêrîvanlık yaptığını söyleyen Lütfiye Kılıç, “Kendi işimizi kendimiz yapıyoruz, çocuklarımıza bakıyoruz, yaşamımızı emek verdiğimiz şeylerle sürdürüyoruz. Köyde ne iş varsa yapıyoruz” dedi.

Çocukluğunda yaylaların farklı olduğunu belirten Kılıç, “40 sene önce babamın köyündeydim. O zamanlar annemle beraber yaylalara gidiyorduk. Çadır kurup geceleri orada kalıyorduk. 3 ay boyunca hep oradaydık. Hem koyunlara bakıyorduk hem de yoğurt, tereyağı ve peynir yapıyorduk” diye konuştu.

Devlet her yere karakol kurmuş

Şimdi ise her yaylaya karakol kurulduğunu söyleyen Kılıç, şunları kaydetti: ”Bundan 1 ay önceydi koyunlarımızı kırkmak için geldik. Gece yaylada kaldık. Top ve silah sesleri gelmeye başladı. Hepimiz öleceğiz diye korktuk. Eskiden ne korku vardı ne bir şey. Sabahlara kadar halaylar çekiyorduk. Herkes çok mutluydu. Şimdi hiç iyi değil. Çünkü devlet her yere karakol yapmış. Burada Türkiye'nin karakolları var, arkamızda ise İran karakolları var.”
 
Sınırlar kaldırılsın

Karakollar nedeniyle eski huzurun kalmadığını dile getiren Lütfiye, “Akşam olmadan alelacele toparlanıp gidiyoruz. Askerler niye bize ateş etsin, ne yapıyoruz da ateş ediyorlar?” diye tepki gösterdi. Yaylalara ihtiyaçları ve çocukları için geldiklerini belirten Kılıç, yaratılan korku iklimine dikkat çekti:  “Şimdi iki asker görünce geri çekiliyoruz, bizi öldürürler diye. Kendi toprağımızda huzur kalmadı artık.”

Geçim sıkıntısına da değinen Kılıç, “Sınırlar da kapatıldı. İran’dan gıda da gelmiyor artık. Her şey eskiden serbestti. Herkes geçimini sağlıyordu şimdi her yere sınır yapmışlar. Bu sınırlar kaldırsın” ifadelerini kullandı.
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.