Kendimi de çevremi de koruyabilirim

Kadın Haberleri —

Jinwar Köyü

Jinwar Köyü

  • Gördüğü şiddetten kendini kurtarıp, Jinwar köyüne yerleşen Zeyneb Siri yaşadıklarını anlattı. Siri, “Kendimi savunabildiğim zaman, birinin yaşamımda olmasına gerek yok ve kendi çevremi de koruyabilirim” dedi.

EBÎR MUHEMED/NÛJINHA

Kuzey-Doğu Suriye’de kadınlar için kurulan Jinwar köyü şiddet mağduru kadınlar için önemli bir merkez. Eril, kapitalist sistemin yarattığı kötülükten kaçan çok sayıda kadının geldiği Jinwar’da, yaşam komünal.

Tarım ile yaşamsal ihtiyaçlarımızı sağlıyoruz

Şiddetten kendisini kurtarıp, Jinwar’a yerleşen 29 yaşındaki Zeyneb Siri, Bakurê Kurdistan’ın Colemêrg (Hakkari) kentinden. 4 yıldır Jinwar’da yaşayan Siri, hayalini Jinwar’da gerçekleştirdiğini ifade etti.

Siri, “4 yıldır oğlum ile birlikte bu köyde güzel bir yaşam sürdürüyoruz. Bu köyü çok seviyorum. Bu köyde kendi kendimizi yönetiyoruz. Tarım ile yaşamsal ihtiyaçlarımızı sağlıyoruz. Köy ekonomisini köyden sağlıyor. Kadın Şifa adında bir hastanemiz var. Dükkan ve fırınımızda var. Ben köyün savunmasını yapıyorum” dedi.

İhtiyaçları kendim sağlıyorum

Baba ve ağabeyinden şiddet gördüğünü anlatan Zeyneb Siri, 15 yaşındayken kendinden yaşça büyük bir adamla evlendirilmiş. Sürekli güzel bir yaşam arayışı olan Siri, daha önce mahrum kaldığı eğitimini burada gördüğünü ifade ederek şöyle dedi: “Oğluma hem anne hem de babalık ettim. Yaşamımı kendim yürütüyorum. Evin ne ihtiyacı varsa kendim sağlıyorum. Bu köyde erkek zulmü yok. Benim gibi şiddet gören çok sayıda kadın bu köyde yaşıyor. … Babam okula gitmeme izin vermedi. … Şimdi köyde hem Kürtçe hem de Arapça dil eğitimi görüyoruz” diyerek, bu köye gelme amacının kendini geliştirmek ve özgür bir yaşam inşa etmek olduğunu söyledi.

Zeynep Siri
Zeynep Siri

Erkeğe gerek yok

Kadın güçlendiği oranda şiddete karşı durabileceğini dile getiren Siri, “Kadınların köleliği ve şiddeti kabul etmemesi gerekiyor. Kadın, kendini güçlendirdiği zaman erkek şiddetinin karşısında durabilir. Köleliği kabul ettiği oranda şiddet görmeye devam edecektir. Erkeğin kadının yaşamında olmasına gerek yok. Kendimi savunabildiğim zaman, birinin yaşamımda olmasına gerek yok ve kendi çevremi de koruyabilirim. Köydeki kadınlarla konuştuğum zaman kadının erkeklerden ne kadar zarar gördüklerini görüyorum. Köyde bizler birlikte her şeyi yapıyoruz erkeğe ihtiyacımız yok” diye konuştu.

Her anlamıyla zulüm gördüm

Kendisine yönelik zulmü kabul etmeyerek özgür bir yol yürüyüşüne girdiğini belirten Zeyneb Siri, “Her anlamıyla zulüm gördüm. Kendi egemenliklerini üzerimde yürütmek istediler ama ben bunu kabul etmedim ve etmeyeceğimde. Bu yüzde yönümü özgürlüğe verdim. Bu köyde erkek olmadığı için bu köyü çok sevdim. Kadınların kendilerini geliştirmelerini, haklarını savunmalarını istiyorum. Kadınlar artık öldürülmesin istiyorum” dedi. 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.