Kendine bir özsavunma paketi hediye et!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Mor Dayanışman’ın İstanbul’da başlattığı özsavunma atölyelerine ilgi artıyor.  Şimdiye kadar 400 kişinin başvurduğu atölyede eğitmen olan Gülsüm Postacı, hayatın özsavunma üzerine kurulu olduğunu söyleyerek, “Kadınlar özsavunmayı bir yardım paketi olarak düşünmeli ve kendilerine bir özsavunma paketi hediye etmeli” dedi.

ESRA SOLİN DAL /MA 

Kadına karşı şiddetin önlenmesine dönük yasal düzenlemelerin yapılmaması ve gerekli tedbirlerin alınmamasına karşı özsavunmayı geliştirmeyi hedefleyen Mor Dayanışma, bu kapsamda bir yıl içinde İstanbul’un 12 ilçesinde atölyeler kurdu. “Güvende Değiliz” başlığıyla düzenlenen atölyelere şuana kadar yaklaşık 400 kadın katılım sağladı.

.
Meltem Yalçın

Özsavunma elzemdir

Atölyelerinin amacına ilişkin konuşan Mor Dayanışma üyesi Meltem Yalçın, özsavunmanın aynı zamanda “meşru müdafaa” olduğunu belirterek, Türkiye’de her gün kadınların katledildiğini söyledi. 2021 yılının ilk 6 ayında 130 kadının katledildiğini hatırlatan Yalçın, “Böyle bir ülkede kadınlar için özsavunma elzemdir” dedi. Her kadın özsavunmayı öğrenene kadar atölyelerin sürdürüleceğini söyleyen Yalçın, derslerin sadece fiziksel şiddete karşı verilmediğini, sözlü ve psikolojik şiddete karşı da yapıldığını söyledi. Yalçın, “Sokakta karşılaştığımız bir tehlikeye karşı kendimizi savunmak zorundayız” dedi.
 

.
Gülsüm Postacı


Kadının nefesi: Özsavunma

Özsavunma atölyesinde eğitmen olan Kravmaga İleri Defans Araştırmaları Derneği (KİDA) kurucularıdan Gülsüm Postacı, özsavunma atölyelerinin kadınlar için bir nefes alma biçimi olduğunu söyledi. Postacı şöyle devam etti: “Derslerimizde en başta psikolojik, sözlü şiddetin ne olduğun anlatıyoruz. Akabinde fiziksel şiddette maruz kaldıklarında yapmaları gereken özsavunmanın ne olduğuna anlatıyoruz. Atölyede Mens Pleying (Er bilmişlik) dediğimiz, kadınların kadınlık deneyimlerine yönelik bir takım bilmişlik taslayan erkekler var. Buna da dikkat çekiyoruz. Bununda kadını yok sayan bir şiddet olduğunu varsayıyoruz.”
 
Zihinsel bariyer yıkılmalı

Özsavunma atölyelerine yeni katılan kadınlarda ilk başlarda erkeğe karşı kendini savunamayacaklarına dair zihinsel bir bariyer olduğunu aktaran Postacı,”Öncelikle o zihinsel bariyeri yıkmak için zihinsel bir çalışma yapıyoruz. Rakibini yenmenin bir teknik olduğunu, teknikle beraber bu fiziksel gücü alt edebileceğimizi anlatıyoruz. Kadınlar derslere katıldıkça o bariyer yıkılıyor. Bir erkeğe karşı özsavunma verebileceklerini gördüklerinde o güven oturuyor. Yani öncelikle zihinsel bariyerler yıkılmalı sonra diğer çalışmalar yaptırıyoruz” diye konuştu.
 
Hayat özsavunma üzerine kurulu

Postacı, şiddet toplumunda doğdukları için evde, okulda, sokakta sürekli “defans” halinde olduklarını belirterek, hayatın özsavunma üzerine kurulu olduğunu söyledi. Fiziki olarak da kadınların çok güçlü olduğunu ifade eden Postacı, “Kadınlar özsavunmayı bir yardım paketi olarak düşünmeli ve kendilerine bir özsavunma paketi hediye etmelidir” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.